14 Aralık 2022 16:34
Son Güncellenme Tarihi: 14 Aralık 2022 19:39

İstanbullular, Saraçhane'de iradelerine sahip çıktı | İmamoğlu: Ankara duysun 'Her şey çok güzel olacak'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" cezasına karşı İstanbullular iradelerine sahip çıkmak için Saraçhane'de buluştu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “YSK Başkanı’na ve üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis ve “siyasi yasak” talebiyle yargılanmasına devam edilirken Saraçhane'ye çağrı yapıldı. İstanbullular iradelerine sahip çıkmak için Saraçhan'de buluştu. Mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Siyaset yasağı kararı da alındı. Kararın kesinleşmesi için istinaf tarafından da onanması gerekiyor.

İMAMOĞLU SARAÇHANE'YE GELDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane önünde toplanan yurttaşları selamladı. İmamoğlu, "Evinize, Saraçhane'ye hoş geldiniz. İstanbul sizin, 16 milyon İstanbullunun. Hangi çılgın, millete ait sürecin önüne set koyabilirmiş? Hangi çılgın zincir vurabilirmiş? Hiç kimse vuramaz! Bu akşam biriz, birlikteyiz. Yarın, daha fazla birlikte olacağız. Genel Başkanlarımız bir arada olacak yarın, hep birlikte olacağız" diye konuştu.

İmamoğlu ardından sözü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e bıraktı. İmamoğlu'nun yanında Akşener'in yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de vardı. Yurttaşlardan sık sık "Hükümet istifa" sloganı yükseldi.

"Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet" diyen Akşener, "Saraçhane, ne çektiniz be! Bundan yıllar önce okuduğu bir şiirle mahkum olan bir büyükşehir belediye başkanı vardı. Biz yuhlamayız, biz gereğini yaparız! O büyükşehir belediye başkanı, buradan sizlere seslenip demişti ki 'bu şarkı burada bitmez'. Doğrudur, o şarkı orada bitmedi, bugün Meral Akşener olarak söz veriyorum, bu şarkı da burada bitmeyecek" diye konuştu.

Akşener'in ardından Ekrem İmamoğlu yeniden söz aldı, "Bu dava Türkiye'de adaletin kalmadığının ispatı, bu dava ülkeye adalet ve demokrasi gibi en ulvi değerleri getirmek istemeyenlerin yönettiği bir davadır" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İBB başkanıyken ceza aldığında kullandığı ifadeleri okuyan İmamoğlu "Görüyorsunuz değil mi nereden nereye" dedi.

İMAMOĞLU: ANKARA DUYSUN HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

İmamoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Biz hayatımızda aklımıza gelmeyecek şeyleri yaşıyoruz Genel Başkanımız bizimle beraber duygularını paylaştı. Genel Başkanım Kılıçdaroğlu beni aradı. Yarın 6'lı masanını liderleri ile birlikte İstanbulluların evinde bir arada olacağız. Zamanını sizinle paylaşacağım. Bu dava, Türkiye'de düştüğü durumun özetidir.

Bugün utanç duyduğumuz bu anı, bu ortamı bize yaşatan bu yargı sürecinin kötü kararını yaşayıp sizleri buraya davet etmeyi elbette istemezdim. Bu dertleşmeyi sizin kararınızın yok sayıldığı bir ortamın bu şekilde bir alışkanlık haline geldiği anda gerçekten bu ülkeyi yaşatmaz hale getirmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş olurduk. O yüzden sizi buraya davet ettim. Bu mahkeme, bu dava Türkiye'de adaletin kalmadığını ispatı. Bu dava, ülkeye adalet ve demokrasi gibi en ulvi değerleri getirmek istemeyen insanların yönettiği bir davadır. Hatta, devlet biziz; millet biziz, her şeyin sahibi biziz diyen insanların aymaz, utanmaz bir biçimde süreci etki altına alıp karar verdikleri bir davadır. Keşke bu dava bir hukuk davası olsaydı. Adalet önünde bir yargılanma süreci olsaydı. Bu dava, var olan düzende bozuk düzen diyebileceğimiz bir düzenin davasıdır. Aldıkları her karar, kendi çıkarları için... Milletimizin yaşadığı zorluklar, yoksullaşması, eğitimden adalete birçok sorunun üstünü kapatmak için ortaya koydukları çirkin bir irade sürecinin sonucudur. Çocuklarımızın gelecekle ilgili umudunun kalmadığı bir ortamda, ortada sudan sebeplerle uydurma gerekçelerle dava üreterek hukuku da zedeleyerek hepimizi yaralayan bir süreçtir bugün yaşadığımız dava. Bu bozuk düzeni kuran, bu bozuk düzen sahibi olan o bir avuç insan artık mertçe, dürüstçe, cesurca mücadele etmeyi bırakmışlardır. Kendi düzenlerini korumak için alavere dalavereye başvurarak akla gelmeyen işleri yürürlüğe koyan insanların sürecidir. Bu bozuk düzen, 31 Mart gecesi AA üzerinden o verileri kapatıp, seçimi elimizden almaya cesaret ettikleri gün başlamıştır. İstanbul'da büyük bir irade ortaya koydunuz. Kocaman bir demokrasi tokadı attınız. Seçimi vermek istemediler, söke söke aldınız! 6 Mayıs'ta seçimi iptal ettiler. Tokadı misli misli attınız. Doymadılar, doyamadılar.

Bugünkü davada verdikleri ceza, çirkin bir sonuçtur. Size okuyacağım sözü dinleyin; 'Görüyoruz ki yargı gerçekten bağımsız değil, böylece yargının işleyişine, adalet ilkelerinin değil, siyasetin egemen olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasi rakiplerimiz, güç ve çıkar odakları seçim sandıklarında karşımızda duramayacaklarını, önümüzü kesemeyeceklerini iyiden iyiye anlamış olmalılar ki böyle bir yola başvurdular. Bu yol, yanlış bir yoldur. Adalet, gün gelecek yargıyı siyasallaştıranlara da lazım olacaktır.'  Ne kadar doğru cümleler değil mi? Yahu, bu kararı aldıran zat, bu sözler senin değil mi! Bu sözler, bu belediyenin başkanı iken sizinle ilgili alınan bu kararla ilgili yaptığınız konuşmadan cümleler! Görüyorsunuz değil mi, nereden nereye! O gün yola millet diye çıkanlar, bugün millet biziz diyorlar! Devlet bizim diyorlar. Sonuç alamayacaklar.

Aradan üç buçuk sene geçmiş olabilir ama benim hâlâ gençliğim var, hâlâ umudumuz yüksek. Benim gibi milyonlarca ceketini çıkarıp, kollarını sıvayacak Türk milleti var. Sizden söz almak istiyorum 2023'te her şey, (kalabalık) 'çok güzel olacak'. Ankara duysun bugün o mahkemeye müdahale eden akıl duysun Her şey (kalabalık) 'çok güzel olacak'."

"HAK, HUKUK, ADALET" SLOGANLARI

Çeşitli ilçelerden harekete geçen İstanbullular, Saraçhane'de, İBB otoparkının yanında toplandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve İl Başkanı Sema Barbaros, TİP de dahil birçok siyasi partiden temsilciler destek için Saraçhane'ye geldi. Almanya'da bulunan Kemal Kılıçdaroğlu da ziyaretini yarıda kesip uçağıyla Türkiye'ye dönüyor.

Dönüş yolunda uçağa binmeden önce Twitter hesabından bir video paylaşan Kılıçdaroğlu, "Herkesin şunu çok iyi bilmesini isterim ki, bu ülkede artık darbeci de Saraydır, yasakçı da Saraydır! Öyle de muamele göreceklerdir" dedi.

İstanbullular Saraçhane'de "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla tepkilerini gösterdi. Seçilmiş Belediye Başkanlarının yanında olduklarını, iradelerinin gasbedilmesine izin vermeyeceklerini vurguladılar.

NE OLMUŞTU?

Kartal'daki Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen, Ekrem İmamoğlu'nun katılmadığı duruşmada, Süleyman Soylu'nun ve uzman tanıkların dinlenilmesi ile tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre talebi reddedildi. Savcı, 4 yıl 1 aya kadar hapis ve "siyasi yasak" talebini yineledi. Duruşmaya saat 16.00'ya kadar 3 saatlik ara verildi. Söz konusu ara, İmamoğlu'nun avukatlarının savcının mütalaasına karşı ek süre talep etmesi üzerine verildi. Avukatların talebini kabul etmeyen mahkeme, bunun yerine 3 saatlik arada mütalaaya karşı savunma hazırlamalarını dayattı. Oysa avukatların asıl talebi ertelemeydi.

Duruşmaya ara verilmesi üzerine Ekrem İmamoğlu, "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" çağrısında bulundu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'da Kartal'da yaptığı konuşamada halkı Saraçhane'ye çağrıdı ve "Biz de karar çıkar çıkmaz sizlerin yanına geleceğiz. Bu ülkeye 85 milyon adına yeniden adaleti hep birlikte getireceğiz" dedi.

Çağrıya siyasi partilerden yanıtlar gecikmedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu davaya dair "Adalet, adalet, adalet!" başlığıyla bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, "Ekrem Başkan'ın ve İstanbulluların yargılandığı davaya bakan hakim daha önce 'Sözlerin muhatabı belli, Süleyman Soylu'ya söylendiği belli' demişti. Bunu diyen bir hakimin vereceği karar açık ve nettir. Beraat dışında verilecek her karar saray talimatının ve kumpasın itirafı olacaktır. Sarayı son kez uyarıyorum. Yargının üzerinden elinizi çekin. Bu halk kimsesiz değildir. Aklınızı başınıza alın" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İmamoğlu'nun çağrısına "Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz" yanıtını verdi. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan "Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir. İBB Başkanı Sayın İmamoğlu ile ilgili yargıdan adil bir karar bekliyoruz" dedi.

Gelecek Partsi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da "İstanbul'da millet iradesiyle seçilen Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu'nu arayarak yanında olduğumuzu bir kez daha vurguladım. Siyasi amaçla yapılan yargılamanın ve adaletsizliğin karşısındayız" dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan dava zorlama ve dayanaksız bir davadır, düşürülmelidir. Yargı üzerindeki siyasi baskıya son verilmelidir" paylaşımını yaptı. 

EMEP de "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ceza ve siyasi yasak tehdidi altında yapılan yargılamasında, halkın iradesine müdahaleye sessiz kalmayacağız. Genel Başkanımız Ercüment Akdeniz, İl Başkanımız Sema Barbaros ve GYK Üyemiz Levent Tüzel, Saraçhane'de olacaktır" açıklaması yaptı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de yaptığı açıklamada İstanbul İl Örgütü'nün, halk iradesine sahip çıkmak ve dayanışma göstermek için da Saraçhane'de olacağını açıkladı.

Duruşmada ara sonrası savunma yapan avukatlar, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını, "Ahmak" sözünün muhatabının İmamoğlu için "Ahmak" diyen İçişleri Süleyman Soylu olduğunu, davayı uzatmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ve savunma haklarının kısıtlandığını vurgulayarak beraat talep etti. Ara sonrası kararını açıklayan mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Siyaset yasağı kararı da alındı. Kararın kesinleşmesi için istinaf tarafından da onanması gerekiyor.

 (İstanbul/EVRNENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yüz binlerce genç AMATEM kapısında sıra bekliyor’

SONRAKİ HABER

DİSK: Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa