14 Aralık 2022 19:44

İmamoğlu için süreç nasıl işleyecek? Belediye başkanlığı düşer mi, cumhurbaşkanı adayı olabilir mi?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" cezasının ne anlama geldiğini Avukat Kamil Tekin Sürek’e sorduk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" cezasısının ne anlama geldiğini Avukat Kamil Tekin Sürek’e sorduk.

Bu karar belediye başkanlığını nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı adayı olabilir mi? Karar ne zaman uygulanacak? İşte Sürek’in yanıtları: 

  • "İlk olarak, karar kesinleşinceye kadar Ekrem İmamoğlu bütün haklarına sahip.
  • İstinaf süreci normal olarak en az bir sene, hatta daha fazla sürer. Eğer iktidarın baskısı ile istinafta dosya öne alınmazsa İmamoğlu, cumhurbaşkanı ya da milletvekili adayı olabilir.
  • İstinafta ve Yargıtayda cezası onanana kadar Belediye Başkanı olarak görevine devam eder. İstinaf ve Yargıtay cezayı onarsa İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşer. Belediye Meclisi yeni bir başkan seçer.
  • İstinaf mahkemesi ve Yargıtay seçimden önce dosyayı ele alır ve kararı onarsa İmamoğlu cumhurbaşkanı, milletvekili ve hatta muhtar adayı bile olamaz.
  • İmamoğlu’nun aday olamamasının nedeni, sadece TCK 53. madde değil. Bir seneden fazla ceza alanların kamu görevi yapma, milletvekili ve cumhurbaşkanı olma yasağı bulunuyor.
  • İmamoğlu bir seneden fazla ceza aldığı için bağımsız aday da olamaz."

Sürek, “Siyaset yasağına rağmen daha önce bağımsız aday olanlar oldu. Peki İmamoğlu neden olamıyor” şeklindeki sorumuza da şu yanıtı verdi:

"HADEP’in kapatıldığı dönemde, söz ve eylemleriyle partinin kapatılmasında etkili olduğu gerekçesiyle 5 yıl siyaset yasağı konulan Hamit Geylani, 22 Temmuz’daki seçime bağımsız aday olarak katılmıştı. O zaman siyaset yasağı, Anayasa Mahkemesinin parti kapatma davasındaki karar neticesinde verilmişti. Orada 5 sene gibi bir süre vardı ve siyaset yasağı, bir siyasi parti üyesi olamamak ve bir siyasi partiden milletvekili olamamak anlamına geliyordu. Onun için bağımsız milletvekili adayı olabilmişlerdi. Örneğin Selahattin Demirtaş da kesinleşmiş bir cezası olduğu için cumhurbaşkanı adayı olamaz. AİHM’nin kararını göstererek aday olabilir. Ancak büyük ihtimalle YSK reddeder. Ve AİHM'ye yeni bir başvuru nedeni ortaya çıkar." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu'na verilen ceza ve siyasi yasak kararını Erdi Tütmez ve İskender Bayhan değerlendirdi

SONRAKİ HABER

İstanbullular iradelerine sahip çıkmak için bir kez daha Saraçhane'de buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa