Yargıtay Başsavcısı, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini istedi
Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır, Yargıtay Başsavcısı'nın, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini AYM'den talep ettiğini aktardı.
Fotoğraf: MA
Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır'ın canlı yayında aktardığına göre Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini Anayasa Mahkemesinden (AYM) talep etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'ye açılan kapatma davasında önemli bir adım daha attı. Davanın iddianamesini yazan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı, AYM'ye “ivedi” bir talep gönderdi ve “HDP’nin terör örgütü ile organik bağı dava sürecinde de devam ediyor" iddiasını öne sürerek Hazine yardımı bulunan hesaplarına acilen bloke konulmasını istedi.
haberturk.com'da yer alan habere göre; talepte şu ifadeler yer aldı: "Davalı parti ile ilgili açılan davada delillerin toplandığı ve karar aşamasına geldiği de gözetilerek; davalı parti hakkında kapatma kararı veya devlet yardımından yoksun bırakılma kararı verilmesi halinde ödenen ya da ödenecek devlet yardımının harcanma ihtimali nazara alınarak; talebimizin ivedilikle görüşülüp, devlet yardımının bulunduğu banka hesabına dava süresince tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi kamu adına arz ve talep olunur.”
Herhangi bir tebligatta bulunulmadığını belirten HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, söz konusu durumun tebliğ edilmesinin ardından itirazda bulunacaklarını belirtti.
DAVA SÜRECİ
HDP'ye açılan kapatma davası süreci, iddianamenin 21 Haziran 2021’de AYM tarafından kabulünün ardından resmen başlamıştı. HDP, esas hakkındaki savunmasını tamamlayarak kısa bir süre önce AYM'ye sundu.
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na 10 Ocak’ta sözlü açıklama yapması için tarih verdi. Başsavcı bu tarihte Yüce Divan’a giderek, HDP davasına ilişkin esas hakkındaki görüşü olan sözlü açıklamasını yapacak. Davaya ilişkin nihai talebini AYM üyelerinin önünde açıklayacak.
Ardından HDP’ye 1 aylık süre verilecek. Başsavcının sözlü açıklamasına dair sözlü savunması istenecek. Bu süre HDP’nin talebiyle uzatılabilecek.
Bu süreçten sonra ise AYM raportörü davaya ilişkin esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu rapor AYM üyelerine dağıtıldıktan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın belirleyeceği bir günde yapılacak toplantıyla kapatma istemi esastan görüşülerek karara bağlanacak.
HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Kapatma kararı alınabilmesi için 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak. (HABER MERKEZİ)