21 Aralık 2022 00:15
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2022 14:26

65 baro, CMK görevlendirme sistemini 24 saatliğine kapattı

65 baro CMK atama sistemini, CMK ücretlerinin avukatlık mesleğinin saygınlığına ve ekonomik koşullara uygun bir seviyeye getirilmesi yönünde adım atılmadığını belirterek kapattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

65 baro, “CMK ücretlerinin avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının yüzde 1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız” açıklaması yaparak, CMK Otomatik Atama Sistemi’ni 24 saatliğine kapattı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilmeyecekmiş gibi bildiri yayınlamaları kabul edilemez" dedi. 

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Mersin, Trabzon, Dersim gibi illerin de bulunduğu 65 baro, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca “zorunlu müdafilik hizmeti” ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak günün ekonomik koşullarına uygun olarak iyileştirilmesi ve KDV oranının da yüzde 1’e indirilmesi talebiyle CMK Otomatik Atama Sistemi’ni 24 saatliğine kapattı. 24 saat boyunca şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar haricinde atama yapılmadı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, baroların açıklamasına ilişkin “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilmeyecekmiş gibi bildiri yayımlamaları kabul edilemez” dedi.

ADIM ATILMAZSA SÜRESİZ DURDURULABİLİR

65 Baro tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"5 Eylül 2022 tarihli Baro Başkanları toplantısında; CMK (zorunlu müdafilik hizmeti) ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının da %1'e indirilmesi konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 Baro tarafından ilk etapta CMK hizmetlerini yavaşlatılmasına sonrasında kademeli olarak hizmetlerinin durdurulmasına karar verilmişti.

13 Eylül 2022 tarihindeki yavaşlatma eyleminden sonra TBB'nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirmenin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştır.

Geldiğimiz aşamada beklentiler doğrultusunda CMK Ücretlerinin Avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının %1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız.

"ŞİDDET VE İSTİSMAR MAĞDURU ÇOCUK VE KADINLAR İÇİN GELEN TALEPLER HARİÇ"

"05.09.2022 Tarihli Baro Başkanları Toplantısında alınan karar doğrultusunda ilk etapta 20.12.2022 (Bugün) Saat 24:00 itibariyle 24 saatliğine "CMK Otomatik Atama Sistemleri" kapatılacaktır. Avukat görevlendirmeleri 24 saat boyunca sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için ilgili birimlerin Baro Başkanlıklarına taleplerini (yazılı veya telefonla) ulaştırılması halinde yapılacaktır.

Bu süreçte CMK ücretleri ile ilgili devam eden görüşmelerin neticesi de takip edilecek, gelişmeler ışığında kararımızın değiştirilebileceği ve görevlendirmelerin süresiz durdurulabileceğini de (şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için gelen talepler hariç) kamuoyunun bilgisine sunarız."

BAKAN BOZDAĞ: OLAĞAN DIŞI BİR DURUM VARMIŞ GİBİ…

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilmeyecekmiş gibi bildiri yayımlamaları kabul edilemez” açıklamasında bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bozdağ, sürecin devam ettiğini ve yeni CMK Ücret Tarifesi’nin 1 Ocak 2023’te yürürlüğe gireceğini söyledi. 

CMK otomatik atama sistemlerinin kapatılmasının bir hakkın suistimali olduğunu ileri süren Bozdağ, “Kimsenin hukuki yardımdan mahrum bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde hak mahrumiyetlerine uğramaması, hakkını daha iyi arayabilmesi ve kendini daha iyi savunabilmesi için yeni bir adli yardım sistemi kuracağız. Bu konudaki hazırlıklarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

65 baro; zorunlu müdafilik hizmeti ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının da yüzde 1’e indirilmesi konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 baro tarafından ilk etapta CMK hizmetlerinin yavaşlatılmasına, sonrasında kademeli olarak hizmetlerinin durdurulmasına karar vermişti. 13 Eylül 2022 tarihindeki yavaşlatma eyleminden sonra TBB’nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirmenin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Ferhat Encü’ye yapılan polis şiddeti İzmir’de protesto edildi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da uyuşturucu kullanım yaşı düşüyor, acil önlem şart!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa