19 Aralık 2022 13:04

'Uçum, grev yasağı haberini uçurdu'

İzmit Bekaert fabrikasında grevi yasaklanan sendikanın başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un fabrikanın eski avukatı olduğunu söyledi.

Fotoğraf:Birleşik Metal-İş

Paylaş

İzmit Bekaert fabrikasında grevi yasaklanan sendikanın başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un fabrikanın eski avukatı olduğunu söyledi. Serdaroğlu, “İşveren, Uçum kanalı ile grevin yasaklanacağından haberli olduğu için taleplerimize cevap vermedi” dedi

Gazete Duvar’ dan Atilla Özsever, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla grevleri yasaklanan Bekaert işçilerini yazdı.

Fabrikada grevi sürdüren DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un daha önce bu fabrikanın avukatı olduğu söyledi.

Yazıdan satır başları şöyle:

Adnan Serdaroğlu, “Mehmet Uçum, bu fabrikanın daha önce işveren avukatı olduğu için genel müdürün arkadaşı. O sebeple işveren, grevin erteleneceğinden haberli olduğundan bizim tekliflerimize bir cevap vermedi” diye konuştu.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işverenin işçilere email gönderdiğini belirterek “Bizim grevimizi yasa dışı kabul ediyor, işçilerin iş akitlerinin tazminatsız olarak fesih edileceğini bildirdi” diye açıklama yaptı.

Başkan Serdaroğlu, işverenin ayrıca fabrikada grev nedeniyle meydana gelebilecek zarar için tazminat davası açacağını bildirdiğini ifade etti. Serdaroğlu, “Bizim yaptığımız grev, anayasal bir grevdir, hükümetin yaptığı da anayasaya aykırıdır” dedi.

Aynı zamanda DİSK Genel Sekreteri olan Serdaroğlu, “İşverenin bu tehdidi grevdeki 400 arkadaşımızı yıldıramaz, grevimiz devam ediyor” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, 2018 yılında verdiği bir kararla yine Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) işyerlerinde aldığı grev kararının ertelenmesini anayasaya aykırı bulmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, “Erteleme kararıyla anayasal bir hak olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılması fiilen anlamsız hale gelmiştir” vurgusu yapılmıştı. Devlet, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı karşısında Birleşik Metal-İş Sendikası’na 52 bin lira tazminat ödemişti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” söyleşisi düzenlendi

SONRAKİ HABER

CHP’li Purçu: AKP iktidarında sağlık hizmetlerinden yararlanmak eziyete dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa