15 Aralık 2022 12:59
/
Güncelleme: 13:13

Peru'da 30 günlük OHAL ilan edildi

Cumhurbaşkanı Castillo’nun feshetmek istediği kongre tarafından görevden alınıp tutuklanmasına karşı protestoların sürdüğü Peru’da 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Peru'da 30 günlük OHAL ilan edildi

Peru polisi | Fotoğraf: John Reyes/AA

Peru’da “parlamenter diktatörlük” ile suçladığı kongreyi feshetmek isteten Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun "darbe girişimi" gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanmasına karşı protestolar sürerken ülke genelinde 30 günlük olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Savunma Bakanı Alberto Otarola, yaptığı açıklamada, "Hali hazırda devam eden vandalizm, şiddet eylemleri, otoyollarda barikat ve yol kapatma hadiseleri nedeniyle güçlü ve otoriter bir yanıt için ülke geneli 30 günlüğüne olağanüstü hal ilan edildi" sözlerini sarf etti.

Peru'da devam eden hükümet karşıtı protestolarda sokaklara dökülen binlerce kişi, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını istiyor. Gösterilerin şiddetlenmesi üzerine Boluarte, dün bazı bölgelerde OHAL ilan edildiğini duyurmuştu.

Castillo'nun 7 Aralık'ta görevinden alınmasının ardından çıkan olaylarda şu ana kadar 8 kişi yaşamını yitirdi. Dün, başkent Lima dahil Puno, Cusco, Tacna, Apurimac ve Arequipa kentlerinde toplanan binlerce kişi Boluarte'nin istifasını ve Kongre'nin kapatılmasını talep etti.

ERKEN SEÇİM ÖNERİSİNE KARŞI KURUCU MECLİS ÇAĞRISI

Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti. 11 Aralık'taki açıklamasında, "Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim. Cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır" ifadesini kullanmıştı.

Castillo ise gönderildiği cezaevinde bir mektup yazarak Boluarte'nin Nisan 2024'te yapılmasını önerdiği seçimlere ilişkin sözlerini eleştirmiş, "Halk yeni seçimlerin kirli oyununa gelmemeli" demişti. Kurucu meclisin toplanması gerektiğini vurgulayan Castillo, istismarın son bulmasını ve derhal özgürlüğünü talep etmişti. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bütün toplum heybede

Bütün toplum heybede

Emekçileri bastırmak için grevler yasaklandı. “İç cepheyi tahkim” denilerek her kesimden siyasetçi, gazeteci ve aydına yönelik sabah operasyonları, tutuklamalar ve akılalmaz gerekçelerle açılan davalar sürüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et