16 Aralık 2022 04:14

Üniversiteliyiz ama sinema bile hayal…

Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri sinema, tiyatro ve konsere gitmenin artık hayal olduğunu anlattı, sanatsal faaliyetlere bütçe ayrılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Kriz derinleşiyor, iğneden ipliğe her şey cep yakıyor. Hayat gailesinde konsere, tiyatroya, sinemaya gitmek akla dahi gelmiyor. Malatya’da konuştuğumuz İnönü Üniversitesi öğrencileri, “Sanatsal ya da sosyal etkinlikleri geçtim, arkadaşlarımla oturup çay içmek bile lüks geliyor” diyor.

ANCAK OKULA GİT GEL, YEMEK YE…

Diş Hekimliği Fakültesinden Merve ay sonunu zor getirdiğini anlatarak başlıyor sözlerine: “Yurtta kalıyorum. Burs almıyorum, kredi alıyorum. Aynı zamanda ailem gelirime destek çıkıyor. Bunlarla birlikte aylık gelirim anca 2 bin 500 TL oluyor. Her gün sadece okula git-gel 7.5 TL yol parası ödüyorum. Yeme, içme derken günlük en az 50 TL’ye mal oluyor. Diğer ihtiyaçlarım hariç tabii. Kıt kanaat geçiniyorum.”

Bu koşullarda bir sosyal aktiviteye bütçe ayıramadığını anlatan Merve, “Geçen sene devlet tiyatrolarına ara ara olsa da gidebiliyordum, bu sene hiçbir şekilde gidemiyorum. Özel tiyatrolara gitmek zaten mümkün değil. Bir enstrüman çalmayı öğrenmek istesen enstrüman fiyatları malum. Konser fiyatları da uçuk. Artık sanatsal ya da sosyal etkinlikleri geçtim, arkadaşlarımla oturup çay içmek bile lüks geliyor” diye anlatıyor.

Öğrencilere daha çok bütçe ayrılması gerektiği belirten Merve şöyle sesleniyor: “Sanatsal-sporsal etkinlikler ihtiyaç, desteklenmeli hatta ücretsiz olmalı. Ya da en azından şu an üniversitedeyim, üniversite kendi bünyesinde de bunu yapabilir.”

"SANAT LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ"

Spor Bilimleri Fakültesinden Hakan ise ücretli etkinliklere katılamadığını daha çok ücretsiz olan etkinliklerin de kısıtlı olduğunu ifade ediyor: “Üniversiteyi kazandığım zaman en azından tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere gidebilirim diye düşünüyordum. Üçüncü sınıf oldum kaç defa konsere gittiğimi sorsanız bir elin parmağını geçmez. Ücretsiz olursa katılıyorum.”

Bunların lüks değil ihtiyaç olduğunun altını çiziyor Hakan: “Öyle bir haldeyiz ki 20 lirayı tiyatroya vermek için beş defa düşünüyoruz. Zaten Malatya’da sosyal aktiviteler çok kısıtlı. Üniversite de bu anlamda faal değil. Dört yıllık üniversite hayatımda kendimi geliştirme anlamında hiçbir şey yapamadan mezun olacağım. Bence kültür sanat faaliyetlerine gençler için gerçekten bütçe ayrılmalı. Ya da ücretsiz olmalı. Sanat herkese yönelik olmalı sadece zengine ya da parası olana değil. Çünkü sanattan kopuk bir toplum, kendini geliştiremez.”

BİR KONSERE GİTMEK HAKKIMIZ DEĞİL Mİ?

İktisadi İdari Bilimler Fakültesinden Buse de uzun zamandır sinema-tiyatro gibi etkinliklere katılamadığını söylüyor. Arkadaşları çağırdığında da bir bahane bulup katılamayacağımı söylediğini anlatan Buse, “Gelirim belli. Kredi alıyorum ailem de az biraz gönderiyor. Bu temel ihtiyaçlarımı karşılamaya yetmiyor, tiyatro ya da sinemaya nasıl bütçe ayırayım? Konser fiyatları zaten uçmuş durumda. Bir öğrenci bunu nasıl versin? Ay sonunu zor çıkarıyoruz” diyor.

“Bir konsere gitmek hakkımız değil mi?​” diye soran Buse yanıtı da kendisi veriyor: “Değil demek ki. Mesela çok sevdiğim bir sanatçının hayat öyküsünün yer aldığı bir film vizyona girdi, biletlerin pahalılığından dolayı gidemedim. En ucuzu devlet tiyatrosu, 20 lira oldu o da. Bulunduğu yer de uzak, yol ücretini eklersek bir şeyler alsam en az 50 liraya geliyor. O para benim bir öğün yemek param. Hangisinden vazgeçeyim? Karnımız doysun da ruhumuz doymasa da olur demeye mecbur kalıyoruz gerçekten.”

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli de muhalefeti "fırsatçılık"la suçladı

SONRAKİ HABER

Çorum'da İmamoğlu kararına kitlesel tepki: Ülkedeki hukuksuzluğun bir parçası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa