23 Aralık 2022 13:07

İşsizlik önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP’li Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın Mecliste gündeme getirdiği ve İyi Parti ve HDP vekillerinin destek verdiği işsizlik önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Genel Kurulu’nda işsizliğin nedenlerinin araştırılmasını, işsizlik nedeniyle ortaya çıkan sorunların çözülmesi ve önlemlerin alınması talebiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği Meclis Araştırması önergesinin, diğer önergeler önüne alınarak görüşülmesini önerdi. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

“İŞSİZ SAYISI ARTIYOR, GENÇLER ÜLKEYİ TERK EDİYOR”

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz “8 milyona dayandı; atanamayan öğretmenler, hemşireler, ziraat mühendisleri, engelliler, veterinerler ve birçok meslek erbapları. Üniversitelerin sayısını artırmakla işsizlerin tahsilini sadece bir dört yıl daha artırarak, bu ülkede planlama yapmadığınız için sağlıklı bir sonuca varamıyoruz. Yirmi yıllık AK Parti iktidarıyla gelinen noktada ülkenin gençleri geleceğini yurt dışında arıyor” diyerek Türkiye'de işsiz sayısının arttığına, yetişmiş insan gücünün, akademisyenlerin bir bir ülkeyi terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Durmaz, Meclis konuşmasında, “Her 4 gençten biri, bırakınız yurt içinde göçü, yurt dışında yaşamak istiyor. Gençlerin yüzde 96'sı mutsuz, yüzde 82,4'ü hayat standartlarından memnun değil, yüzde 66'sı gelecekten umutsuz, yüzde 27'si ülkesini değiştirmek istiyor. Sadece 2021'den bugüne kadar 2 bin 417 doktorumuz yurt dışına gitmek zorunda kaldı” sözleriyle AK Parti ve MHP’yi eleştirdi.

“İŞÇİLERİN YÜZDE 60’I ASGARİ ÜCRETLİ”

İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral “Asgari ücretin 8 bin 500 TL olarak açıklanmasının hemen akabinde işsizlikle alakalı bir önergeyi görüşüyor olmamız son derece önemli. Çünkü Türk milleti asgari ücret ve işsizlik arasında sıkıştırılmış, bir ekonomik zulüm düzenine mahkûm edilmiştir. Memurlarımızı dışarıda bıraktığımızda işçilerimizin yüzde 60'dan fazlası asgari ücretli çalışmaktadır” dedi. Oral konuşmasını şöyle sürdürdü: “Asgari ücret adının anlamını çoktan kaybetmiştir. Şirketlere maaş dikte etmekten öteye gitmemektedir. Bu enflasyonla 8 bin 500 liranın bile bir kıymeti olamayacağını birkaç ay içinde göreceğiz. Bu ekonomik şartlarda gözlerinin içi ışıldayan tek kişi ise Sayın Nebati'dir. Türk milletinin ise gözlerinin feri sönmüştür” diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise kendisinin de Tokatlı olduğunu vurgularken, CHP’nin önergesi üzerine şunları söyledi: “Doğduğumuz topraklarda doyamadık ve biz de oraları terk edip göç etmek zorunda kaldık. Peki, insanlar niye doğdukları yerlerden göç ederler? Yani Tokat özelinde bunu konuşuyoruz, bütün iller açısından bu geçerli. Tabii ki doyamadıkları için yani geçinme imkânları, orada yaşama imkânları, barınma imkânları kalmadıkları için göç etmek zorunda kalıyorlar.”

CHP'nin önergesi, AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

ÖNCEKİ HABER

Kavgaya karışan öğrencinin polis olan abisi okul bastı, öğretmenleri tehdit etti

SONRAKİ HABER

ABD Dışişleri Bakanlığı, 10 Rus denizcilik kuruluşunu yaptırım listesine aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa