22 Aralık 2022 01:04
/
Güncelleme: 01:06

2022 biterken: İMES’te yeni yıl

İMES’in içerisindeki Süheyl Erboz Mesleki Eğitim Merkezinden öğrencilerle hem geride bıraktığımız yıla dair hem de gelecek yıldan beklentilerimize dair sohbet ettik.

2022 biterken: İMES’te yeni yıl

Fotoğraf: Shkumbin Saneja/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Eren YÜCEBOY

İstanbul

Gelecek yıla sayılı günler kala İMES’in içerisindeki Süheyl Erboz Mesleki Eğitim Merkezinden öğrencilerle bir araya gelerek hem geride bıraktığımız yıla dair hem de gelecek yıldan beklentilerimize ilişkin sohbet ettik.

Sohbetimiz boyunca geride bıraktığımız yılın iyi bir şekilde anıldığı bir anın neredeyse hiç olmadığını söyleyebiliriz. Geriye dönerek yitip giden on iki ayın muhasebesi yapıldığında çalışmak, yorulmak, geçinememek dışında akıllarına pek bir şey gelmiyor MESEM öğrencilerinin. İçerisinde bulunduğumuz yılın bu şekilde geçip gitmiş olması gelecek yıla dair fikirlerini de şekillendiriyor. “Bu yıl neydi ki gelecek yıl ne olsun?​” ya da “Gelecek yıldan bir beklentim yok, nasıl bir yıl olacağına dair öngörülerim var” gibi cümlelerde cisimleşiyor bu fikirler.

Kendini gösteren öngörüler iki başlıkta ele alınabilir. Bunlardan birincisi gelecek yılla birlikte almaya başlayacakları maaş, yani asgari ücrete yapılacak zam oranı.

ASGARİ ÜCRET ORANINA DAİR KARAMSARLIK HAKİM

Dergimizin geçtiğimiz sayısında yer alan, MESEM öğrencileriyle sürdürdüğümüz asgari ücret tartışmalarına dair olan yazıda da geçtiği gibi yapılacak zam oranından pek bir beklentileri yok MESEM öğrencilerinin. Rakam olarak ifade edildiğinde 7500, 8000, 8500 gibi öngörüler mevcut olsa da alacakları ücretlerin geçinebilmelerine yetip yetmeyeceği konusunda hepsinde bir karamsarlık hâli hâkim. Bu durum, maaşlarına yapılacak zamdan ziyade geçim maddelerine gelecek zamların durmayacağı ve hayatın her geçen gün pahalılaşmaya devam edeceği yönündeki öngörüleriyle ilişkili.

İçlerinden bir tanesi kendi şahsi deneyimini almak istediği motosiklet örneği üzerinden açıklıyor. Kendisinin birkaç yıldır motosiklet almak için para biriktirdiğini ama ne kadar biriktirirse biriktirsin motosiklet piyasasının kendi birikim hızından daha hızlı bir şekilde yükseldiğini ve bu yüzden her yıl motosiklet hayalinden daha da uzaklaştığını belirtiyor. Yeni yıldan beklentisi de bu hedef etrafında şekilleniyor zaten: “Maaşıma iyi bir zam, altıma bir motosiklet... Başka bir şey istemem.”

“YÖNETENLER DEĞİŞMEDİĞİ SÜRECE HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEZ”

Gelecek yılın MESEM öğrencileri açısından önemli bir yıl olmasının bir diğer sebebi de yapılacak seçimler. Sohbet esnasında fikrini aldığımız bütün MESEM öğrencileri, ilk kısımda sözünü ettiğimiz geçinebilme olanaklarındaki gerilemeyi iktidarın politikalarının bir sonucu olarak değerlendiriyorlar. Bu sebeple sohbetin seçime kayan ilk kısmında hepsinin fikri şu şekilde ortaklaşıyor: “Yönetenler değişmediği sürece hiçbir şey değişmez.”

Her ne kadar AKP iktidarından bir uzaklaşma, iktidarı reddetme eğilimi söz konusu olsa da AKP yerine oy verebilecekleri alternatif bir parti de birçoğunun aklına gelmiyor. Bunun sebebini ise işten, güçten, yorgunluktan siyaseti takip etmeye vakit bulamamaları olarak açıklıyorlar. Konu Millet İttifakı’na geldiğinde ise fikirler bir kez daha ortaklaşıyor: “Onlardan da hiçbir hayır gelmez ama herhalde mecbur gidip onlara oy vereceğiz.”

Bununla birlikte, AKP’nin seçimi kaybetmeyeceğine dair bir inançları da mevcut MESEM öğrencilerinin. Böylesi bir öngörünün sebebi ise AKP’nin güçlü bir oy potansiyeline sahip olması değil. AKP’nin elinde bulundurduğu güç ve imkanlarla ne yapıp edip seçimi kendi lehine sonuçlandıracağı bir fikir hâkim öğrenciler açısından. Bu şekilde düşünmelerine olanak sağlayan en somut örnek ise geçtiğimiz yıllarda tekrarlanan İBB seçimleri oluyor. İlk seçimde kaybetmesine rağmen seçimi tekrara götürmesi, gelecek yılki seçimde de aynı senaryoların yaşanabileceği gibi bir öngörüye yol açıyor. Yönetenlerin değişmesi gerektiği fikri hâkim olsa da son kertede “Bunlar ne yapar ne eder, yine de seçimi kazanırlar” fikri hâkim görüş olarak karşılık buluyor.

YENİ YIL ESKİYİ ARATMASIN İSTİYORSAK

Hemen hiçbir iyi özelliğiyle anmadığımız geçtiğimiz yılın tekrarı niteliğinde bir yıl yaşamamamız da gelecek yıldan beklentilerimizin karşılık bulması da yalnızca kuracağımız birliklerle ve birlikler aracılığıyla sürdüreceğimiz mücadele ile mümkün. Her şeyden önce MESEM öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu şey, siyaseti kendi dışlarında cereyan eden bir şey olarak kavramak yerine, kendilerinin de özne olduğunu ve siyasete müdahale edebilme olanağına sahip oldukları fikri. Ancak bu fikre sahip olduktan ve bu şekilde hareket ettikten sonra gelecek yıldan beklentiler hayal olarak kalmak yerine kazandığımız haklar olarak kendini var etme olanağına kavuşabilir.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et