21 Aralık 2022 15:05

IPI: Sinan Aygül’e yönelik suçlamalar keyfi ve orantısız

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) gazeteci Sinan Aygül’ün tutuklanmasını kınadı ve "Türk yetkilileri Aygül’ü gecikmeden serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Sinan Aygül'ün kişisel arşivi

Paylaş

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) gazeteci Sinan Aygül’ün Bitlis’teki bir cinsel taciz vakasına dair haberi nedeniyle tutuklanmasını kınayan bir açıklama yayımlayarak “IPI olarak, Türk yetkilileri Aygül’ü gecikmeden serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Gazeteci Sinan Aygül, 13 Aralık’ta Bitlis’in Tatvan ilçesinde 14 yaşındaki bir kız çocuğunun üç polis memuru ve bir subay tarafından cinsel tacize maruz bırakıldığı iddiasını sosyal medya hesabından paylaştı. Daha sonra Aygül, Bitlis Valisi Oktay Çağatay’ın kendisini arayarak, haberindeki şüphelilerle ilgili bilginin yanlış olduğuna yönelik ulaştığını belirtti. Bunun üzerine Twitter hesabından bir paylaşım daha yapan Aygün, bilgileri teyit ederek haberleştirmeye çalışmasına karşın haber içerisinde yanlış bilgilere yer vermiş olabileceğini belirterek düzeltme yaptığı ve yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceği gerekçesiyle kamuoyundan özür diledi.

Aygün 14 Aralık’ta düzeltme yaptığı habere ilişkin “alenen halkı yanıltıcı bilgi yaymak” iddiasıyla gözaltına alındı ve aynı gün içerisinde çıkarıldığı mahkemece aynı suçlamayla tutuklandı.

"SUÇLAMALAR VE TUTUKLAMA KEYFİ VE ORANTISIZ"

IPI Türkiye Programı Koordinatörü Renan Akyavaş, Aygül’ün tutuklanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gazeteci Sinan Aygül’ün yanlış bilgi içerebileceği sebebiyle hızlı bir şekilde düzeltme yayınladığı ve özür dilediği habere ilişkin tutuklanması büyük endişe yaratmaktadır. Bu davadaki suçlamalar ve tutuklama kararı keyfi ve orantısızdır. İdari ve adli makamların gazetecileri korkutma amaçlı güç kullanımının sona ermesini ve Aygül’ün derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"ENDİŞELERİ ARTIRIYOR"

IPI açıklamasında; Aygül’ün tutuklanmasının, çevrimiçi ve çevrimdışı bilgi akışını kontrol etmeyi amaçlayan "dezenformasyon yasasının" (sansür yasası) geçen ekim ayında Meclisten geçtiği ve cinsel taciz haberlerinin Türkiye kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olduğu bir dönemde geldiğini belirtildi. Açıklamada, “Bu bağlamda, Türkiye’de bağımsız gazetecilerin tutuklanması, yalnızca hükümetin kamusal haber alanını ve eleştirel haberciliği daraltma çabasına yönelik endişeleri artırmaktadır” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hayaller önümüzdeki yıla kaldı: EYT teklifi yine ertelendi!

SONRAKİ HABER

Hobi bahçeleri tarımın fobisi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa