Kavgaya karışan öğrencinin polis olan abisi okul bastı, öğretmenleri tehdit etti
Eğitim Sen yaptığı açıklamada Ümraniye Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi'nde kavga eden bir öğrencinin polis ağabeyinin okulu basıp üç öğrenciyi darbettiği ve eğitim emekçilerini tehdit ettiğini belirtti.
Fotoğraf: MA
Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube tarafından yapılan açıklamada Ümraniye Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi'nde kavga eden öğrencilerden birinin polis ağabeyinin okulu basıp üç öğrenciyi darbettiği ve eğitim emekçilerini tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada olay üzerine çağrılan polisin de polisten yana taraf olduğu ifade edildi.
Eğitim Sen tadafından yapılan açıklamada, bir grup öğrencinin okul dışında yaşadıkları tartışma ve kavgadan sonra kavgaya karışanlardan birisinin abisi olan polis ve annesinin okulu bastığı ve üç öğrenciyi tartakladığı, araya girmeye çalışan idarecileri de tehdit ettiği belirtilerek; “Sonra yine okul idaresinin çağırdığı diğer polis ekiplerinin müdahalesi ile olay yatıştırılmaya çalışılmış olsa da gelen polisler okul içerisinde darbeden kişinin polis olduğunu öğrenince olaya müdahale etmesi için çağrılan polisler polisten yana taraf olmuş, okul müdür ve müdür yardımcılarına zorluk çıkartılmış, bazı gerçek dışı ifadeler imzalatılmaya çalışılmış ve karakolda uzun süre bekletilerek yıldırılmaya çalışılmıştır” denildi.
"TUZUN KOKTUĞUNU GÖSTERİR"
Güvenlikten sorumlu olan ve devlet adına hareket eden bireylerin güvenliği tehdit edici hale dönüşmesinin tuzun da koktuğunu gösterdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Okuldaki öğretmenlerin ve buna maruz kalan öğrencilerin neler hissettiğini sokağa çıkarken nasıl bir duygu durumu ile karşı karşıya olduklarını tahmin etmek zor değil. Birçok devlet memurunun atanma şartları taşıması için iğne deliğinden geçmesi istenirken polis memurların atanmasında insan hakları gibi konularda yeterince eğitilmediği, mesleki yeterlilik aranmadığı ortadadır.”
"EMNİYET GÜÇLERİNİN KENDİLERİNİ AYRICALIKLI GÖRDÜĞÜ ANLAŞILMAKTADIR"
Sağlık ve eğitim alanında yaşanan şiddet olayları ülkenin gündeminde iken bu olayın yaşanmış olmasının sistematik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada; “Devleti temsil edenlerin yasaları çiğnemesi olağan karşılanmaktadır. Okulda yaşanan öğrenciler arasındaki duruma müdahale etme biçimine bakıldığında emniyet güçlerinin kendilerini ayrıcalıklı gördükleri anlaşılmaktadır. Bu durumu kabul etmek mümkün değildir. Olaylara karışan polislerin tespit edilmesi ve görevlerinden alınması gerekmektedir. Bu atmosferin oluşmasında kuşkusuz hukukun çiğnenebilir olduğu algısının yaratılmış olmasının payı yüksektir” denildi.
"POLİS ŞİDDETİNİN GELDİĞİ BOYUTU MÜNFERİT BİR OLAY GİBİ GÖRMÜYORUZ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Yaşanan olayın münferit bir yetki aşımı gibi gösterilmesinin aslında polisin güç kullanırken takındığı tavrı beslemek ve cesaretlendirmek anlamı taşıdığının altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Sokağa çıkanlar cemaat, tarikat gibi yapılar olunca insan hakları gözetilmekte, demokratik hak kapsamına alınmakta, sokağa çıkıp hak arayan muhalifler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri olunca bütün haklar rafa kalkmakta, polisin zor kullanma yetkisi gibi yoruma açık kanun maddeleri devreye sokulmaktadır. Bu da nasıl bir ülke inşa edilmeye çalışıldığını göstermektedir. Bu durumu yine tersine çevirecek ve ülke demokrasisini güçlendirecek olan demokratik kitle örgütleridir. Bu nedenle Eğitim Sen 2 No'lu Şube olarak bu olayı ve polis şiddetinin geldiği boyutu münferit bir olay gibi görmemekteyiz. Olayın kamuoyuna mal edilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz ve olayın takipçisi olacağız.” (HABER MERKEZİ)