23 Aralık 2022 12:23
Son Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2022 14:33

Erdoğan: "Adalet dağıtamayan bir devlet, yıkılıp gitmeye mahkumdur"

Erdoğan, "Adalet dağıtamayan, vatandaşına adaletle hükmedemeyen bir devlet, tıpkı temeli çürük bir bina gibi yıkılıp gitmeye mahkumdur" dedi.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı Açılış Kongresi'nde konuştu.

Erdoğan, konuşmasında "Devletin de devletin tüm kurumlarının da asli varlık sebebi insandır, insana hizmettir. Devletin görevi hepsi eşit haklara sahip vatandaşlarına güvenlikten temel ihtiyaçların karşılanmasına her alanda birinci sınıf hizmet vermektir. Kamu eliyle vatandaşa sunulan hizmetin kalitesini belirleyen kıstas ise devleti yöneten kadroların bilgisi, becerisi, vizyonu, dirayetidir. Devlet dediğimiz mekanizmanın, varoluş gayesini yerine getirebilmesi, vizyoner yöneticiler vasıtasıyla tüm organlarının sağlıklı işleyişine bağlıdır" ifadelerini kullandı.

"YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ARASINDAKİ DENGE…"

Muhalefet tarafından Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi ile birlikte tüm güçleri tek elde toplamakla eleştirilen ve "tek adam" diye nitelenen Erdoğan, "Hiç şüphesiz devlet de kendi içinde bir güçler dengesine sahiptir. Bu denge ne kadar sağlıklı kurulur ve işletilirse devlet mekanizması ve onu oluşturan kurumlar da o derece iyi, verimli etkin çalışır. Demokratik sistemin omurgasını oluşturan erkler arasında çekişme, çatışma veya yıkıcı rekabet yaşanması halinde ise bunun zararını toplum görmektedir. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge kadar, bunların her birinin kendi içindeki uyumu da önemlidir" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçerek tarihimizde ilk defa güçler ayrılığı ilkesini tam manasıyla ülkemizde tesis ettik" iddiasını öne sürdü.

"ADALET DAĞITAMAYAN BİR DEVLET YIKILIP GİTMEYE MAHKUMDUR"

Özellikle Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza sonrası dile getirilen yargının siyasi kararlar aldığı eleştirileri sürerken Erdoğan'dan "Adalet hizmetlerinin sunumunda ideolojik taassuba ve bürokratik oligarşiye asla yer olmamalıdır" açıklaması geldi.

Erdoğan, "Adalet sadece mülkün temeli değildir. Aynı zamanda devlet mimarisini bir arada tutan kilit taşıdır. Devlet ancak ve ancak adalet üzerinde yükselir, gelişir, güçlenir, büyür. Adalet dağıtamayan, vatandaşına adaletle hükmedemeyen bir devlet, tıpkı temeli çürük bir bina gibi yıkılıp gitmeye mahkumdur" diye konuştu.

"Hukukun üstünlüğü" ilkesi konusunda oluşacak en küçük ihmal ya da ihlalin, yargıyla beraber yasama ve yürütmeye güveni de zedeleyeceğini, devletin işleyişinde telafisi zor zararlara yol açacağını dile getiren Erdoğan, devamında ise son 20 yılda adalet hizmetlerini kalitesini artıracak adımlar attıklarını öne sürdü.

Erdoğan'ın dile getirdiği bir diğer iddia ise "Artık 20 yılı geride bırakan iktidar yıllarımızın en önemli alametifarikası hak ve özgürlük odaklı reform iradesini asla kaybetmemiş olmasıdır" oldu.

BATI ÜLKELERİNİ "DARBECİLERİ KORUMAKLA" SUÇLADI

Erdoğan, Batı ülkelerini de "darbecileri korumakla" suçladı.

Batılı ülke ve kurumların göç krize çözüm bulmak yerine göçmenleri dikenli tel örgülerin ardına kapattığını söyleyen Erdoğan, "Darbeciler bugün birçok Avrupa ülkesinde özgürce gezebiliyor. Tanımı, sınırı, çerçevesi belli olmayan bir siyasi sığınmacı kavramının arkasına saklanılarak teröristler korunmakta. Birçok darbeci firariyle ilgili tüm taleplerimize rağmen batılı ülkeler hukuki adım atmadılar. FETÖ elebaşının malikanesinin kapısını çalan hâlâ olmadı" dedi.

Erdoğan konuşmasında ayrıca Türkiye'yi "özgürlükler ve adalette dünyada ilk sıralara çıkarmaya" çalıştıklarını öne sürdü.

RAPORLAR ERDOĞAN'I YALANLIYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) "2022 Dünya Raporu"nda, Erdoğan’ın Türkiye'nin insan hakları sicilini onlarca yıl geriye götürdüğü kaydedildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan "2022 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu"nda Türkiye, 180 ülke arasında 149 sırada bulunuyor. 100 puan üzerinden 41,25 puana sahip olan Türkiye, toplam beş düzey arasında en kötü dördüncü düzeyde yer alıyor. Bu düzeyden sonrasında Rusya, İran, Suudi Arabistan, Kuzey Kore gibi ülkeler yer alıyor. Uganda, Özbekistan, Fas, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Zimbabwe, Somali, Libya, Kolombiya ve Sri Lanka gibi ülkeler basın özgürlüğü açısından Türkiye’den daha iyi durumda.

Freedom House’un "İnternette Özgürlük Raporu"nda da puanı sürekli düşen Türkiye, 2022'de de  internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Türkiye 70 ülkeden internet özgürlüğünün kötüleştiği 28 ülke arasında. Sansür yasasına da yer verilen raporda, bu kanunun hükümetin sosyal medyada kontrolünü artıracağına ve seçim öncesi muhalefeti bastıracağına dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Boğaziçi Üniversitesi iş yeri temsilcimize açılan skandal soruşturma derhal geri çekilmeli

SONRAKİ HABER

Alevi kurumları kurultayda bir araya geliyor | ADFE Başkanı Celal Fırat: Eşit yurttaşlık ve laik demokrasi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa