14 Aralık 2022 16:43

TPI işçilerinin ek zam talebi ve kazanımları

TPI işçileri, üretimden gelen gücün örgütlü ve kararlı bir şekilde kullanıldığında bunun nasıl bir kazanıma dönüştüğünü göstermiş oldu.

Fotoğraf:Petrol-İş Sendikası

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Rüzgar türbini üretimi yapan TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler temmuz ayında başlattıkları ve kazanımla sonuçlanan ek zam talebi eylemiyle sadece İzmir’de değil tüm ülkede ses getirdi.

Sasalı ve Menemen’de bulunan iki fabrikada çalışan 3600 işçi, temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın üzerine işverenin yüzde 5’lik zammını kabul etmeyerek üretimi durdurmuştu. 15 güne varan fiili grev ile işçiler yüzde 15 zam alırken, bu süreçte işten atılan yüzün üzerindeki arkadaşlarının işe iade edilmesini ve tüm disiplin soruşturmalarının iptalini sağladı. 

Fabrika içinde işçilerin birliği ile kazanımla sonuçlanan eylemden sonra işçiler, üyesi oldukları ve bu süreçte gerekli adımları atmayan Petrol-İş İzmir Şube Yönetimini de değiştirdi. Mücadeleci sendikacılık anlayışıyla sendikal bürokrasiye karşı kazanım elde eden işçiler, temsilcilik seçimlerini tamamladı, işyeri komiteleri oluşturdu, hatta şubeye bağladı diğer işyerlerine örnek olarak buralarda da temsilci seçimlerinin gerçekleştirilmesini sağladı.

Bu süreçte TPI işçileri, üretimden gelen gücün örgütlü ve kararlı bir şekilde kullanıldığında bunun nasıl bir kazanıma dönüştüğünü göstermiş oldu ve Türkiye işçi sınıfı için gerek sermayeye gerekse sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin anahtarını hatırlattı.

EK ZAM TALEBİ EYLEMİ

Eylem sürecini ve sonrasını konuştuğumuz Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Cem Turan, artan enflasyon, alım gücünün düşmesi ve toplu sözleşmelerindeki zam oranının düşük kalmasından dolayı ek zam talebinin gündeme geldiğini anlattı. Eylemden önce işverenin gelerek yüzde 5’lik zam teklifini sunduğunu ve işçilerin buna tepki gösterdiğini söyleyen Turan, “İlk başta sendika yoktu. Tepkiler büyüdüğünde ve holler boşalmaya başlayınca eski sendika başkanı geldi. İşçiler ‘bu zamlarla çalışmayacağız işi durduracağız’ diyerek kararlılığını gösterdi ve eylem başladı. Bu süreçte sendikanın tavrından dolayı güven sıkıntısı yaşandı” dedi.

Üretimi durdurarak işyerini terk etmeme eyleminin başlamasıyla işten atmaların yaşandığını ve bu süreçte sendikanın gerekeni yapmadığını anlatan Turan hem içeride hem de dışarda direnişin başladığını, işçilerin kararlılıkla bu süreci götürdüğünü söyledi. “İşçiler kendi cebinden yiyecek içecek aldı. Bu dönemde sendikanın bir desteğini görmedik. Hatta bazı işçiler yemek kartını basıp içeride aldığı yemeğin yarısını dışarıdaki arkadaşıyla paylaştı” diyen Turan, işçilerin birlikteliğine ilişkin örnek verdi. Sendikanın işten atılan işçileri kullanarak kendilerini yüzde 9’a ikna etmeye çalıştığını anlatan Turan, işçilerin birlikte hareket etmesiyle bu hamlenin de boşa düştüğünü söyledi.

“EYLEMİ KAZANIMLA SONUÇLANDIRDIK”

Bu süreçte işverenin de baskılarını arttırdığını, birlikteliği kırmak için “üretimi durdurduk, tatil veriyoruz” şekilde açıklamalar yaptığını da hatırlatan Turan, tekrar işbaşı zamanı geldiğinde işçilerin birlikteliği koruduğunu, yüzde 9 zam teklifi için kurulan sandıktan da işçilerin iradesinin çıktığını ve düşük zammın kabul edilmediğini anlattı. Turan, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın üzerine yüzde 15 zam, ihtarların geri çekilmesi, atılan işçilerin geri alınması ve çalışılmayan günler için ücret kesintinin olmaması taleplerinin kabul edilerek eylemlerini kazanımla sonuçlandırdıklarını söyledi.

SENDİKAL BÜROKRASİYE KARŞI İŞÇİ İRADESİ

“TPI işçisinde kaynayan kazan sadece işverene karşı değil sendikaya da karşıydı” diyen Turan, sendikaya karşı tepkilerin bir önceki toplu sözleşmenin işçiler istemediği halde Ankara’da bitmesi ile başladığını ifade etti. Sendikal bürokrasinin değişmesi için de bir araya geldiklerini anlatan Turan, işçilerin eylem sürecinde gösterdiği kararlığı şube seçimlerinde de gösterdiğini ve mücadeleci sendikal anlayışla şube yönetimini yeniden kurduklarını söyledi.

“Eylemler sürecindeki kazanım işçide çok büyük bir dayanışma ve güven oluşturdu” diyen Turan, işçilerin tabandaki gücünün farkına vardığını, bu güvenin önümüzdeki dönem görüşülecek toplu sözleşme sürecine de şimdiden yansıdığını ifade etti. Promosyonların güncellenmesine ilişkin de işverene talepte bulunduklarını ve süreci şeffaf bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Turan, 25 bin lira ile sürecin iyi denilebilecek şekilde sonuçlandığını dile getirdi.  

Şube yönetimi değişiminden sonra temsilcilik seçimlerinden işyeri komitelerine kadar birçok sürecin tamamlandığı bilgisini veren Turan, mücadeleci sendikal anlayışla işçilerin talepleri doğrultusunda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Fethiye'de su basan evlerde mahsur kalanlar kurtarıldı

SONRAKİ HABER

İstek şarkı çalmadığı bahanesiyle öldürülen Müzisyen Onur Şener'in adı bir parka verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa