14 Aralık 2022 15:44

DİSK: Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın

DİSK “vergide adalet” talebiyle İstanbul, Eskişehir ve Adana’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “vergide adalet” talebiyle İstanbul, Eskişehir ve Adana’da basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK, adalet için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istedi.

İstanbul’da İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. Çerkezoğlu, “Önceliğimiz Türkiye’nin ortalama ücret haline gelen asgari ücretten kurtarılmasıdır. Yani ‘asgari ücret değil toplu sözleşme’ diyoruz. Ücretlerimizi toplu pazarlıkla ve toplu sözleşmeyle belirlemek istiyoruz” dedi.

Ortak basın açıklamasını DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu okudu. Arslanoğlu, “Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir. Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır. İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Asgari ücretin net 13 bin 200 lira olmasını talep ediyoruz” taleplerini sıraladı.

Çukurova Bölge Temsilciliği, Genel Merkezlerinin “vergide adalet” talebiyle başlattığı imza kampanyasını duyurmak için 5 Ocak Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı.

Türkiye’de milyonların şiddetli bir geçim krizi yaşadıklarını dile getiren Gündoğdu, yaşam mücadelesi veren işçiler sanki yıl içerisinde zenginleşmişler gibi nisan ve mayıs aylarında yüzde 20’lik, eylül ayında ise yüzde 27’lik vergi dilimine girmesinin adaletsizlik olduğunu belirterek, “Kârdan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır” dedi. Gündoğdu, asgari ücretin de net 13 bin 200 TL belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

“İŞÇİLERİN PATRONLARLA AYNI ORANDA VERGİ ÖDEMESİ ADİL DEĞİL”

İşçilerin gelirlerinden ödedikleri vergilerin ve dolaylı vergilerin patronların ödediği ile eşit oranda olmasının adaletsizlik olduğunu dile getiren Gündoğdu, vergi dilimlerinin hakkaniyetli şekilde yükseltilmediğini ifade etti. Yeniden değerleme oranına göre artırılmış olsaydı bugün ilk vergi diliminin 81 bin 689 TL olarak uygulanıyor olması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, “Ama 2022’de ilk vergi dilimini 32 bin lira olarak belirleyerek milyonlarca işçiyi dilim dilim soydular. Eğer vergi dilimleri hakkaniyetli biçimde yükseltilmezse 2023 yılında da bu soygun devam edecek” dedi.

“ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ VERGİ ALINMALI”

Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, gelir vergisi oranının ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmesini, vergi tarife dilimlerinin en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmasını ve işverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteğinin çalışanlara da uygulanması gerektiğini söyledi. Vergide adalet için imza kampanyası başlattıklarını duyuran Gündoğdu, “Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kârdan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır” dedi. (İstanbul-Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbullular, Saraçhane'de iradelerine sahip çıktı | İmamoğlu: Ankara duysun 'Her şey çok güzel olacak'

SONRAKİ HABER

Füzyon enerjisi deneyinde ne kazanıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa