23 Aralık 2022 23:44

Kocaeli, Köyceğiz ve Ortaca'da Maraş katliamının yıldönümünde anmalar gerçekleştirildi

Kocaeli, Köyceğiz ve Ortaca'da Maraş katliamının 44. yılı sebebiyle basın açıklaması ve anma etkinlikleri düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli’de Maraş katliamının 44. yılında Alevi derneklerinin çağrısıyla basın açıklaması ve anma etkinliği düzenlendi.

İzmit Belediye İşhanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, 19 Aralık 1978’de başlayan ve bir hafta süren Maraş katliamında resmi rakamlara göre 120, gerçekte ise çok daha fazla insanın korkunç yöntemlerle katledildiği yüzlerce insanın yaralandığı, binlerce insanın toprağını terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Açıklamada Maraş katliamının bir Alevi katliamı olduğu ve ‘Türkiye’nin kara kutusu’ olma özelliğini koruduğu belirtildi.

Açıklamanın ardından Alevi Kültür Derneği Kocaeli Şube binasında Maraş katliamı belgesel gösteriminin ardından, Maraş katliamının faillerinin cezalandırılmadığını aksine bu kişilerin yüksek mevkilere getirildiğini tekrar hatırlatıldı.

Maraş katliamının Cumhuriyetin en kara günlerinden birisi olduğunu belirten Alevi Kültür Derneği Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam yaşanan katliamların virgülüne kadar planlandığını, her evresinin ve sonuçlarının devlet harp dairesinde yuvalanmış çeteler tarafından planlandığını söyledi. 44 yıl geçmesine rağmen olayın faillerinin bulunamadığını olayı bizzat düzenleyen kurumların açığa çıkarılmadığını belirten Birol Sağlam; “Olaydan sorumlu olanlar ve tetikçiler devlet kademelerinde çeşitli görevlere getirilmiş veya siyasete yükseltilip milletvekilliği ile ödüllendirilmiştir. 12 Eylül 1980 askeri faşist cuntasının işbaşına getirilmesi ve dolaysıyla 24 Ocak kararlarının her hangi bir muhalefete takılmadan hayata geçirilmesi için planlanmış bir alevi katliamıdır” diye konuştu.

Çorum, Sivas, Madımak, Gazi, Gezi, Suruç, Roboski, Soma, Amasra ve adını sayamadığımız binlerce katliam ve cinayetin işlenmesine de cesaret verdiğini söyleyerek “Biz alevilerin laik, demokratik, özgür bir ülkede, herkesin eşit koşullarda, barış içinde, bir arada yaşama iradesinden ve bunun inadından vazgeçmeyeceğini belirtti. (Kocaeli/EVRENSEL)


KÖYCEĞİZ VE ORTACA’DA MARAŞ KATLİAMI ANMASI

Maraş Katliamı’nın 44. yılında yaşamını yitirenler Muğla Ortaca ve Köyceğiz’de yapılan açıklamalarla anıldı.

Ortaca’da Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle adına açıklamayı Cavit Gümüş okudu. Köyceğiz’de ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle adına açıklamayı Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı adına Murat Candan okudu.

Her iki yerde de okunan ortak açıklamada, Maraş Katliamı’nın sorumlularını bilerek ve isteyerek ortaya çıkarmayan devlet ve siyasal iktidarların Çorum, Sivas, Gazi, Gezi, Suruç, Roboski, cezaevleri, Soma, vb. binlerce katliam ve cinayetin işlenmesine de cesaret verdiği ifade edildi.

KATİLLERİ AKLAYANLARI UNUTMADIK”

Açıklamada, “Aleviler olarak, laik, demokratik, özgür bir ülkede herkesin eşit haklarla, eşit koşullarda, barış içinde, birlikte, bir arada yaşama iradesinden ve inadından vazgeçmeyeceğiz. Demokrasinin olmadığı bir yerde, barıştan, özgürlüklerden ve en önemlisi yaşam hakkından ve hatta ekmek ve aştan bahsetmek de mümkün olmayacaktır. Katliamlardan hesap sormak yerine katilleri aklayanları ve saklayanları da unutmadık. Akıtılan bunca kanın hesabı sorulana kadar, her alanda var olacağız. Bu ülkedeki farklı inanç ve kültürlere mesafe koymadan, ötekileştirmeden, bu kan gölüne çevrilmiş topraklara barış, eşitlik ve adalet gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz” denildi. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çalışma Bakanı’ndan önemli iddia: İşçi sendikaları '8 bin liranın çok üzerine çıkmayın' dedi

SONRAKİ HABER

İzmir’de “Politik cinayetler, cezasızlık ve Deniz Poyraz davası” paneli düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa