13 Aralık 2022 09:13

Çaycuma’da kimyevi gübre fabrikasına karşı mücadeleyi büyütme kararlılığı

Zonguldak Çaycuma Filyos Endüstri Bölgesi’nde Tosyalı Holding tarafından yapımı planlanan kimyevi gübre farikasına karşı mücadele eden Çaycuma Çevre Gönüllüleri mücadeleyi büyütmekte kararlı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zonguldak Çaycuma Filyos Endüstri Bölgesi’nde Tosyalı Holding tarafından yapımı planlanan yıllık 1 milyon 855 bin ton üretim kapasitesine sahip kimyevi gübre farikasına karşı mücadele eden Çaycuma Çevre Gönüllüleri toplantı yaparak süreci değerlendirdi ve yeni kararlar aldı.

SEKA Sosyal Tesisleri’nde yapılan toplantıda konuşan Çaycuma Çevre Gönüllüleri Sözcüsü Züleyha Nur, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın açıklaması ve paneller yaparak gübre fabrikasına karşı mücadeleyi başlattıklarını söyleyen Nur, kimyevi gübre farikasına verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için dava açtıklarını ve mahkemenin bilirkişi ücreti olarak istediği 20 bin lirayı aralarında toplayarak mahkemenin hesabına yatırdıklarını belirtti. 

"MÜCADELEYİ DAHA DA BÜYÜTEREK KİRLİ TESİSLERİ ENGELLEYECEĞİZ"

Akıldışı projeyi durdurmada kararlı olduklarını belirten Züleyha Nur, “İlçemizin doğasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Köylere ziyaretler yapıp havamıza, suyumuza, verimli tarım arazilerimize zarar verecek tesisleri istemediğimizi anlatıyoruz. Her geçen gün daha çok büyüyoruz. Umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik, yeni arkadaşlarımızın katılımı bu umudumuzu büyütüyor. Tosyalı Holding’in Filyos Endüstri Bölgesinde yapmayı planladığı entegre gübre fabrikasına Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED Olumlu' kararının iptali için Çaycuma Çevre Gönüllüleri ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesince açılan davanın bilirkişi keşfi, 24 Kasım 2022’de Filyos’taki proje alanında yapıldı. Olumsuz hava şartlarına rağmen keşfe yoğun bir katılım oldu. Özelikle yapılmak istenen fabrikanın yakınındaki köylerden yoğun bir katılım oldu. Yöre halkının katılımı bize güç verdi. Avukatımız ve davacı olan bizler görüşlerimizi açıkladık, endişelerimizi dile getirdik. Bakanlık ve şirket yetkilileriyse ÇED halkın katılımı toplantısının yaptırılmaması başta olmak üzere dile getirilen iddialara cevap vermemeyi tercih etti. Bilirkişinin vicdanıyla hareket edip hakkaniyetli bir rapor yazacağına inanıyoruz. 24 Aralık 2022’de keşif raporu açıklanacak ve ardından mahkeme tarafından duruşma günü verilecek. Mücadeleyi daha da büyüterek kirli tesisleri engelleyeceğiz" dedi.

Toplantıda söz alan çevre gönüllüleri yapılması planlanan gübre fabrikası ve çevreye zarar verecek tüm tesislerin ancak gönüllülerin çoğalması ve mücadeleyi büyüterek engellenebileceğini belirtti. Termik santraller ve diger kirli tesisler nedeniyle bölgede kanser vakalarında artış yaşandığını, ceviz ve kestane gibi ürünlerde üretimin düştüğüne dikkat çeken katılımcılar yaklaşık iki milyon ton kapasiteli kimyevi gübre fabrikası  ve devamında yapılacak tesislerle Çaycuma'nın yaşanmaz hale geleceğini belirttiler.

Toplantıda davanın görüleceği gün  mahkemeye kitlesel bir şekilde katılım sağlanması için çalışma yapılması, fabrikanın zararlarının anlatıldığı broşür çıkarılarak yaygın dağıtımının yapılması ve davaya yeni müdahillerin bulunması için girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da lodos nedeniyle bazı vapur seferleri iptal edildi

SONRAKİ HABER

Kemerköy’deki talan davalarına İstanbul Barosu müdahil olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa