21 Aralık 2022 14:42
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2022 17:21

HDP'li Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi yarın Genel Kurul'da oylanacak

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi talebi Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeye başlandı. Yarın oylama yapılacak.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel | Fotoğraf: HDP

Paylaş

Tutuklu yargılanan HDP’li Semra Güzel’in "yasama faaliyetlerine katılmadığı" gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi talebi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. Kürsüde konuşan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Bu Semra Güzel şahsında gerçekleşen bir kumpastır. Dokunulmazlığın kaldırılması için verilen her oy bu kumpası desteklemek; demokratik siyasete karşı darbeci ve baskıcı siyaseti onaylamak anlamına gelecektir” dedi. Yarın oylama yapılacak.

Hazırlık Komisyonu, 8 Kasım’da yaptığı toplantıda tavsiye kararını açıklayarak Güzel’in vekilliğin düşürülmesini istedi. Komisyonun kararı Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda görüşüldü. Oy çokluğuyla Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine karar verildi. Karma Komisyon, aldığı karara ilişkin raporunu Meclis Genel Kurulu'na havale etti.

Bugünkü görüşmede, verilecek karar öncesi savunma yapan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, sağlık mazereti nedeniyle Meclise gelmeyen ve hiçbir mazereti olmadığı halde yemin töreninden sonra bir daha Meclis kürsüsünü kullanmayan milletvekillerinin olduğunu dile getirdi. Tiryaki, “Semra Güzel’in vekilliği, hepimizin vicdanını yaralaması gereken bir gerekçeyle, devamsızlık nedeniyle düşürülmek isteniyor” dedi.

"AMAÇ ÖNCEDEN VERİLMİŞ KARARI YAŞAMA GEÇİRMEKTİ"

Söz konusu fotoğrafların yayımlanmasıyla birlikte olağan bir Meclis Komisyonu çalışması olarak nitelendirilemeyecek bir süreç işletildiğini aktaran Tiryaki, şöyle devam etti:

“Bundan yedi yılı aşkın bir süre önce, 2014 yılında ve 'çözüm süreci' olarak adlandırılan bir süreçte çekildiği belirtilen, 2017 yılından beridir güvenlik birimlerinin ve Cumhuriyet Savcılıklarının elinde olan fotoğrafların basına servis edilmesi ve 8 Ocak 2022 günü akşam saat 19.47’de fotoğrafların yayımlanmasıyla, Semra Güzel hakkında aralarında AKP ve MHP’li milletvekillerinin ve hükümet üyelerinin de olduğu çok sayıda kişi tarafından bir linç kampanyası başlatıldı. Semra Güzel hedef gösterildi, lekelenmeme hakkı ihlal edildi. Hazırlık Komisyonu Başkanı taleplerimin ikisini da reddetti. Çünkü amaç gerçeğin araştırılması değildi. Halbuki Meclise gönderilen fezlekenin ekinde yalnız basına servis edilen fotoğraflar yoktu. Semra Güzel ve Volkan Bora’nın henüz 18-20’li yaşlarda Şanlıurfa’da Balıklı Göl kenarında, Şanlıurfa sokaklarında, kahvehanelerinde çekilmiş onlarca fotoğrafı vardı. Volkan Bora, PKK’ye katıldıktan sonra bu fotoğrafları imha etmemiş, hepsini öldürüldüğünde yanında olan fotoğraf makinasında veya makinanın harddiskinde saklamıştı. Ama dediğim gibi amaç gerçeğin ortaya çıkarılması değil, önceden verilmiş bir kararı şeklen yaşama geçirmekti.”

SAVUNMA İÇİN İKİ GÜNDEN AZ SÜRE VERİLDİ

Hazırlık Komisyonunun toplantılarına değinen Tiryaki, "Komisyon, bütün itirazlarıma, Komisyonun çalışmaları için Anayasanın öngördüğü sürenin henüz başında olduğumuzu, yirmi günü aşkın bir süreye sahip olduğumuzu, iki günlük süre verilmesinin savunma hakkının kısıtlanması anlamına geleceğini, Komisyonun çoğunluğunu oluşturan AKP’li vekillerin bir an önce karar vermek için olağanüstü çaba sarf ettiğini ifade etmeme rağmen, Semra Güzel’i savunmak üzere görev vereceği milletvekiline savunmayı hazırlaması için 2 Şubat 2022 tarihine kadar, yani iki günden az bir süre verildi” şeklinde konuştu. 

"DEMOKRATİK SİYASETE VURULAN BİR DARBE"

Tiryaki, şöyle devam etti:

“Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde yaşayan Kürtler, Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin süreci, gözaltına alınmasına ilişkin süreci izledi bugün de vekilliğinin düşürülmesini izliyor. Toplumun büyük bir kesimi dokunulmazlıkların kaldırılmasını ve vekilliklerin düşürülmesini demokratik siyasete vurulan bir darbe olarak görüyor. Türkiye toplumu bu süreci böyle okuyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması ve vekilliklerin düşürülmesi Kürtlerin hafızasında çok daha ciddi bir yaraya sahiptir. DEP’lilerden bugüne Kürtler bu süreci iradelerine bir saldırı olarak görüyor."

"GÜZEL ŞAHSINDA GERÇEKLEŞEN BİR KUMPAS"

"DEP davası gibi 4 Kasım Darbesi gibi, Leyla Güven’in Musa Farısoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesi gibi, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi gibi bugün Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi de Kürtlerin nezdinde Kürtlerin iradesinin yok sayılmasıdır. Kürtler başta olmak üzere toplumun geniş kesimleri siyasi çıkar amaçlı, bir vekilin daha vekilliğinin düşürülmesine rıza göstermiyor. Muhalefetin de bu hakikati iyi görmesi gerekir. Bu Semra Güzel şahsında gerçekleşen bir kumpastır. Dokunulmazlığın kaldırılması için verilen her oy bu kumpası desteklemek; demokratik siyasete karşı darbeci ve baskıcı siyaseti onaylamak anlamına gelecektir."

"DEMOKRATİK SİYASET SAHNESİNDEN MEN ETMEK İÇİN BİR ARAÇ"

"20 Mayıs 2016 tarihine kadar Parlamento tarihinde 40 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Dokunulmazlıklar süreci çoğu zaman Türkiye siyasetinde Kürt Siyasi Hareketi ile Türkiye devrimci ve demokrasi güçlerini demokratik siyaset sahnesinden men etmek için bir araç olarak kullanılageldi.”

"ÜLKENİN İYİLİĞİNİ İSTEMEYENLER"

“Çözümsüzlükte ısrar edenler bu ülkenin iyiliğini istemeyenlerdir. Bu mesele aslında Kürt sorunun çözümsüzlüğü meselesidir. Sadece yakın tarihe baktığımızda bu çözümsüzlük siyasetinin ülkemizden neler götürdüğünü çok rahatlıkla görebiliriz. Türkiye, demokratik diyalog ve barışçı çözüm yöntemiyle Kürt sorununu çözebilseydi savaş için harcanan bu paralar eşit ve adil bir ekonomi için harcanabilecek ve birçok toplumsal, ekonomik sorunu daha kısa zaman içinde ve daha rahat bir şekilde çözmüş olacaktı."

"TÜRKİYE ENKAZ HALİNE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA"

"Bugün gelinen nokta itibariyle Türkiye bütün kurumlarıyla bir enkaz haline dönüşmüş durumdadır. Açlık ve yoksulluğun ezber edildiği bir toplumsal yaşama mahkum edilen Türkiye’de, AKP-MHP ittifakı ile yolsuzluk, rant, torpil politikaları savaş çığırtkanlığı tarafından bastırılmaktadır. Barışı, müzakereyi, demokratik yol ve yöntemleri tercih dışı bırakan iktidar anlayışları ile Türkiye geçmişten miras aldığı çözümsüzlük sonucu ortaya çıkan kayıpları geleceğe de bu anlayışla taşımaktadır. İkinci yüzyılda Türkiye, demokratik cumhuriyetin kurulacağı ve barış içinde yaşatılacağı bir Türkiye olacak ise en büyük anahtar Kürt Sorununun demokratik yollarla çözümünün ivedilikle gerçekleştirilmesi olacaktır.”

Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi, yarın Genel Kurul'da oylanacak.

NE OLMUŞTU?

2017 yılında düzenlenen bir operasyonda öldürülen PKK üyesi Volkan Bora'nın cep telefonunda yapılan incelemede Semra Güzel ile birlikte çektirdikleri fotoğraflar bulunmuştu. Fotoğrafların iktidara yakınlığıyla bilinen medya organlarında yayımlanmasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gereği yapılacaktır. Biz parlamentomuzda bu tür birilerini görmek istemiyoruz" demişti.

Semra Güzel ise yaptığı açıklamada fotoğrafların 2014 yılında çözüm süreci sürerken çekildiğini ve o tarihte hiçbir siyasi partiye üye olmadığını söylemişti. Volkan Bora ile üniversite yıllarında tanıştığını ve daha sonra sözlendiğini aktaran Güzel, 2009 ve 2014 yılları arasında ise görüşmediklerini belirtmişti. Fotoğraflarda üzerine bulunan kıyafetleri de Bora'yı ziyarete gittiği yerdekilerin kendisine giydirdiğini ifade etmişti.

Güzel, "Bu fotoğrafların bugün hakkımda yürütülen karalamalara, kumpas girişimlerine ve suçlamalara dayanak yapılmaya çalışılması kabul edilemez. 5 yıl önce ele geçen fotoğrafların yargıya konu edilmeden bugün basına servis edilmesi erkek-devlet aklının bir tezahürüdür. Son derece çirkin ve cinsiyetçi söylemlerle yapılan fotoğraf ve haber servisinin partim hakkında siyasi iktidar tarafından yürütülen kirli propagandaların bir devamı olduğu aşikardır" demişti. 

Dokunulmazlığı kaldırılan Güzel, 2 Eylül'de yurt dışına çıkarken Edirne'de gözaltına alınıp 3 Eylül'de tutuklanmıştı.

Karma Komisyon, Semra Güzel’in 2022 yılında 5'i Haziran ayında olmak üzere Genel Kurul'un 6 birleşimine özürsüz veya izinsiz katılmaması sebebiyle Anayasa’nın 84’üncü maddesi doğrultusunda milletvekilliğinin düşürülmesine oy çokluğu ile karar vermişti. Karma Komisyon, aldığı karara ilişkin raporunu Meclis Genel Kurulu'na havale etmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Asgari değil insanca yaşam istiyoruz

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten Halk TV, TELE 1 ve FOX TV'ye ceza yağdırdı: 'Terör mimikle övüldü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa