22 Aralık 2022 14:45

ABD sınırında hâlâ Trump kanunları geçerli: Yüzlerce göçmen sınırda mahsur

Meksika-ABD sınırında göçmenlerin bekleyişi sürüyor. Trump’ın Kovid-19 pandemisini bahane ederek yürürlüğe koyduğu “Title 42” düzenlemesinin halen uygulanıyor olması göçmenleri zor durumda bırakıyor.

Fotoğraf: David Peinado/AA

Paylaş

ABD’de eski başkan Donald Trump’ın Kovid-19 pandemisi bahanesiyle göçmenleri engellemek için yürürlüğe koyduğu “Title 42” başlıklı yasal düzenlemenin 21 Aralık’ta kalkacağının açıklaması üzerine Meksika-ABD sınırına gelen göçmenlerin bekleyişi sürüyor. ABD Yüksek Mahkemesinin düzenlemenin yürürlükte kalmasına karar vermesi, göçmenleri zor durumda bıraktı. 

Siyasi sığınma talebinde bulunmak için Ciudad Juarez kentindeki Rio Grande nehri kıyısında gelen çoğu Orta Amerikalı yüzlerce göçmen dün de ABD sınırını geçmek için bekleyişini sürdürdü. ABD’nin El Paso şehrine yakın alanda sınırı oluşturan Rio Grande Nehri’nin Meksika tarafında toplanan göçmenlerin geçişini engellemek üzere ABD’li sınır muhafaza birlikleri konuşlandırıldı. Ciudad Juarez - El Paso sınırına dikenli teller çekildi.

KARARI TRUMP ALDI, BIDEN DE KULLANDI

“Title 42” olarak bilinen düzenleme, ABD makamlarının göçmenleri ABD’den sığınma talep etme şansı olmadan hızla Meksika ve diğer ülkelere sınır dışı etmesine olanak tanıyor. 

Düzenleme ilk olarak Mart 2020’de, Donald Trump döneminde çıkarılmıştı. Biden yönetimi de bir yıldan uzun bir süre yürürlükte kalmasına izin verdi. Biden’ın Ocak 2021’de göreve gelmesinden bu yana, ABD-Meksika sınırından gelen 4 milyon göçmenin yaklaşık yarısı "Title 42" kapsamında sınır dışı edildi.

Bir federal yargıç, geçtiğimiz kasım ayında "Title 42"nin hukuka aykırı olduğuna hükmetmiş ve 21 Aralık’ta kaldırılmasını emrederek, bu politika nedeniyle hükümete dava açan sığınmacı göçmenlerin yanında yer almıştı.

Pazartesi günü ise ABD Yüksek Mahkemesi bir son dakika hamlesiyle, Cumhuriyetçi Partili eyalet savcılarının itirazları kabul etti ve "Title 42"nin geçici olarak yürürlükte kalmasına izin verdi.

Biden yönetimi de tatil sezonunu ve "lojistik kaygıları" gerekçe göstererek, mahkemeden düzenlemeyi 27 Aralık sonrasına kadar yürürlükte bırakmasını istedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Edirne'de Karma OSB projesine Danıştay'dan iptal kararı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'ın geri ittiği 43 mülteci kurtarıldı: 1’i hamile, 2 kadının cansız bedenine ulaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa