16 Aralık 2022 15:19

Sağlık emekçilerinden bütçe açıklaması: Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bütçe görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde yapılan 2023 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray Şubesi üyeleri katıldı. Ellerinde, “2023 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesi sağlık emekçilerinin taleplerini görmeyen halkın sağlık hakkını karşılamayan bir seçim bütçesidir. Kabul etmiyoruz!” yazılı pankart tutan emekçiler, hastane önünde taleplerini dile getirdi.

BÜTÇE YÜKÜ ÜCRETLİ EMEKÇİLERİN SIRTINA

Sağlık Bakanlığı 2023 yılı bütçesindeki düşüşe dikkat çekilen açıklamada, “Genel olarak 2023 bütçesini ve Sağlık Bakanlığı bütçesinin ana gelir kaynağı, yaşamak için çalışmak zorunda olanlardan alınması hedeflenen, doğrudan ve dolaylı vergilerdir. Yani 2023 bütçesinin vergi yükünü bu yıl da biz emekçiler çekeceğiz. Bütçe hazırlanırken vazgeçildiği açıklanan 994 milyar liralık vergi gelirinin 750 milyar lirası patronların ödemesi gereken vergilerden oluşmaktadır. Bu parayla 1000 yatak kapasiteli 300 hastane yapılabilir. Siyasi iktidar bütçe ile sermayeye ekonomik her türlü kolaylığı sağlayıp destek verirken, bütçe yükünün büyük bölümünü yine ücretli emekçilerin sırtına yıkmaktadır” denildi. Sağlık emekçilerinin AKP hükümeti döneminde daha da yoksullaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Temel ücretlerde iyileştirme ve emekliliğe yansıyan düzenlemeler yapmak yerine, önceki yıllarda ‘performans’ yeni adıyla ‘teşvik ek ödemeleri, taban ek ödeme’ vb. adı altında uygulamalar hayata geçirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

2023 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinin yenilenmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada sağlıkçılar taleplerini şöyle sıraladı:

  • Sağlığa genel bütçeden ayrılan pay artırılmalı, en az yüzde 10’un üzerine çıkarılmalıdır.
  • Sağlık bütçesi bütünüyle kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimi için kullanılmalıdır. Sağlıkta özelleştirmeye son verilmeli, büyük özel sağlık kurumları kamulaştırılmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri için katkı-katılım, ilave ücret adı altında halktan hiçbir şekilde ücret alınmamalıdır.
  • Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi ve güçlendirilmesi gereklidir.
  • Ek ödeme, teşvik vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet yaratan uygulamalara son verilmelidir. Herkese yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde ve tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödenmelidir.
  • Ücretsiz kreş, hijyenik yemekhane, besleyici yemek, büyükşehir tazminatı, kültürel ve sosyal etkinlik alanları, psikososyal destek vb. taleplerimiz karşılanmalıdır.
  • Tüm dolaylı vergiler kaldırılmalı, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalı, zenginlerden ‘servet vergisi’ kesilmelidir.
  • Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalı, işçilere ve kamu emekçilerine gerçek enflasyon dikkate alınarak ek zam yapılmalıdır.
  • Sağlık emekçilerinin sayısı artırılmalı, herkese güvenceli ve kadrolu istihdam sağlanmalıdır.
  • Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir.
  • Savaş toplum sağlığına zararlıdır. Ülke içinde ve dışında barış politikalarının geliştirilmesinde sağlık alanı söz sahibi olmalıdır.
  • Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunumuna tüm aşamalarında sağlık örgütlerini karar alma süreçlerine dahil edecek mekanizmalar oluşturulmalıdır.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İntihar etti' denilen Kader Ertem’i 12 yaşında evlendirildiği erkeğin babası öldürmüş

SONRAKİ HABER

İmamoğlu'na hapis ve siyasi yasak, YSK temsilcisine hakaret yağdıran MHP'liye para cezası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa