14 Aralık 2022 23:29

Emek ve Özgürlük İttifakı Tuzla'da yaşanan iş cinayetini protesto etti

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, Tuzla GİSAN Tersanesinde yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden Furkan Doğan için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuzla GİSAN Tersanesinde 20 yaşındaki işçi Furkan Doğan'ın çalışırken 12 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybettiği iş cinayetine karşı Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden TİP, EMEP ve SMF tersane önünde basın açıklaması düzenledi.

Gerçekleştirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de her gün yaşanan onlarca iş cinayetinden biri 2 gün önce burada GİSAN tersanesinde yaşandı. Furkan Doğan isimli işçi kardeşimiz ambar kapağını takarken 12 metre yükseklikten düşerek yaşamını yitirdi. Eğer bu tersanede iş güvenliği önlemleri sağlansaydı bugün Furkan kardeşimiz aramızda olacaktı. Yaşanan bütün iş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusu tersane patronları ve kuralsızlığı bir kural olarak dayatan, iş güvenliği tedbirlerini masraf olarak gören, esnekliği, güvencesizligi bir sermaye birikim modeline dönüştüren neoliberalizm ve onun Türkiye'deki temsilcisi olan Türkiye sermayesi ve AKP iktidarıdır. İsig raporlarına göre son 11 ayda iş cinayetine kurban giden işçi sayısı 1658. Liman iş kolunda ise bu sayı 40. Bu veriler bize açıkça gösteriyor ki patronlar işçilerin kanı üzerinden servetlerini büyütmeye devam ediyor. Tıpkı amasra, soma maden facialarında olduğu gibi Furkan Doğan'da çalıştığı Gisan tersanesinde alınmayan iş güvenliği önlemleri yüzünden hayatını kaybetti. İşçiler için bir tarafta açlık ve yoksuluk diğer tarafta ölüm duruyor. Madenlerde, fabrikalarda, tersanelerde yaşadığımız iş cinayetleri kaderimiz değil. Patronlara, taşeronlara ve onların ihtiyaçları için var olan, işçilerin grev hakkını yasaklayan iktidara karşı kendi gücümüze güvenmeli ve yan yana gelmeliyiz. Emek ve özgürlük ittifakı olarak işçilerin ölüm ve yoksulluk girdabına mahkum olmadığını söylüyor taleplerimizi tekrarlıyoruz;

  • Tersanelerde taşeronluk sistemi yasaklansın
  • Ücretler insanca yaşanabilecek bir düzeye çıkarılsın
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın
  • Sendikalaşma hakkı önündeki engeller kaldırılsın

Bu sömürü düzeninin değişmesinin tek koşulu işçi ve emekçilerin yan yana gelerek talepleri için mücadele etmesidir.

Bir kez daha yineliyoruz madenlerde, tersanelerde, şantiyelerde, fabrikalarda hayatın üretildiği her alanda, işçilerin daha fazla kâr uğruna ölüme terk edildiği her alanda bizler, emek ve özgürlük ittifakı olarak işçilerin, emekçilerin sesini yükseltmeye devam edeceğiz. İş cinayetleri asla kader değil ve bizler asla seçeneksiz değiliz. Bu sömürü düzenini yan yana gelerek hep birlikte değiştirelim!" (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fransa finalde Arjanti'nin rakibi oldu

SONRAKİ HABER

Çocuk istismarına karşı tepkiler büyüyor: İstismarı aklamanıza izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa