20 Aralık 2022 21:16

Sezgin Baran Korkmaz kimdir?

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddiaları ile gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz hakkında yaşanan gelişmeleri Evrensel okurları için derledik.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sedat Peker'in ifşaatlarıyla gündeme gelen ve Sezgin Baran Korkmaz'ın Salt Lake City Mahkemesi’nde devam eden davasında daha önce belirlenen duruşma takviminde değişiklik yapıldı. VOA Türkçe'de yer alan habere göre Korkmaz’ın, dava dosyasına giren son bilgi notuna göre, duruşmanın yarın Salt Lake City kentinde yerel saatle sabah 10.00’da yapılacağı açıklandı.

Peki ABD de tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz kim ve neden tutuklu? Sedat Peker'in iddiaları ile gündeme gelen Korkmaz hakkında yaşanan gelişmeleri Evrensel okurları için derledik.

AKP İKTİDARINDA ZENGİNLEŞTİ

25 Nisan 1975 tarihinde Kars’ın Digor ilçesinde doğan Sezgin Baran Korkmaz, AKP döneminde hızla sivrilerek servet sahibi oldu.

Korkmaz isminin baş harflerinden oluşan SBK Holding ve SBK Vakfının kurucu başkanı, Relief International ve EastWest Institue yönetim kurulu üyesi.

Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç sanayi, Unico Sigorta, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Hexagon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ürosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne Sarl şirketlerinin sahibi.

KARA PARA AKLAMA İDDİASIYLA SORUŞTURMA AÇILDI

2 Mayıs 2021 tarihinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde, 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti. Korkmaz hakkında 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmişti.

Korkmaz ise iddiaları reddederek "Gelen her kuruş sermaye Amerikan otoritelerinin ve bankalarının izni ile gelmiştir" açıklaması yapmıştı. Bu açıklamadan üç hafta sonra 6 Ekim'de hakkındaki tedbir kararı kaldırıldı ve bunu kaldıran kararda imzası olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, 16 Ekim'de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atanmıştı.

YURT DIŞINA KAÇTI

Hileli satışlar, tefecilik, , iktidar ve mafya ile ilişkileri üzerinden adı anılan Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'yi eşi ile birlikte 5 Aralık 2020 tarihinde terk ettiği İstanbul Havalimanı güvenlik kamerasından tespit edilmişti. Öte yandan suç örgütü lideri Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Kormaz'ı bakanlığa çağırıp "hakkında dosya hazırlandığını ve kaçması için uyardığını" öne sürmüştü.

YURT DIŞINA KAÇINCA DOSYALAR TEKRAR AÇILDI

Korkmaz yurtdışına çıktıktan sonra dosyalar yeniden açıldı. 2020'nin son haftasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında bir kez daha gözaltı kararı verildi.

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesinde, 17 Mayıs 2021'de, Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu 10 kişiyle, bu kişilerle bağlantılı "malen sorumlu" şirketler hakkında ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında, Korkmaz'ın yokluğunda tutuklanmasına hükmedildi.

AVUSTURYA'DA GÖZALTINA ALINDI

Kara para aklamak ve dolandırıcılık gibi suçlardan Türkiye ve ABD tarafından hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan Korkmaz, 19 Haziran 2021'de Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alınmıştı.

Önce başkent Viyana'ya getirilen Korkmaz, daha sonra yakalandığı Wels'e gönderilmiş, burada 5 Temmuz 2020'de yapılan duruşmada tutukluluk halinin sürmesine hükmedilmişti.

Korkmaz'ın ilk ifadesinde rüşvet çarkından bahsettiği, sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon doları bulduğunu söylediği öğrenilmişti. İfadeye göre; özellikle İstanbul Emniyeti'nin içinde Korkmaz'dan büyük rüşvetler alındı, bu rüşvetlerin içindeyse saat, bileklik, kolye gibi hediyeler bulunuyor. Ayrıca Korkmaz’ın bazı gazetecilere altın kalem hediye ettiği iddia edildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Habertürk TV program sunucusu Veyis Ateş'in yurt dışına giden SBK Holding Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a ait otelde ücretsiz kaldığını ve kara para aklamakla suçlanan Korkmaz için arabuluculuk yaptığını ileri sürmüştü. İddiaya göre Ateş, Korkmaz'dan "işinin çözülmesi için" ilgili kişilere vermek üzere para istemişti. Peker'in iddialarının ardından ise Ateş, Habertürk'ten istifa etmişti.

Avusturya'da tutuklu bulunan Korkmaz için hem ABD hem de Türkiye tarafından iadesi talep ediliyordu.

ABD'YE İADE EDİLDİ

16 Temmuz 2022'de Amerikan Adalet Bakanlığı Avusturya’da bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye getirildiğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, Korkmaz’ın Adalet Bakanlığına bağlı federal güvenlik gücü US Marshals’ın yetkilileri nezaretinde Utah eyaletine götürüldüğü belirtildi.  Açıklamada, Amerikan vergi dairesinden alınan teşvikin 133 milyon dolarlık fazla bölümünün Korkmaz’ın, Türkiye ve Lüksemburg’da kontrol ettiği banka hesapları aracılık edilerek aklandığı kaydedildi.

"DOLANDIRDIKLARI PARAYLA LÜKS EVLER VE ŞİRKETLER SATIN ALDILAR"

Adalet Bakanlığı, 2021 yılının nisan ayında hazırlanan iddianameye göre, Washakie Renewable Energy LLC şirketinin ortakları olan Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan tarafından Plymouth, Utah'ta biodizel üretildiği beyan edilerek 1 milyar dolardan fazla vergi iadesi alındığı, Korkmaz ve işbirliği yaptığı bu kişilerin vergi dairesini dolandırarak aldıkları teşvik gelirleriyle lüks evler ve çeşitli emlaklar satın aldıkları kaydedildi.

Korkmaz’ın, ABD Vergi Dairesi’nden (IRS) elde ettikleri yasadışı teşvik gelirleriyle Türkiye’de havayolu şirketi Borajet, ilaç firması Biofarma, şirketleri de satın aldıkları kaydedildi.

"TÜRKİYE'DE BİR OTEL VE LÜKS VİLLALAR ALINDI"

Sahtekarlık yoluyla elde edilen gelirlerin ayrıca, “Queen Anne” isimli bir yat, Türkiye'de bir otel ve lüks villa ve apartman dairelerin satın alındığı kaydedildi. Bir villa ve daire satın almak için kullandıkları iddia edildiği belirtildi.

"QUEN ANNE YATINI 10,1 MİLYON DOLARA SATTIK"

Adalet Bakanlığı, 2021 yılının Temmuz ayında müsadere altına alınan “Queen Anne” yatını ABD Bölge Hakimi Jill Parrish'in Ekim 2021 tarihli emri uyarınca bu yılın başlarında 10,1 milyon dolara satıldığı kaydedildi.

Korkmaz’ın Türkiye ve Avrupa'daki diğer şirketleri ve mal varlıkları için de ABD’nin müsadere edilmesi talebinde bulunduğu hatırlatıldı.

Korkmaz’ın hakkında hazırlanan iddianameye göre, 2018 yılının başlarında Jacob Kingston ve Isaiah Kingston'ı, bazı üst düzey hükümet yetkilileri aracılığıyla federal soruşturmadan aleyhlerine açılan davalarından koruyabileceğini iddia ederek 6 milyon dolar dolandırdığı belirtildi.

Ayrıca Korkmaz'ın Kingston ve Termendzhyan'a karşı devam eden ceza davasında, federal ajanlara yanlış beyanlarda bulunduğu, Termendzhyan tarafından kontrol edilen bir banka hesabına gönderilen yaklaşık 38 milyon dolarlık banka havalesi konusunda yetkililere yalan söylediğinin iddialar arasında yer aldığı belirtildi.

ABD'DE İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

ABD'ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz, 18 Temmuz 2022 günü ilk kez hakim karşısına çıktı. Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde görülen duruşmaya çizgili cezaevi kıyafetiyle getirilen Sezgin Baran Korkmaz, hakkındaki suçlamaları reddetti.

225 yıl hapis istemiyle açılan davanın 15 sayfalık iddianamesinde, Korkmaz’a 12 ayrı suçlama yöneltilmişti. Korkmaz’ın usulsüz olarak yaptığı havale ve para transferleri için, işlediği 10 suça dair ayrı ayrı 20 şer yıl hapis cezası istendi.

Korkmaz için ayrıca kara para aklamaktan da 20 yıl, mahkemeye yalan beyanda bulunmaktan 5 yıl hapis cezası talep edildi.

DAVASI ERKENE ALINDI

19 Aralık 2022'de yeni bir gelişme yaşandı. Kormaz’ın katılmadığı 4 Ekim’de yapılan son duruşmada, bir sonraki duruşmanın 17 Ocak 2023 tarihinde yerel saatle öğlen 12.00’de yapılacağı açıklanmıştı. Ancak Korkmaz’ın dava dosyasına giren son bilgi notuna göre, duruşmanın 20 Aralık 2022'de Salt Lake City kentinde yapılacağı açıklandı.

Davada Sezgin Baran Korkmaz’ın seri duruşmalarının 30 Ekim 2023 tarihinde başlamasına karar verildi. O tarihe kadar Sezgin Baran Korkmaz, Salt Lake City’de Federal Hapishane’de kalacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Daha kaç mültecinin ölmesi gerekiyor?

SONRAKİ HABER

Kabataş lisesi öğrencisi anlattı: Ulaşım problem, yemekler küflü, yurt yetersiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa