15 Aralık 2022 04:24

Sayıştay belgeli haberimize 10 bin TL ceza verildi

Sayıştay raporlarında yer alan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal’ın kuzenini müdür, okul arkadaşını rektör olarak ataması bilgilerini haberleştirmemiz üzerine mahkeme para cezası verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal’ın, Sayıştay raporlarında yer alan kendisiyle ilgili bilgileri haberleştirmemiz üzerine açtığı 20 bin liralık manevi tazminat davasında mahkeme, Evrensel'e 10 bin TL’lik ceza verdi.

Sayıştay raporlarında Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal’ın kuzenini müdür, okul arkadaşını da rektör yardımcısı olarak ataması bilgileri yer almış, bunu haberleştirmemiz üzerine Topal gazetemize dava açmıştı. Manevi tazminat davasında Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi, gazetemizin 10 bin TL ödemesine hükmetti.

AVCI: BU BELGE RESMİ DEVLET BELGESİ

Avukatımız Devrim Avcı savunmasında haberin, Sayıştay’ın raporunda geçen hususlar kapsamında hazırlandığını belirterek, “Dolayısıyla dava konusu haber, dava dilekçesinde belirtildiği üzere karalama kapsamında değil. Yargıtay, Danıştay gibi ülkemizdeki üçüncü büyük kurum raporuna dayanılarak hazırlanmıştır. Sayıştay raporunda bir hususun tespit edilmiş olması, o durumun haber yapılması açısından basın açısından yeterli kabul edilmektedir. Kaldı ki bu belge bir resmi devlet belgesidir” ifadelerini kullandı.

Avcı haberde, Sayıştay raporunda geçen “Altı aylık süre bir hak değildir. Bu süre, dolu olan dekanlık kadrolarına çeşitli nedenlerle vekalet edilmesi durumunda belirlenen bir sınırdır”, “2020 yılında fakülte ve yüksekokul sekreterliğinden şube müdürlüğüne atanan iki kişiden biri 2 ay, diğeri ise sadece 3 ay fakülte ve yüksekokul sekreterliğinde bulunmuştur. Böylelikle, kısa süreli atamalarla üst görevlere getirilen kişiler, yönetmeliğin söz konusu istisna hükmünden yararlanarak şube müdürlüğü kadrolarına getirilmiş, mevzuatla getirilen eşitlik ve liyakat esası göz ardı edilmiştir” ifadelerine yer verildiğini belirtti.

"HAKARET İÇEREN İFADE YOK"

Devrim Avcı, haberde kişiye yönelik hakaret içeren ifadelerin olmadığını, haberin hiçbir yerinde davacıya yönelik herhangi bir hakaret içeren ifadenin, kelimenin yer almadığını belirterek “Haberin davacının aleyhinde olması, söz konusu haberi gerçeğe aykırı veya kişilik haklarını ihlal eden bir haber yapmaz. Bunun aksini kabul etmek basın özgürlüğü ile çelişir ve basın haber verme hakkını reklam yapma alanına kısıtlar” dedi.

Haberin basın özgürlüğü, düşünce ve ifade açıklama özgürlüğü kapsamında kaldığının altını çizen Avukat Devrim Avcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattı. 

Ancak Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi, savunmalar sonrası gazetemizin 10 bin TL ödemesine hükmetti.

GAZETEMİZİN ARALIKTA DA DAVALARI VAR 

Gazetemize açılan davalar aralık ayında da devam ediyor.

Bursa AKP Milletvekili Mustafa Esgin’in, gazeteci Cihan Çelik’in “AKP’li belediyelerden usulsüzlük aktı” başlıklı haberi nedeniyle açtığı 100 bin liralık manevi tazminat davası, Bursa 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde bugün saat 09.30’da görülecek.

Mahkemeler, Basın İlan Kurumunun gazetemize verdiği ilan ve reklam cezalarına karşı verdiğimiz itirazları yalnızca evrak üzerinden incelemiş ve reddetmişti. Reddedilen davalar, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine İstanbul 25. Asliye Hukuk Mahkemesinde 19 Aralık’ta saat 09.30 ve 11.25’te yeniden görülmeye başlanacak.

HT Solar Enerji’nin, gazetemizde 18 Eylül 2020’de pandemi döneminde fabrikada çalışmak zorunda kalan “Ölen ölsün kalanla üretime devam!” başlıklı bir işçi mektubuna karşı açtığı bin liralık manevi tazminat davasının duruşması, İstanbul Anadolu 27. Asliye Hukuk Mahkemesinde 20 Aralık saat 11.30’da görülecek.

Gazetemizde 1 Ağustos 2017’de yayımlanan “Limak için fıstık ağaçları yok edilecek” haberi nedeniyle Limak Holding tarafından açılan 10 bin TL bedelli manevi tazminat davası, Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesinde 20 Aralık günü saat 11.45’te sürecek. 

23 Aralık 2018’de “Sakarya’da ırkçı saldırı, baba hayatını kaybetti, oğlu tedavi altında” başlıklı haber nedeniyle gazetemizin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” iddiasıyla dava açılmıştı. Dava hakkında daha önce üç mahkeme görevsizlik kararı verdi. Son görevli ise Bakırköy 21. Asliye Ceza Mahkemesi olarak tespit edildi. Davanın ilk duruşması 22 Aralık’ta saat 09.35’te görülecek.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu İstanbul'a döndü, İmamoğlu karşılamaya gitti

SONRAKİ HABER

Fransa finalde Arjanti'nin rakibi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa