13 Aralık 2022 12:00

Castillo cezaevinden mektup yazdı: Kurucu meclis toplanmalı

Feshetmek istediği kongre tarafından görevinden alınan ve tutuklanan Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, cezaevinden yazdığı mektupta kurucu meclisin toplanması çağrısında bulundu.

Pedro Castillo | Fotoğraf: Lucas Aguayo Araos/AA

Paylaş

Peru'da hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongreyi feshettiğini açıklayan ancak 7 Aralık'ta "görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle Kongre oylamasıyla görevden alınan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, gönderildiği cezaevinde bir mektup yazdı.

Kaleme aldığı mektubu Twitter hesabından yayımlayan Castillo, "zorla alıkonulduğunu" belirterek, eski yardımcısı ve yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte için "gaspçı" dedi.

Castillo, "Hükümetimin en zor durumunda sizinle konuşuyorum. Aşağılanmış, iletişimsiz, kötü muamele görmüş ve kaçırılmış ancak sizin güveniniz ve mücadelenizle, egemen halkın görkemiyle giyinmiş ve ama aynı zamanda atalarımızın şanlı ruhundan ilham almış durumdayım" ifadelerini kullandı.

Mektubunda halen Peru'nun Cumhurbaşkanı olduğunu söyleyen Castillo, halka ve anayasal yetkiye sadık olduğunu, yüksek ve kutsal görevlerinden ise vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Boluarte, 11 Aralık'taki açıklamasında, "Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim, cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır" ifadesini kullanmıştı.

Castillo, mektubunda Boluarte'nin Nisan 2024'te yapılmasını önerdiği seçimlere ilişkin sözlerini eleştirerek, "Halk yeni seçimlerin kirli oyununa gelmemeli" ifadelerine yer verdi.

Kurucu meclisin toplanması gerektiğini vurgulayan Castillo, istismarın son bulmasını ve derhal özgürlüğünü talep etti.

Öte yandan Peru Başsavcısı Patricia Benavides, Castillo ve 3 bakan hakkında "Anayasal düzene karşı isyan ve komplo kurmak" suçlamasıyla Kongre'ye başvuruda bulundu.

GÖSTERİLERDE ÖLÜ SAYISI 7'YE YÜKSELDİ

Castillo’nun görevden alınıp cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolardaki ölü sayısı da artıyor. Boluarte bazı bölgelerde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Başkent Lima'nın güneyinde toplanan binlerce kişi ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve Kongrenin kapatılmasını istedi.

Protestolarda ölü sayısının 7'ye yükseldiği açıklandı. Daha önce 2 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı açıklamıştı.

Protestoları görüntülemeye çalışan çok sayıda gazetecinin de yaralandığı olaylarda, gözaltına alınanların sayısı ise henüz bilinmiyor.

Ayrıca Lima'nın güneyinde 15 polisin patlayıcı atılması sonucu yaralandığı ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP döneminde 20 grev yasaklandı

SONRAKİ HABER

Polisin korumadığı kadın kendini korumak için köpek sahiplenmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa