14 Aralık 2022 12:33

ABD, Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi göndermeye hazırlanıyor

ABD’nin Ukrayna’ya Patriot hava ve füze savunma bataryaları göndermeye hazırlandığı, bunun için Başkan Joe Biden’ın nihai onayının beklendiği açıklandı.

Fotoğraf: ABD Federal Hükümeti

Paylaş

ABD’li iki yetkili, salı günü yaptıkları açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot hava ve füze savunma bataryaları göndermeye hazırlandığını, bunun için Başkan Joe Biden’ın nihai onayını beklediklerini bildirdi. Yetkililer, söz konusu onayın bu hafta bitmeden verileceğini ve resmi duyurunun 15 Aralık'ta yapılabileceğini kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’li silah tekelleri olan Raytheon ve Lockheed Martin şirketleri tarafından üretilen sistemi acilen istemiş; Ukrayna’nın ordusunun yanı sıra sivil ve enerji altyapısını da hedef alan Rus füze yağmuruna karşı koymak için Patriotlara ihtiyaç olduğunu söylemişti.

DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ

ABD’li yetkililerden biri, Patriot sisteminin gönderilmesi kararının birkaç gün içinde alınabileceğini ancak Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in nihai imzasının gerektiğini belirtti. Salı günü görüşüne başvurulan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Biden’ın ABD’nin “Rus saldırganlığına karşı savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna’ya hava savunma sistemleri göndermeye öncelik vereceği konusunda net olduğunu” söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Pat Ryder ise salı günü yaptığı açıklamada, duyuracakları bir şey olmadığını ancak ABD’nin Ukrayna’nın savaş alanı ihtiyaçları konusunda “sağlam bir diyalog” sürdüreceğini söyledi. Ryder, 29 Kasım gibi yakın bir zamanda, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot bataryaları sağlamayı planlamadığını ileri sürmüştü.

Onayın çıkması halinde ABD’nin Patriotları Ukrayna’ya ne kadar çabuk sokabileceği net değil. Patriotlar aynı zamanda kapsamlı bir eğitime sahip büyük mürettebat gerektiriyor ki bunun da aylar sürebilecek bir süreç olduğu belirtiliyor. 

Patriot sistemi, ABD’nin en çok ihraç ettiği füze savunma sistemi. En gelişmiş versiyonu doğrudan hedefi vuran bir füze ateşlerken, daha önceki versiyonları bir füze ya da uçağın yakınında patlıyor. Ancak Patriot'ın hangi versiyonunun Ukrayna'ya verileceği, menzili ya da kaç adet gönderileceği henüz belli değil.

PATRIOT SİSTEMİ HAKKINDA

Patriot füze sistemi Birleşik Devletler Ordusunun ana hava ve füze savunma sistemi. Raytheon tarafından üretilen Patriot, ABD ve Almanya, Yunanistan, İsrail, Japonya, Kuveyt, Hollanda, Suudi Arabistan, Güney Kore, Polonya, İsveç, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, İspanya ve Tayvan gibi müttefik ülkelerde kullanılıyor.

ABD Ordusuna göre füze sisteminin işletilmesi ve bakımı için yaklaşık 90 asker, ateşlenmesi için ise 3 asker gerekiyor.

Patriot sistemi ilk olarak 1991 Körfez Savaşı’nda İsrail ve Suudi Arabistan’a fırlatılan Irak Scud veya El Hüseyin Füzelerini vurmak için kullanıldı. Patriotlardan sorumlu olan ABD Ordusu, başlangıçta Suudi Arabistan’da yüzde 80 ve İsrail’de yüzde 50 başarı oranı olduğunu iddia etti. Bu iddialar daha sonra yüzde 70 ve yüzde 40’a düşürüldü.

Patriot füzeleri daha sonra ABD’nin 2003’teki Irak işgalinde kullanıldı. 2014 yılında İsrail Patriot GEM+ füzelerini kullanarak Hamas’a ait iki insansız hava aracını, Suriye’ye ait iki insansız hava aracını ve Suriye’ye ait bir Su-24’ü imha etti. 

Yemen iç savaşına askeri müdahalede bulunan ve hava bombardımanları gerçekleştiren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Yemenli Husi hareketi tarafından kendi topraklarına fırlatılan roketleri ve insansız hava araçlarını engellemek için Patriot sistemlerini kullandı.

Kasım ayında da Almanya, bir füzenin sınırlarının hemen içine düşmesinden günler sonra Polonya’ya kendi Patriot füzelerini önerdiğini açıklamıştı.

ABD’NİN UKRAYNA’YA ASKERİ YARDIMI

Ukrayna uzun süredir ABD’den kendilerine Patriot füze sistemi sağlamasını talep ediyordu. Ancak ABD, Kiev’e gelişmiş silah sistemi sağlama konusunda temkinli davranıyor.

Ukrayna hükümetine göre ABD, geçtiğimiz ay iki adet Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi (NASAMS) teslim etti.

Buna ek olarak ABD Ukrayna’ya 20 adet Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi rampası ya da Himar ve neredeyse 50 mil menzilli uydu güdümlü roketlerden oluşan geniş bir envanter gönderdi. Ukrayna bunları savaşın en önemli silahları arasında tanımladı.

Kasım ayında ABD ayrıca Ukrayna’ya 400 milyon dolar daha askeri yardım göndereceğini açıkladı. Pentagon, bu 400 milyon doların 1100 adet Phoenix Ghost insansız hava aracı için sözleşme, 45 tankın yenilenmesi için fon ve diğer sistemlerin yanı sıra ilave 40 nehir botu içerdiğini söyledi.

SAVAŞIN EN ÇOK KAZANANLARI ABD’Lİ SİLAH TEKELLERİ

Ukrayna savaşının asıl kazananları ABD’li silah tekelleri olmaya devam ediyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) raporuna göre, en büyük 100 silah şirketinin silah ve askeri hizmet satışları, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artışla 592 milyar dolara ulaştı. En çok kâr edenler ABD’li silah şirketleri oldu. Bu firmalar Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics olarak sıralandı.

Küresel savunma sektöründeki en büyük 100 şirket içindeki ABD’li toplam 40 şirket, 2021’de 299 milyar dolarlık silah satışı yaparak, reel olarak bir önceki yıla göre yüzde 0,8 artışla tüm satışların yüzde 51’ini karşıladı.

Lockheed Martin tekeli, 2021'in üçüncü çeyreğinde 614 milyon dolar olan net kazancını, 2022'nin üçüncü çeyreğinde 1,8 milyar dolara yükseltti. Faaliyetlerden elde edilen nakit, 2021'in üçüncü çeyreğindeki 1,9 milyar dolara kıyasla 2022'nin üçüncü çeyreğinde 3,1 milyar dolar oldu.

Raytheon şirketinin 30 Eylül 2022’de sona eren çeyrekte brüt kârı, bir önceki yıla göre yüzde 11,62 artışla 3,487 milyar dolar oldu. Raytheon on iki aylık brüt kârı, bir önceki yıla göre yüzde 20,62 artışla 13,529 milyar dolara ulaştı. SIPRI’nin raporunda “Raytheon Technologies, 2020 yılına kıyasla silah satışlarında yüzde 9,1'lik bir artış kaydeden ilk beşteki tek şirket oldu” denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdal Eren Denizli'de de anıldı: Sınıfsız sömürüsüz bir dünya mücadelemizde yaşıyor

SONRAKİ HABER

Bakırköy Kent Savunması: Faili değil çocukları koru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa