14 Aralık 2022 13:43

KESK: Kurumlar da OHAL Komisyonu gibi karar verecek

KESK, torba yasa  getirilmek istenen düzenmeyle OHAL Komisyonunun ihraçlara ilişkin görevini ilgili kurum ve kuruluşlara devredilmek istendiğini belirterek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK , OHAL Komisyonunu görev süresinin bitmesinin ardından komisyonun görevinin ililgili kurum kuruluşlara devredecek torba yasadaki düzenlemeye tepki gösterdi. Komisyonun itirazlara karşı oyalama mekanizması görevi gördüğü belirtilen açıklamada, OHAL Komisyonu’nun görev süresi bittikten sonra ihraçlara ilişkin ilgili kurum ve kuruluşların bu görevi sürdüreceği belirtildi. KESK, “Yani ceza hukukumuzda olmayıp 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iktidarın icat ettiği ve sübjektif, keyfi karar alınmasına olanak sağlayan bu kavramlar üzerinden karar vereceklerdir” dedi.

İktidarın yine birbiriyle alakası olmayan konuları bir torba yasaya koyduğu belirtilen açıklamada, “Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 10 maddesi ile OHAL Komisyonunun görev süresinin sona ermesine ilişkin düzenlemeye gittiği belirtildi. Komisyonun görevlerine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlar ile uygulamaya dair usul ve esasların belirlenmesine yönelik düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra onbinlerce kamu emekçisinin ihraç edildiği, OHAL Komisyonunun yapılan itirazları oyalama görevi gördüğü ifade edildi.

BAŞVURULARIN YÜZDE 86’SINA RET

Aradan geçen 6 yılda komisyonun kurulma amacına uygun olarak iktidarın hukuksuz ihraçlarını onaylama mekanizması olarak görev yaptığı belirtilen açıklamada, kişilerin savunmasını dahi almayarak kendisini yargının üstünde gördüğü, süreci yıllara yayarak suç işlediği ifade edildi. OHAL Komisyonu’nun 27 Mayıs 2022 tarihli son açıklamasına göre 127 bin 130 başvurudan 124 bin 235’ini karara bağladığı, 17 bin 265’ini kabul edip, 106 bin 970’ini yani yüzde 86’ını reddettiği kaydedilen açıklamada, ihraç edilen kamu görelisi sayısının 125 bin 678 olduğu aktarıldı. KESK’e bağlı sendikalara üyeler arasında ihraç edilenlerin 4 bin 237, görevine iade edilenlerin 1389, başvurusu reddedilenlerin 2 bin 169,  dosyası incelenmeye devam edenlerin sayısının ise 679 olduğu bildirildi.

"KURUMLAR DA KOMİSYON GİBİ KARAR VERECEK"

Düzenlemeye göre kalan başvuruların meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesildiği ilgili kurum veya kuruluş tarafından değerlendirileceği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Dolayısıyla ilgili kurum ve kuruluşlar da tıpkı komisyon gibi ‘irtibat ve iltisaklı olup olmadıklarına’ karar vereceklerdir. Yani ceza hukukumuzda olmayıp 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iktidarın icat ettiği ve sübjektif, keyfi karar alınmasına olanak sağlayan bu kavramlar üzerinden karar vereceklerdir. İlgili kurum ve kuruluşlar da içeriğini bilmediğimiz ‘kurum kanaatini’ esas alacaklardır. İlgili kurum ve kuruluşlar da denetlenemeyen, itiraz edilemeyen, sadece kurumun görebildiği ‘istihbarat’ bilgilerini esas alacaklardır. İlgili kurum ve kuruluşlar da başvurucuların savunmasını dinlemeyecek, ellerindeki dosyaya göre karar vereceklerdir. İlgili kurum ve kuruluşların başvurusunu redettiği başvurucular da iktidar tarafından oluşturulan özel yetkili idare mahkemelerine temyiz başvurusunda bulunmak zorunda bırakılacaklardır. Yasa teklifi; iktidarın OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ve Özel Yetkili İdare Mahkemelerinin eline yüzüne bulaştırdığının, hukuksuzluğa kılıf bulmakta zorlandığının itirafıdır. İktidar seçim atmosferine girmişken hukuksuzluğu sona erdirme değil yalan ve algı üzerine kurulu bir değişikliğe giderek zaman ve oy kazanmak istemektedir.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da Bayraktar İHA'ları üretimine Meclis onayı

SONRAKİ HABER

Konak Roman Çalıştayı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa