16 Aralık 2022 14:00

Kimya Mühendisleri Odası: Sahte içki toplumsal bir sorundur!

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı F. Mehlika Koç içki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmanın çözüm olmadığını belirterek bunun sahte içki tüketimini artıracağını söyledi.

Fotoğdaf: Kimya Mühendisleri Odası

Paylaş

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı F. Mehlika Koç içki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmanın çözüm olmadığını belirterek bunun sahte içki tüketimini artıracağını söyledi

Yılbaşında alkollü içki kullanacak vatandaşlara uyarıda bulunan Koç; “Son zamanlarda, ülkemizde sahte içki tüketimi nedeniyle ölümler yaşanmaya devam etmektedir ne yazık ki. Bu basın açıklaması ile halkımızı bilgilendirmeyi görev sayıyor ve yetkilileri sıkı denetim yapmaya çağırıyoruz” dedi.

“YÜKSEK VERGİLER TÜKETİCİYİ SAHTE İÇKİYE YÖNELTİYOR”

Sahte içki nedeniyle ölümlerin çok üzücü olduğunu vurgulayan Koç şunları söyledi; Giderek ağırlaşan yaşam koşulları ve alkollü içkiler üzerinde ki yüksek vergiler, tüketicileri sahte veya kaçak içki tüketmeye yöneltmektedir. Bu da ölümlere, kalıcı arızalara veya hastalıklara yol açmaktadır.”

Sahte içki ve kaçak içkinin birbirinden farklı iki konu olduğunun altını çizen Koç; “Evlerde basit damıtma usulüyle yapılan alkollü içecekler kaçak içki statüsüne girer. Sahte içki denildiğinde; piyasada bulunan bir markayı ambalajı ile taklit edip, haksız kazanç sağlamaktır. Yani şişesi, kapağı, etiketi ve büyük oranda tadının taklidi yapılmaktadır” dedi.

Her iki yöntemin de oldukça riskli ve tehlikeli olduğunu ifade eden Koç şöyle devam etti; “Çünkü alkol ve alkollü içki üretimi uzmanlık isteyen bir kimyasal prosestir ve mutlaka kimya mühendisleri kontrolünde, endüstriyel şartlarda, resmi otoritelerden izin alınarak yapılmalıdır. Aksi taktirde bu tarz vakaların son bulması veya en aza indirilmesi mümkün olmayacaktır

Ayrıca, alkollü içkilerin ana hammaddesi etil alkol yerine daha ucuz ve ulaşılması daha kolay olan metil alkol kullanılabilir ki bu da oldukça tehlikelidir. Etil alkol; şeker ve nişasta içeren maddelerin alkol fermantasyonu ve takiben damıtma işlemleri ile üretilen renksiz, berrak, kendine has kokusu olan ve kaynama noktası 78,3 °C olan bir maddedir. Metil alkol ise endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz. İçilmesi ile oksitlenerek vücutta formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içkiyi kullanan kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir.”

“SIKI DENETLENMELİ”

İçki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmanın bir çözüm olmadığına işaret eden Koç; “Bu yöntem birçok ülkede denenmesine rağmen sonuç alınamamıştır. Vergileri arttırmak, halkı kaçak ve sahte içki tüketmeye itmektedir. Sahte ve kaçak içki, ilk başta ölüm riski oluşturmaktadır. İkincisi ise uzun vadede kronik etkilenmedir. Kaçak içki üretimini engellemek Tarım ve Orman Bakanlığının sıkı denetimleri ile mümkündür.Benzeri olayların yaşanmaması için sahte ve kaçak içkinin riskleri  topluma farklı iletişim kaynakları ile  anlatılarak  bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Vansan, Lezita, Gates/Rapro örnekleri ve sendikaların sönümlendirici etkisi

SONRAKİ HABER

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu: Göçmenlerin ötekileştirilmediği bir dünya istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa