Bekaert’te grev kararlılıkla sürüyor

Yasak kararına karşın greve çıkan Bekaert işçileri: Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz

14 Aralık 2022 13:57
Paylaş

Patronun düşük zam dayatmasına karşı grev kararı alan ancak grevleri Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yasaklanmasına rağmen greve çıkan Bekaert işçileri “Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz” diyor.

Lastik fabrikalarına tel üretilen Belçika sermayeli Bekaert’in Kocaeli’deki iki fabrikasında 13 Aralık’ta uygulanmak üzere alınan grev kararı 13 Aralık saat 03.00’te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından milli güvenliği tehdit ettiği bahanesiyle erteleme adı altında yasaklandı. 560 işçinin örgütlü olduğu fabrikada Özçelik-İş kararı Danıştaya taşıdığını duyururken, diğer fabrikada çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise yasak kararını tanımayacaklarını söyleyerek önceki gün grevi başlattı.

Patronun TÜİK enflasyonunu dayattığını dile getiren işçiler ise 43 lira olan saat ücretlerine ilk 6 ay seyyanen 28 lira artı yüzde 40 zam yapılmasını istiyor. Patronun dayatmasının sadaka anlamına geldiğini ifade eden işçiler, sendikalı olduklarını ve kayıplarını karşılayacak bir sözleşme istediklerini dile getiriyor.

İŞÇİLERLE DAYANIŞMA SÜRÜYOR

İşçiler fabrika önüne grev çadırı kurup fabrikanın kapısına da “Bu işyerinde grev var” pankartı asarken, başta metal işçileri olmak üzere emekçiler de işçilerle dayanışma içinde olduğunu söylüyor. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler paylaştıkları videolarla Bekaert işçilerinin yanlarında olduklarını ifade etti. Sendika hakkı için mücadele eden Petrol-İş üyesi Pulver Kimya işçileri de attıkları sloganlarla grev yasağına tepki gösterdi. Başta DİSK’e bağlı sendikalar olmak üzere birçok sendika, emek ve meslek örgütü ve siyasi partiler de Bekaert işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

"BİZ YAŞANILABİLİR ÜCRET İSTEDİK"

Fabrika önünde konuştuğumuz İşyeri Temsilcisi Hüseyin Bekar, “Temmuz ayından bu yana süren görüşmelerde işverenle mutabakata varamadık. Biz yaşanılabilir ücret istedik, bizim talebimizin çok altında bir teklifle geldiler. Sürekli işveren maliyet, enerji hesabı. Belçika’ya durumu anlatamadığı yönünde söylemlerde bulundu. Tüm işçilerin katılımıyla grev kararı aldık. Grevden önce gece saat 03.00’te sayın Cumhurbaşkanından grev yasağı geldi. İşçiler kararlı, ekonomik şartlardan, yalan enflasyondan maaşlarımız yetmiyor. Gençler önünü göremiyor. Çocuğu okuyan arkadaşlarımız çocuklarına para gönderemiyor. 400 işçi de kararlı, biz kazanacağız. Diğer işyerlerinden arkadaşlardan destek bekliyoruz. Buyursunlar gelsinler. Çadırımızı grev alanımızı ziyaret etsinler” diye konuştu.

"TASLAĞIMIZI GÜNCEL YAŞAM KOŞULLARINA GÖRE SUNDUK"

Bekaert’te 13 yıldır makine operatörü olarak çalışan bir işçi de “Taslağımızı güncel yaşam koşullarına göre sunduk. Asgari bir yaşam standardına bile yaklaşamadık. İşveren yüzde 130 zam talebimize karşılık yüzde 50 zam teklifini bize reva gördü. Biz de bu nedenle grev kararı aldık. Grev kararı alınırken hükümetin yanımızda olmasını beklemiyorduk ama gece yarısı gelecek bir yasaklama da beklemiyorduk. Bizler darbe dönemlerinde de olağanüstü halde de greve çıktık. Bizi hiçbir şey durduramaz. Hakkımız olanı bir şekilde alırız. Çocuklarımızın geleceğini dayatmalarla erteleyemeyiz” dedi.

6 aydır işyerinde geçim derdinden başka bir şey konuşulmadığını belirten işçi “Geçim sıkıntısından başka gündemimiz yok. Maaşımızın düzgün bir yere çekilmesini istiyoıruz. Buradan bütün işyerlerine de çağrıda bulunuyoruz. Grevimize destek versinler. Bizim aldığımız her başarı emin olsunlar, onların da önlerine çıkacaktır” diye konuştu.

EMEK PARTİSİ ZİYARET ETTİ

Fabrika önünde grevlerini sürdüren Bekaert işçilerini Emek Partisi üyeleri de ziyaret etti. “Bekaert işçisi yalnız değildir”, “Grev haktır yasaklanamaz” sloganlarıyla grev alanına giden EMEP üyeleri, işçiler tarafından sloganlarla karşılandı. Öte yandan Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü grevin 2.gününde işçi duraklarında dağıttığı bildirilerle işçilere seslenerek, Bekaert işçileriyle dayanışma çağrısında bulundu. 

 

 

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konak Roman Çalıştayı başladı

SONRAKİ HABER

GÖÇİZDER davasında heyet savunmayı engelledi, avukatlara söz vermeme kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa