Turkcell Global’de tazminatsız işten atmalar sürüyor: Promosyon hakkını isteyen işçi işten atıldı
Turkcell Global’in Diyarbakır merkezinde çalışan işçiler, tazminat hakları da ellerinden alınarak işten atılıyor. Evrensel'e konuşan işçi, promosyon hakkını talep ettiği için atıldığını söyledi.
Fotoğraf: Pexel
Dilan TEMİZ
Diyarbakır
Turkcell Global’in Diyarbakır merkezinde çalışan işçiler işten atılıyor. Gerekçesi, İş Kanunu’nun 25. maddesindeki “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” olduğu için işçilerin tazminat hakkı da elinden alınıyor. Evrensel’e konuşan işçilerden biri, başarı sertifikası olduğu halde “İş görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği” gerekçesiyle atılırken, bir diğeri şirketten promosyon hakkını talep ettiği için atıldığını anlatıyor.
İşten atmaların sadece Diyarbakır ile sınırlı olmadığını anlatan İletişim-İş Genel Başkanı Levent Dokuyucu, Türkiye genelinde 100’ü aşkın işçinin atıldığını söylüyor.
"MAİL ATTI, İŞTEN ATILDI"
Mehmet Uğur Çakıl, 3 yıldır Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi Şirketinin Diyarbakır Şubesinde müşteri temsilcisi olarak çalışıyordu. Ta ki promosyon hakkını isteyene kadar.
Promosyon talebini bir mail ile Turkcel’e ileten Çakıl, işten atılma sürecini şöyle anlatıyor:
“Son dönemlerde promosyon mevzuları çokça gündem olunca, Turkcell Global ilk etapta sessiz kaldı. Daha sonra 2022 yılı içerisinde promosyonların verileceği söylendi. Ancak verilen söz tutulmadı. Bu kez promosyonların 2023 yılında yatacağı söylendi. Belirlenen ücret, çalışanların beklediğinin çok altında olduğu gibi bir de bazı şartlar sunuldu. Bunlardan biri, işçilerin işten ayrılması durumunda promosyon ücretlerinin -çalışma sürelerine bağlı olarak- geri istenmesiydi. Ben de şirkete mail attım. Promosyonun hak olduğunu, onların olmayan bir parayı nasıl geri istediklerini sordum. Varsa yasal bir dayanağı bizimle paylaşmalarını istedim. Maile cevap vermediler. Mail attıktan sonra yöneticiler tarafından hedef haline geldim. Müdür beni çağırıp promosyonun hak olmadığını söyledi. Sonra beni apar topar işten çıkardılar. Hem de 25/2’den. Tazminatsız yani. Gerekçe olarak da iki gündür molayı fazla kullandığım iddia edildi.”
"HAKKIMI MAHKEMEDE ARAYACAĞIM"
Hakkını aramak için mahkemeye başvurduğunu anlatan Çakıl, “Ahlaktan atılmak demek bu 25. madde. Olayın da hiçbir şekilde ahlakla ilgisi yok. ‘Bu bankanın verdiği para, bu emeği yaratan da oradaki emekçiler, o bizim hakkımız’ dediğim için, mail attığım için işten atıldım” diyor.
Çalıştığı dönem mobbinge de uğradığını aktaran Çakıl, şunları söylüyor:
“Çok fazla mobbing ve baskı vardı. Özellikle satış baskısı yapılıyor. Orda çalışanlar artık bir süre sonra robota dönüşüyor. Herkeste bir bıkkınlık hali, inanılmaz yorucu bir iş. 9 saat, haftanın 6 günü çalışıyorum. Bir şey olduğunda insanlar korkuyor, çekiniyor. Evli olanlar var, borcu olanlar var. İşten çıkarılma korkusuyla bir şey talep edemiyorlar.”
BAŞARI SELTİFİKALI İŞÇİ TAZMİNATSIZ ATILDI
Evli ve iki çocuk babası olan Halit Sarı da işten atılan bir başka işçi. 2018’den bu yana Turkcell Global Diyarbakır Şubesinde çalışan Sarı, 29 Kasım’da yine 25/2 maddesinden tazminatsız olarak işten atıldı. “İş görev ve sorumluluklarını daha önce uyarılmasına rağmen yerine getirmediği” iddiasıyla işten atıldığını söyleyen Sarı, “Aksine, şirket performans kriterinin çok üstünde çalışan biriydim. İşten çıkarılmadan önce lokasyon müdürü tarafından başarı sertifikası verilen bir çalışandım” diyor. Başka illerde de işten atmalar olduğunu anlatan Sarı, “İşten çıkarılma sebebim gerçekçi değil. Sosyal medyada aktiftim, iletişim araçlarımız vardı işçilerle. Telegram hesabımız vardı. 10 kişi yöneticiydi. Yöneticilerin hepsi işten çıkarıldı. Çıkardıkları 25/2 maddesinde bir sürü suç olduğu için bunun içinde hırsızlık, yüz kızartıcı suçlar, ekipmanlara zarar vermeye kadar suçlar var. Bu, diğer kurumsal şirketlerde çalışmamı engelliyor. İşsizlik maaşı da alamıyorum” diyor.
Pandemiden bu yana evden çalıştığını aktaran Sarı, şunları anlatıyor:
“Pandemiden beri tek odalı bir hücreye hapsedildik. Hiçbir sosyal aktivitemiz yok. Dışarıyla hiçbir sosyal bağınız kalmıyor. Bundan sonraki süreçte bir beklentim yok, sadece kendi haklarımı talep edeceğim ve içeride çalışan arkadaşlarımın haklarını bilmesi ve koşullarının iyileşmesi için taleplerimiz var.”
ASIL GEREKÇE SENDİKA
Yedi yıldır Turkcell Global’de çalışan Mehmet Emin de işten atılan işçilerden bir diğeri.
2 çocuk babası olan Emin, 6 yıl Diyarbakır’da çalıştıktan sonra Bursa’daki merkezde çalışmaya başladı. Daha sonra performans gerekçesiyle işten atıldığını belirten Emin, asıl nedenin sendikalı olması ve promosyon talepleri olduğunu anlatıyor:
“Sendikalıydım, çoğu arkadaşımı da sendikalı yapmaya çalışıyordum. Diyarbakır’dayken de bazı arkadaşlarımız sendikal faaliyetleri sebebiyle çıkarıldı. Tabii sendikalı oldukları için çıkardığını söylemiyor şirket, farklı sebepler üretiliyor. Diğer sebebinse promosyon meselesi olduğunu düşünüyorum. Promosyonlar yatmadığı için çalışanlar sosyal medyada gündem yarattı. Şirket de işçileri çıkarmaya başladı. İlerde arkadaşları sendikalı yapacağıma dair bir düşünce olduğu için de çıkardıklarını düşünüyorum.”
Çalıştığı dönemde yaşadıklarına dair de şunları söylüyor Emin:
“Mobbing vardı, lavaboya gitmen için takım liderinin izin vermesi gerekiyordu. Satış yapılmadığında da ‘Bu işte çalışmak isteyen çok kişi var dışarıda, o kadar kişi müracaat ediyor’ denilerek psikolojik baskı uygulanıyordu. Yemek paraları da ısrarlar sonucu sonradan arttı ama yetersiz çalışmadığımız günlerde yatmıyor zaten. Bireysel çabalarım olmamış olsaydı çok zorlanırdım asgari ücretle, geçinemezdim.”
"ÜLKE GENELİNDE 100’Ü AŞKIN İŞTEN ATMA VAR"
İletişim-İş Genel Başkanı Levent Dokuyucu, işten atmaların yalnızca Diyarbakır ile sınırlı olmadığına dikkat çekiyor. Yılın son aylarında işten çıkarmaların çoğaldığını, bunun aynı zamanda sendikalaşmanın da önüne geçmek için yapıldığına dikkat çeken Dokuyucu, şunları söylüyor:
“Turkcell Global Bilgi’deki işçi arkadaşlar bir kampanya yürüttü. Kampanya bir buçuk ay sürdü, bu süreç içerisinde de sadece promosyonun yetersiz kalacağı bu mücadelede çalışma koşulları, sosyal haklar, mobbing, yıllık primler, ikramiyeler gibi toplu sözleşmede ifadesini bulacak taleplere de bir olanak sağladı kampanya. Sendikalaşma da öne çıkmaya başladı. Bu mücadele sonucunda işveren 3 yıllık 15 bin 500 TL promosyon vereceğini ifade etti. Bunun üzerine işten atmalar başladı. 100’ü aşkın işçinin Türkiye genelinde işten atıldığını biliyoruz, çoğu sendikalı arkadaşlarımız. Turkcell işverenine çağrıda bulunduk; işten atmaların durdurulmasına yönelik. İşçi arkadaşlarımızın yasal hakları için ne gerekiyorsa yapacağız.”