Zeytinlerini savunan İkizköylüler engellere rağmen Meclis'te açıklama yaptı
Zeytinliklerin madenlere açılmak istenmesini protesto etmek isteyen İkizköylülerin Ankara'ya girişi engellenmek istedi, CHP ve HDP'li vekiller köylüleri araçlarla Meclise taşıdı.
Fotoğraf: İkizköylüler
Zeytinliklerin imara açılmasının görüşüleceği torba kanuna karşı eş zamanlı olarak Türkiye’nin birçok yerinde basın açıklamaları düzenlendi. Aylardır Akbelen Ormanı ve bölgedeki zeytinlikleri Limak Holding ve IC Enerji ortaklığının iştiraki termikçi YK Enerji şirketine karşı koruyan İkizköylüler, yasayı protesto etmek için bugün Meclis önünde basın açıklaması yapmak üzere Ankara’ya geldi.
İkizköylüler ve Destinli köylüleri, Ankara girişinde polisler tarafından engellendi.
Köylüleri CHP’li ve HDP’li milletvekileri arabalarıyla alıp Meclis’e taşıdı. Meclis Çankaya Kapısı’na taşınan köylüler basın açıklamasını gerçekleştirebildiler.
İlk açıklamada köylüler torba yasaya ve engellenmelerine tepki gösterdi.
December 14, 2022
Ortak basın açıklamasını okuyan Halime Şaman ise “Bizler İkizköylüler olarak bir buçuk yılı aşkın süredir, zeytinliklerimizle kaplı Akbelen Ormanı’nı kömüre teslim etmemek için nöbetteyiz. Ülkenin her kesiminden insanını Akbelen’deki bu yaşam ve doğa savunusundan haberdar etmek için elimizden geleni yaptık. Bugün Meclis Komisyonu’nda köyümüzün, yaşam ve geçim alanlarımızın kaderini belirleyecek bu yasa değişikliği görüşmesinde sesimizi yükseltmek için de Ankara’dayız. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!” diye konuştu.
“ZEYTİN GELECEĞE TAŞINACAK MİRASTIR”
40’ın üzerinde platform, dernek, gazete ve çevre inisiyatifinin imzacı olduğu ortak basın açıklamasını okuyan Ekoloji Birliği’nden Halime Şaman; “83 yıldır Zeytin Kanunu’nun koruduğu ölmez ağaçlarımıza, yıllardır biz de çocuğumuz, evladımız gibi bakıp büyüttük. Her gün sırtımızda suyunu taşıdık, özenle yetiştirdik, ailemizden biri gibi gördük” dedi. Şaman, zeytinin kendileri için geleceğe taşınacak bir miras, bir hayat olduğunu ifade etti.
“YENİ YASA ZEYTİNİ KORUYAN ZIRHI KALDIRMAK İSTİYOR”
“İçinde bulunduğumuz ekonomik krizde ayakta kalmaya çalışan biz çiftçiler, köylüler, üreticiler olarak en büyük geçim kaynağımız; geçmişten bu yana bizi aç bırakmayan kadim dostumuz zeytin ağaçlarıdır!”, diye devam eden Şaman, yürürlükteki Zeytin Yasası ile zeytinlerin, kültürel ve ekonomik bir değer olarak güvence altına alındığına dikkat çekti. Konuşmasında yasanın zeytincilik yapılan alanların 3 km çevresinde toz üreten, zeytinlerin gelişimini engelleyecek hiçbir faaliyete izin verilmez olduğunu hatırlatan Halime Şaman; “1939 yılından beri geçerli olan yasa ile bırakın zeytinliklerin sökülüp madene açılmasını, zeytinlik bulunan bir alanın etrafında bile madencilik yapılmasına izin verilmemiştir. Yeni yasa önerisi ile zeytini koruyan bu zırh kaldırılmak isteniyor.” diye konuştu.
“YAPILMAK İSTENEN ANAYASA AYKIRI”
Değişiklik yapılmak istenen Maden Kanunu ile zeytinin özel kanununa aykırı düzenleme yapıldığı ve açıkça hukuka karşı hile uygulandığını ifade eden Şaman, yapılmak istenenin anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. “Biz biliyoruz ki bu teklif kanunlaşırsa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecektir. Fakat yasa iptal edilene kadar maden şirketleri bu hukuksuz yasaya dayanarak zeytinlikleri talan etmeye başlayacaklardır, zeytinliklerle kaplı Akbelen Ormanı yok olacaktır” diye devam eden aktivist Şaman, böyle bir katliama ses çıkarmayarak herkesin bu yıkımın tarih önünde sorumlusu olacağını ifade etti.
“İkizköylüler olarak bir buçuk yılı aşkın süredir, zeytinliklerimizle kaplı Akbelen Ormanı’nı kömüre teslim etmemek için nöbetteyiz. Ülkenin her kesiminden insanını Akbelen’deki bu yaşam ve doğa savunusundan haberdar etmek için elimizden geleni yaptık” diyen Şaman, Ankara’ya gelerek mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi duyurmak istediklerini ifade etti. İkizköylüler ve Türkiye adına istediklerimi dile getiren Şaman, “zeytin ağalarının yerinden sökülüp taşımanın onun için ölümden farksız olduğunu görün” dedi.
KORAMAZ: “YÖNETMELİKLE AŞILAMAYAN, KANUN DEĞİŞİKLİĞİ İLE GETİRİLİYOR”
Konuya dair bir açıklamada TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan geldi. Yazılı bir açıklama yapan Koramaz, “İlk planda doğrudan kömür yakıtlı termik santral işletmecisi bir şirkete zeytinlik alanları ortadan kaldırma hakkı tanıyan yasa değişikliği maddesi, ileride birçok başka zeytin sahalarında ve hatta orman, mera, tarım alanlarında tarım ve orman müdürlüklerinden izin alınmadan madencilik faaliyeti yapılabilmesi riskini taşımaktadır. Tasarıda belirtilen zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmayacağı iddiası tamamen bilim dışıdır. Bilindiği gibi Mart 2022’de çıkarılan ve benzer içerikte olan Maden Yönetmeliği Değişikliği toplumda büyük tepki görmüş, Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulmuştur. Şimdi gündeme getirilen bu teklifle, Danıştay’ın kararı yok sayılarak, yönetmelikle aşılamayan konu kanun değişikliği olarak getirilmiştir. Söz konusu kanun maddesiyle İC İçtaş-Limak ortaklığı tarafından işletilmekte olan Muğla-Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri başta olmak üzere, santrallere kömür temini uğruna elektrik üretim şirketlerine zeytinlik sahaları ve devamında orman, tarım, hayvancılık alanlarını ve yerleşim yerlerini ortadan kaldırma hakkı tanınarak, yöre halkının yaşam hakkını tehdit edilmektedir” dedi.
AKP iktidarı 20 yılda 10 kez delmeye çalıştığı zeytin kanununu bu kez 10 Aralık Cumartesi gece yarısı Meclise sunduğu bir torba yasayla delmeye çalışıyor. Zeytinliklerde madencilik faaliyeti yapılmasına izin veren yasa teklifi, bugün TBMM Enerji Komisyonu’nda görüşülecek. (Ankara/EVRENSEL)