Soylu'dan İmamoğlu açıklaması: İstinaf ve Yargıtay cezayı onarsa açığa alırım
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza için "Pozitif hukuk açısından karar doğru" diyen Soylu, istinaf ve Yargıtay kararı onarsa İmamoğlu'nu açığa alacağını söyledi.
Ekran görüntüsü, CNN Türk yayınından alınmıştır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında "YSK üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla" verdiği 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" kararı için "Pozitif hukuk açısından karar doğru" diyen Soylu, istinaf ve Yargıtay kararı onarsa İmamoğlu'nu açığa alacağını söyledi.
KARARIN DOĞRU OLDUĞUNU İDDİA ETTİ
Yargılama, Soylu'nun İmamoğlu için "Ahmak" demesi, İmamoğlu'nun da Soylu'ya cevaben basına verdiği demeçte "Tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" ifadelerini kullanması üzerine başlamıştı.
Soylu buna dair, "Ben konuşmamın birinde, 'Türkiye'yi Avrupa'ya şikayet eden ahmak' dedim. Bundan bir süre sonra bana sonra cevap veriyor. Benim sözüm kafasında kalmış olmalı ki, 'Bu seçimi iptal edenler ahmaktır' dedi. Seçimin iptal edilmesi meselesi bana ait bir mesele değil. Ben İçişleri Bakanı'yım. Seçimi iptal edenler Yüksek Seçim Kuruludur" dedi.
"Pozitif hukuk açısından bu karar doğru bir karar" diyen Soylu, tepkilerin ise "yargıya müdahale" olduğunu öne sürdü.
"AÇIĞA ALIRIM"
Verilen kararın ardından İBB'ye kayyum atanmasının söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Soylu, Anayasa'nın kendisine "terör ve görevden kaynaklı suçlardan" dolayı kayyum atama yetkisi verdiğini söyledi. "Hakaret" suçundan yargılama yapıldığı için kayyumluk bir durumunun olmadığını aktaran Soylu, şunları kaydetti:
"Burada İBB Başkanını görevden alma yetkim yok. Eğer Belediye Başkanı, başka bir suç işlediyse de görevden alabilme yetkim yok. İstinaf ve Yargıtay onaylarsa bir süreci daha var. Orada benim düşürebilme hakkım yok ama açığa alma hakkım var. Bir Belediye Başkanı, Danıştayın kararı olmadan düşmez. Açığa alma kararı ayrıdır, görevden düşme kararı farklıdır. Açığa alındığında bir hafta 10 gün içerisinde Vali, İBB Meclisini göreve çağırır. Onlar vekaleten seçerler."
İstinaf ve Yargıtayın kararı onaması halinde açığa alıp almayacağının sorulması üzerine Soylu, "Alırım, yapacak başka bir şeyim yok. Bugüne kadar uygulamalarımızın tamamı böyle" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde yaptığı konuşmada Yüksek Seçim Kurulu'nu eleştirmişti.
İmamoğlu "İktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istemiştir. Ama iktidarın tüm gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kere daha ve çok daha güçlü ve gür bir sesle demokrasiden yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka bir işe de yaramaz” demişti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'da bir açıklama yaparak İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" ifadelerini kullanmıştı.
Yine 4 Kasım'da Soylu’ya yanıt veren İmamoğlu, bu sözlere karşı o seviyeye inmeyeceğini belirtip "Dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" demişti.
Yaşananlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca 15 Aralık 2019 tarihli müzekkere ile yapılan suç duyurusundan hareketle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İmamoğlu’na karşı dava açılmıştı.
Davanın 14 Aralık 2022'de görülen karar duruşmasında Soylu'nun "ahmak" sözüne yanıt veren İmamoğlu'na "YSK Başkanı'na ve üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmiş ve siyaset yasağı kararı alınmıştı. Kararın kesinleşmesi için istinaf ve Yargıtay tarafından da onanması gerekiyor.
Duruşmada Süleyman Soylu'nun dinlenilmesi talebi, uzman tanıkların dinlenilmesi talebi, tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre talebi de reddedilmişti. Avukatlara, savcının mütalaasına karşı 3 saatte savunma hazırlamaları dayatılmıştı.
İmamoğlu'nun avukatları, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını, "Ahmak" sözünün muhatabının İmamoğlu için "Ahmak" diyen İçişleri Süleyman Soylu olduğunu vurgulayarak beraat talep etmişti. (HABER MERKEZİ)