26 Aralık 2022 03:53

Tunus’ta tek adamın yüzde 10’luk demokrasisi

Tunus’ta resmi rakamlara göre yüzde 11’lik katılımla gerçekleşen 17 Aralık parlamento seçimleri şimdiden hem katılım oranı hem de antidemokratik yapısıyla dünya siyaset tarihine geçmiş durumda.

Kays Said | Fotoğraf: AA

Paylaş

Arap halk hareketinin fitilinin ateşlendiği Tunus’ta geçtiğimiz günlerde resmi rakamlara göre bile yüzde 11’lik katılımla gerçekleşen parlamento seçimleri şimdiden hem katılım oranı hem de antidemokratik gerçekleşme şekliyle dünya siyaset tarihine girmiş durumda denirse abartı olmaz. Başta Tunus Emekçileri Partisi olmak üzere birçok oluşumun boykot çağrılarının da etkisiyle halk sandığa gitmedi.

Şüphesiz ki arkasına ordunun desteğini alarak tek adam rejimini inşa eden Cumhurbaşkanı Kays Said’in hazırladığı yeni anayasa ile girilen seçimlere halkın bu güçlü tokadı sebepsiz değil. Hatırlanacağı üzere Tunus’ta halk ayaklanması sonucu Zeynel Abidin bin Ali’nin 23 yıl süren diktatörlüğü 2010’da son bulmuş ve bin Ali, Suudi Arabistan’a kaçmak zorunda kalmıştı. 2019 yılında ise bağımsız olarak seçime giren Kays Said, ülkenin altıncı cumhurbaşkanı seçilmişti. Ancak Said, seçildiği andan itibaren geniş bir mutabakatla hazırlanan 2014 Tunus Anayasası başta olmak üzere bütün demokratik kazanımları hedefe aldı. İşte Said’in icraatlarından bazıları:

1. Geçen yıl ülkenin bağımsızlık günü olan 25 Temmuz’da, Başbakan Hişam Meşişi’yi ve İslamcı Ennahda Partisi destekli hükümetini görevden aldı. Meclisi askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını da kaldıran Said, “yolsuzlukla mücadele” iddiasıyla başsavcılık görevini de üstleneceğini açıkladı. Ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceğini duyurdu.

2. Yeni başbakan atamadan önce anayasanın çoğu maddesini askıya aldığını, yasama ve yürütme yetkilerini tek başına üstlendiğini, anayasaya uygunluk denetimi yapan organı kaldırdığını ve sistemde değişiklik içeren taslaklar hazırladığını açıkladı.

3. Cumhurbaşkanını ve uygulamalarını eleştirmek fiili olarak suç haline geldi. Kays Said bu konuyla ilgili olarak mahkemelere bizzat talimat verdi.

4. Kays Said’in parlamentoyu askıya aldığı 25 Temmuz’un yıl dönümünde anayasa referandumu yapıldı. Tek adam rejiminin inşasının en önemli kavşak noktası olan bu yeni anayasaya Tunus Emekçileri Partisi başta olmak üzere birçok oluşum ve hareket boykot çağrısı yaptı. Yapılan çağrı neticesinde bütün devlet imkanlarının kullanılmasına rağmen ancak yüzde 30.5 katılım gerçekleştirilebildi.

5. Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi Tunus seçimleriyle ilgili hazırladığı raporda düşük katılımla seçilen yeni anayasanın “partisel değil, bireysel adaylığı öne çıkarması, ülkeyi 10 seçim bölgesine bölmesi, meclisi sadece onay merciine dönüştürmesi ve cumhurbaşkanının herhangi bir gerekçeyle millet vekillerini görevden alabilmesi” gibi birçok antidemokratik maddeler içermesi nedeniyle krizi derinleştirdiği görüşünde. Raporda krizin çözümünün ancak muhalefetin ortak bir program etrafında birleşmesine bağlı olduğuna dikkat çekildi. Lübnanlı Akademisyen Celbir el Aşkar da resmi olarak yüzde 11.2 olarak açıklanan ama gerçekte daha düşük olan katılımla Tunus halkının “Halk rejimi desteklemek istemiyor” mesajını verdiğini vurguladı.

 

TUNUS PARLAMENTO SEÇİMLERİ KRİZİ ŞİDDETLENDİRİYOR MU YOKSA ÇÖZÜYOR MU?

Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi

Tunus, 2014 Anayasası’na karşı Cumhurbaşkanı Kays Said’in liderliğinde gerçekleşen temmuz 2021 darbesinin ardından, 17 Aralık 2022’de ilk parlamento seçimlerine tanık oldu.

Başkan Said, anayasayı ilga etmesinden beş ay sonra 13 Aralık 2021’de aslında mutlak yetkilere sahip bir başkanlık sistemi olan “yeni bir siyasi sistem” inşa etmek için bir yol haritasını temsil eden bir dizi önlemi duyurdu. “Reform yolu” olarak nitelendirdiği tedbirler arasında; Temsilciler Meclisinin çalışmalarının yeni seçimler düzenlenene kadar askıya alınmasına devam edilmesi, 2022 ocak ve şubat aylarında “elektronik istişare” düzenlenmesi, anayasa taslağının hazırlanması ve siyasi sisteme ilişkin tekliflerin sunulması, 25 Temmuz 2022’de yeni anayasaya yönelik referandum düzenlenmesi ve yeni yasalara göre 17 Aralık 2022’de milletvekili seçimlerinin yapılması yer alıyordu.

BAŞARISIZ İSTİŞARE

16 yaş ve üzeri tüm yetişkinlerin yüzde 5.9’unun katıldığı “elektronik istişare” organizasyonunun ardından Cumhurbaşkanı Said, anayasa taslağı ve seçim yasası hazırlamak üzere “Yeni Cumhuriyet için Ulusal Danışma Komisyonu”nu kurdu. Ancak partilerden, örgütlerden, siyasi ve akademik şahsiyetlerden üyeliğe davet edilenlerin çoğu çalışmaları boykot etti. Taslağı açıkladıktan birkaç gün sonra Said, hazırladığı taslaktan farklı bir anayasa taslağı yayımlayarak komiteyi şaşırttı. Bu, komite başkanının, Said’i “utanç verici bir diktatörlük rejimi hazırlamakla” suçlayarak yayımlanan taslağı reddetmesine yol açtı.

YARGIYA MÜDAHALE

13 Şubat 2022’de Said, 2014 Anayasası’na göre seçilen Yüksek Seçim Kurumunu fesheden bir kararname çıkardı ve yerine yeni bir konsey atadı. 25 Temmuz 2022’de Said’in hazırladığı anayasa taslağı için referandum yapıldı. Ancak Said’in cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atadığı Bağımsız Seçim Yüksek Kurumu tarafından açıklanan katılım oranı yüzde 27’yi geçmezken, diğer kaynaklar gerçek oranın çok daha düşük olduğunu doğruladı.

15 Eylül’de listeler yerine şahıslara göre oylama sistemine geçilerek seçim yasasında değişiklik yapılması için bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarıldı. Uygulamada bu karar, partilerin katılımının engellenmesi ve bağlantısız milletvekillerinin gelişine kapı açılması anlamına geliyordu. Sonuç olarak bu karar, cumhurbaşkanına ve onun politikalarına meydan okuyabilecek güçlü ve uyumlu parlamento blokları oluşturma olasılığını zayıflatıyordu.

YETKİSİZ MECLİS

Parlamentoya geniş yasama ve denetim yetkileri veren 2014 Anayasası’nın aksine, Said’in anayasası, Cumhurbaşkanına daha fazla yetki verilmesi karşılığında yasama yetkisinin yetkilerini sınırladı. Bazı yasama yetkileri de dahil olmak üzere meclisi her türlü sorumluluktan muaf tuttu. Çalışmalarını denetleyen, hesap soran, üyelerini mazur gören yalnızca oydu. Said ayrıca kendisini “Anlaşmaları onaylamak ve mali yasa tasarıları hazırlamak için projeler sunmaya” adadı ve “Cumhurbaşkanının projelerinin değerlendirme önceliği olduğunu” vurguladı.

Ayrıca yasama erkinin yetkilerinin sınırlandırılması çerçevesinde yeni anayasada “Temsilcinin yetkisi geri alınabilir” hükmü getirildi. Seçim Kanunu’nda “Temsilcinin dürüstlük yükümlülüğünü ihlal etmesi, milletvekilliği görevlerini açıkça yerine getirmemesi veya istediği programı gerçekleştirmek için gerekli özeni göstermemesi halinde temsilcinin vekaletinin geri alınabileceği” düzenlemesi yer aldı. Bu maddeye istinaden özellikle adayların çoğu kalkınma, yasama ve siyasi ve idari alanlarda seçmenlerine geniş vaatler verdiğinden, milletvekilinin sürekli olarak görevden alınma korkusu içinde olduğu şekilde yorumlanabilir. Gücü az olan bir mecliste yerine getirilmesi zor vaatler. Ayrıca, yeni anayasaya göre Temsilciler Meclisi artık tek parlamenter kurum değil; yasama işlevi iki kuruma dağıtıldı: Halkın Temsilcileri Meclisi ve Ulusal Bölgeler Konseyi. Sonuç olarak, Said’in anayasası meclisi her türlü gözetim yetkisinden arındırdı, yetkilerini ve müdahale alanlarını sınırladı ve onu başkanın kararlarını tavsiye eden ve meşrulaştıran bir kuruma dönüştürdü.

ADAY OLMAYI VE OY VERMEYİ REDDETME

Halkın Temsilciler Meclisi seçimleriyle etkileşimi, benzeri görülmemiş bir nefrete tanık olan “elektronik istişare” ve anayasa referandumundakinden farklı değildi. Bu isteksizlik sadece oy kullanma günü sandık başına gitmekle sınırlı kalmadı.  Ülke içinde 10 seçim bölgesinde adaylık, dokuzu başkentin belli başlı mahalleleri olmak üzere bir adayla sınırlı olduğundan aynı zamanda seçilmeyi de içeriyordu.

Başkan Said sessiz kaldı ve bugüne kadar düşük katılım oranı hakkında yorum yapmadı. Yüksek Seçim Kurumu Başkanı Faruk Buaskar ise sonucu “oylama sistemindeki değişikliğe” bağladı. Tunus halkına açık bir hakaret olarak “İlk kez saf ve temiz seçimler yapıldı” görüşünü savundu ancak bu nedenle yurt dışına çıkmaya karar verdi. Mütevazı sayıda aday, yarıştan parti listelerinin olmaması ve siyaset ve kamu işleriyle ilgisi olmayan bilinmeyen şahsiyetlerin adaylığı, Tunusluların devrimden bu yana alıştığı seçim toplantılarının ve festivallerin tamamen yok olmasına yol açtı. Kampanyalar sınırlı sayıda afiş ve devlet televizyonunda yapılan konuşmalardan ibaretti. Öte yandan birçok aday, açıklamalarında belirgin olan zayıf siyasi kültür, kalkınma, refah, istihdam, hatta ilerleme sağlamak için verdikleri cömert vaatler ve büyük uluslararası anlaşmazlıkları çözecekleri yönündeki iddiaları nedeniyle sosyal medyada alay konusu haline geldiler. Daha önceki seçim olaylarının aksine, oy verme merkezlerinin önünde kuyruklar yoktu ve içlerinde hareket neredeyse yok gibiydi.  Yüksek Seçim Kurulunun, güvenilir yerel ve uluslararası gözlemcilerin yokluğunda sandıkların açılmasından saatler sonra katılımı “ortalama” olarak tanımlama hevesine rağmen, Tunusluların sadece yüzde 11’i sandığa gitti.

SEÇİM KRİZİ TIRMANDIRIYOR

Bağımsız Seçim Yüksek Kurumu bugüne kadar seçim bölgelerinde ikinci tura kalmadan kazanan adayların isimlerini açıklamadı. Ancak her seçim bölgesinde ayrı ayrı açıklanan sonuçlara göre, seçim bölgelerinin çoğu “ikinci turda” birinci ve ikinci sıralar arasında rekabete sahne olacak gibi görünüyor. Parti listelerinin yokluğunda ve çoğu herhangi bir siyasi biyografiden yoksun olan belirsiz adayların varlığında, ikinci tur sonuçları açıklandıktan sonra bile siyasi bir okuma yapmak mümkün değil.

MUHALEFET VE DÜŞÜK KATILIM

Öte yandan, birbiriyle yarışan herhangi bir siyasi projenin yokluğunda, ülkenin iç kısımlarındaki seçim bölgelerinde aşiret ve aile bağlarının seçmenleri yönlendirmede ve adayların sonuçlarını belirlemede belirleyici bir rol oynadığına dair çeşitli göstergeler, mali yetenekler ve gizli idari destek, adayların kentsel seçim bölgelerinde ilerlemesinde rol oynadı.

Düşük katılım oranına rağmen Başkan Said’in başarısızlığını kabul etmesi veya 25 Temmuz 2021’de başlattığı yolu gözden geçirmesi beklenmiyor. Daha önce, mütevazı sayıda katılımcıya rağmen “elektronik danışma” ve referandumun başarısını takdir etmişti.

Önümüzdeki birkaç gün içinde muhalefetin saha hareketlerine, gösterilere ve oturma eylemlerine dönüşmesi beklenen karşı koyuş belirtilerine rağmen; özellikle muhalefetin bölünmüşlüğü ve uzlaşma sağlayamaması ışığında, Said’in karşı karşıya olduğu en güçlü meydan okuma olmayabilir. En önemli zorluk, kötüleşen ekonomik ve yaşam koşullarında yatmaktadır. Birkaç hafta önce başkentin kenar mahallelerinde meydana gelen çatışmalarda toplumsal huzursuzluğun habercisi olan durum ortaya çıktı. 2022 mali yılı sona ermek üzere olmasına rağmen, bütçesi hâlâ 19 milyar dinar (5.75 milyar dolar) olarak tahmin edilen kaynakların seferber edilmesi beklenirken, 2023’ün bütçesi henüz açıklanmadı bile. Bu benzeri görülmemiş mali baskıların ışığında, hükümet akaryakıt, elektrik, su ve gıda ürünleri üzerindeki sübvansiyonları hızlı bir şekilde kaldırmaya devam ediyor. Buna paralel olarak fiyatlar yükselirken enflasyon ilk kez yüzde 10’a yaklaşmış durumda.

SONUÇ OLARAK

Tunus Parlamentosu seçimlerinin ilk turu, Cumhurbaşkanı Kays Said’in kendi hazırladığı anayasa ve seçim yasasına göre belirlediği tarihte ve üyelerini seçtiği Yüksek Seçim Kurumunun gözetiminde gerçekleştirildi. Said’in bu olay için siyasi, yasal, idari ve adli bağlamı hazırladığı uzun prosedürler dizisine rağmen, zorlu bir ekonomik ve yaşamsal şartlar arasında düşük katılım oranı, ülkenin içinden geçmekte olduğu kötüleşen siyasi çıkmazın bir göstergesidir. Katılım oranı, büyüyen muhalefete Said’in 25 Temmuz 2021’de başlattığı yolun meşruiyetini sorgulamak için yeni bir baskı kartı veriyor. Ancak bu, aktif siyasi ve toplumsal güçlerin farklılıklarını aşma ve geçtiğimiz haftalarda bazı kenar mahallelerin tanık olduğu olaylarda özellikleri ortaya çıkan çerçevesiz bir toplumsal patlamanın yansımalarından ülkeyi koruyan bir ulusal kurtarma projesi üzerinde anlaşmaya varmasına bağlı.

 

TUNUS: HALK REJİMİ DESTEKLEMEK İSTEMİYOR!

Celbir el AŞKAR
al Kuds al Arabi

Tunus’un şu anki durumu gerçekten garip: Kays Said’in 25 Temmuz 2021’deki darbesinden bu yana, tüm kurumlar onun cumhurbaşkanı seçildiği anayasaya dayanıyor. Silahlı kuvvetlere dayandığı için yaptığı kelimenin tam anlamıyla bir darbedir. Muammer Kaddafi’ye olan meşhur hayranlığının apaçık ortada olduğu anayasal projesini ilerletti. Bu sayede Said kendisine anayasada hiç öngörülmemiş yetkiler verdi. Darbenin birinci yıl dönümünde yapılan oylamaya kadın ve erkek seçmenlerin üçte birinden azı katıldığı için tarihteki en az meşru yeni anayasalar listesine girmeyi hak eden bir anayasadır. Bakın, yeni hükümetin düzenlediği milletvekili seçimleri, “Tunus Halk Meclisi” seçimlerine erkek ve kadın seçmenlerin yaklaşık yüzde onu (resmi rakamlara göre tam olarak 11.2 ) katılımıyla rekorlar kitabına girdi. Bu meclis, daha çok “Tunus halkının onda birinin Temsilciler Meclisi”dir!

“Arap Baharı” olarak bilinen büyük devrim dalgasının ön saflarında yer alan Tunus halkı; Muhammed Buazizi’nin 17 Aralık 2010’da şehit edilmesinin ardından kısa sürede ülkeyi kasıp kavuran gösterilerle başladı. Bütün Arap coğrafyasına yayılan bir haykırış başlattı, “halk rejimin devrilmesini istiyor!”  Sanki bu aynı halk on iki yılın ardından 17 Aralık’ta duygularının olumsuz ifadesi olarak Said’in oyununda oy vermeyi reddederek sanki “Halk rejimi desteklemek istemiyor!” dedi.

Tüm bölgenin durumunu çok güzel ifade eden bir olay: Halk iradesini ifade etmekten usanmadı. Ama artık ona neyin ilham verdiğini görmüyor. Halk; insanların itibarını geri kazanacak şekilde ülkeyi yeniden kalkınma ve istihdam yaratma yoluna sokacak yeni bir ekonomi politikası için can atıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bekir Bozdağ: Cumhurbaşkanımız Vural Avar için özel af yetkisini kullanmak istedi

SONRAKİ HABER

Reçeteyi uzatıp ‘En acilini ver, diğerleri kalsın’ diyenler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa