13 Aralık 2022 22:38

İngiltere hükümetinin sığınmacıları reddetme planı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bu hafta yaptığı açıklamalarda önce grevdeki işçileri ardından da sığınmacıları hedef seçti.

Rishi Sunak | Fotoğraf: İngiltere Hazinesi

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra

Bu hafta önce grev kırıcılığına soyunan İngiltere Başbakanı şimdi de göçmen düşmanlığı kartını oynuyor. Başbakanlık koltuğuna oturmak için mensubu olduğu Muhafazakar Parti delegelerinin yeterli desteğini alamayan ve selefi Liz Truss’ın istifasının ardından Ekim ayında makama “atanan” Rishi Sunak, bu hafta yaptığı açıklamalarda önce grevdeki işçileri ardından da sığınmacıları hedef seçti.

Rishi Sunak bugün Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamalarla "yasadışı" olarak nitelendirdiği göç ve iltica ile “mücadele” konusundaki planlarını anlattı ve “sorunu” 2023 yılı sonuna dek çözmeyi vadetti.

Manş Denizi'ni küçük botlarla geçerek ülkeye gelen ve üçte birini -yaklaşık 13 bin kişi- Arnavutluk vatandaşlarının oluşturduğu sığınmacı sayısının azaltılması için özel bir birim (special command force) kuracaklarını söyleyen Başbakan Sunak ayrıca Arnavutluk'un Tiran Uluslararası Havaalimanı'nda da özel bir sınır muhafaza ekibinin göreve başlayacağını duyurdu.

Başbakan Sunak "modern kölelik" düzenlemesi kapsamında yapılan iltica başvurularında bundan böyle başvurucunun modern kölelik mağduru olduğunu somut olarak kanıtlanmasının isteneceğini söyledi. Sunak’ın insan kaçakçıları tarafından suistimal edildiğini savunduğu bu  yasal düzenleme cinsel istismar amaçlı insan ticareti, çocuk kaçakçılığı ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti mağdurlarının korunmasını içeriyor.

Arnavutluk'un “güvenli, müreffeh bir Avrupa ülkesi” olduğunu ve Almanya, Fransa, İtalya, İsveç tarafından iadeler için güvenli kabul edildiğini söyleyen Sunak, Birleşik Krallık'ın Arnavutluk vatandaşlarının iltica taleplerini reddetme oranının "sadece yüzde 45" olduğundan yakındı ve "Bu böyle devam etmemelidir" dedi.

İltica talebi reddedilen Arnavutluk vatandaşlarının haftalık uçuşlarla ülkelerine geri gönderileceğini ve diğer mültecilerin Ruanda'ya gönderilmesi planının da gündemlerinde yerini koruduğunu söyleyen Sunak, yeni yıl itibariyle "ülkeye izinsiz yollarla gelenlerin sığınma talebinde bulunmalarına artık izin verilmeyecek” dedi.

SUNAK'IN PLANLARINI ESKİ BAŞBAKAN DA ELEŞTİRDİ

Sunak’ın açıklamaları sırasında söz alan İskoç Ulusal Partisinden (SNP) Joanna Cherry bu uygulamaların uluslararası antlaşmaların askıya alınması anlamına gelip gelmeyeceğini sorararak tepkisini gösterdi. Sunak bu soruyu yok saydı daha sonra Muhafazakar Parti’den (CON) Edward Leigh’in aynı soruyu yinelemesi üzerine Sunak, “ülkeye yasadışı şekilde gelenlerin gönderildiğini” görmek istediğini söyleyerek soruyu geçiştirdi.

Bunun üzerine SNP’nin Birleşik Krallık parlamentosundaki lideri Stephen Flynn Başbakan'a yasadışı göç diye bir şeyin olmadığını hatırlattı ve sığınmacıların Birleşik Krallık'a güvenli bir yoldan gelme seçeneğine sahip olmadığını söyledi.

Sunak'ın açıklamalarına eski Başbakan Theresa May’den de tepki geldi. May modern köleliğin gerçek bir sorun olduğunu ve kurbanlarının korunmasını zayıflatacak düzenlemelerden kaçınılması gerektiğini söyledi. May ayrıca modern kölelik ile insan kaçakçılığının farklı şeyler olduğunu ve aynı muameleye tabi tutulmaması gerektiğini vurgulayarak Başbakan’ı eleştirdi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Tabip Odası: Meslek örgütümüz üzerindeki baskılara son verilsin

SONRAKİ HABER

Sağlık çalışanlarına saldırı sırasında kalp krizi geçirdi; acil müdahale ile hayata döndürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa