18 Aralık 2022 15:30

Meslek liselerinde sömürü ikiye katlandı, 11 aylık gelir 2 milyar TL'ye yaklaştı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Meslek liseleri ülke ekonomisine yaklaşık 2 milyar lira katkı sağladı" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yılın 11 aylık döneminde mesleki ve teknik Anadolu liselerinin döner sermaye işletmesi kapsamında elde ettiği gelirin bir önceki yıla göre yüzde 176 artışla 1 milyar 955 milyon liraya yükseldiğini ve yeni bir rekor kırıldığını açıkladı. Özer, yazılı açıklamasında, "Bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği meslek liseleri, şimdi elde ettikleri üretimden 2 milyar lira gelirle ülke ekonomisine katkı sağlayan bir yapıya dönüştü" ifadelerini kullandı.

Özer, şunları kaydetti: "Döner sermaye işletmesi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın 2021'in 11 aylık geliri 707 milyon 709 bin lirayken bu miktarda yüzde 176 oranında artış sağlanarak 2022'nin 11 aylık gelir toplamları 1 milyar 955 milyon liraya, yani yaklaşık 2 milyar liraya ulaştı. Bakanlık olarak hedefimiz 1,5 milyar liralık üretim kapasitesine ulaşmaktı, hedeflediğimiz bu üretim kapasitesini geçen ay aşmıştık."

Özer, 2022'in 11 ayında elde edilen 1 milyar 955 milyon liralık gelirden öğrencilerin 94 milyon 332 bin lira; öğretmenlerin 206 milyon 608 bin lira olmak üzere toplam 301 milyon lira pay aldığını söyledi.

İstanbul'un 11 ayda gelirini 228 milyon 638 bin liraya; Ankara'nın 199 milyona, Antep'in 163 milyon liraya, Bursa'nın 129 milyon liraya, Konya'nın 83 milyon liraya yükseltttiğini kaydeden Özer, en fazla gelir elde eden ilk 3 okulun Ankara Beypazarı Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa Osmangazi- Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gaziantep Şehitkamil-Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğunu söyledi. 

"ADIMIZ ÖĞRENCİ, İŞİMİZ KÖLELİK"

Artan öğrenci sayısı, meslek liselerinde ciro artışları iktidarın övünç kaynağı olurken, meslek liselerinde okuyan öğrenciler bakanla aynı fikirde değil. Gazetemizde yer alan çeşitli haberlerde öğrenciler, eğitimin olmadığı sömürü koşullarına dikkat çekerken, “Okul adında bir yere gelip gidiyoruz. Adımız öğrenci olabilir ama biz kul köleyiz. Patronlar, devlet, etimizden sütümüzden her şeyimizden yararlanıyor, biz karın tokluğuna çalışıyoruz” demişti.

Meslek liselerinde eğitimin söz konusu olmadığını dile getiren Yusuf "3 kuruşla övünüp şükretmemizi bekliyorlar. Burada olmamızın amacı meslek öğrenmek ama mesleğimiz üzerine bir şey öğrenmiyoruz. Staja gönderiyorlar orada da iş öğretmek hariç her şeyi yaptırıp etimizden sütümüzden faydalanıyorlar. SSK’de staj yapan aynı bölümden bir arkadaşımın sadece sisteme kimlik numarası girdiğini biliyorum” diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bozcaada ve Gökçeada'ya feribot seferleri iptal edildi

SONRAKİ HABER

Ürdün zamlara karşı ayakta | Arap Coğrafyasında Geçen Hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa