26 Aralık 2022 17:25

TBB ve 15 Barodan Deniz Poyraz davası için adalet nöbeti

Deniz Poyraz davasının yarın görülecek 7. duruşması öncesi İzmir Adliyesi önünde adalet nöbeti tutan TBB ve 15 Baro, "Cezasızlık politikasına karşı adalet mücadelesini büyüteceğiz" dedi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

HDP İzmir il binasına silahlı saldırı gerçekleştirerek Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 7’nci duruşması öncesi Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 15 Baro, İzmir Adliyesi önünde adalet nöbeti tuttu. Yapılan konuşmalarda cezasızlık politikasına işaret edildi ve adalet için her alanda mücadelenin süreceği vurgulandı. Yarın görülecek duruşmaya katılım çağrısı da yapıldı.

Açıklamaya Baro Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir Barosuna kayıtlı çok sayıda avukat, HDP İzmir milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ile insan hakları savunucuları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz adalet çağrısında bulundu. 

“BARIŞ ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

TBB Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, “Deniz Poyraz için adalet çığlıklarının duyulması için İzmir’deyiz. Umuyorum ki yarın farklı bir güne uyanacağız. Taleplerimiz ete kemiğe bürüneceğini, faillerin bulunacağını, bizlere söz hakkı verileceğini umut etmek istiyoruz. Deniz Poyraz bir simge” dedi. Altun, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın 29 Aralık’ta görülecek duruşmasını hatırlatarak, orada da yer alacaklarını belirtti. 

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Ülkedeki her adliyede adalet nöbeti tutacak hale geldik. Toplum vicdanına göre kararlar verilmesi için davaların takipçisiyiz. Yargının bağımlı olduğu geçmişte de oldu ama hiçbir dönem bu kadar olmadı. Biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Dün Dört Ayaklı Minare'nin oradaydık, Urfa’da Şenyaşar ailesiyle, Trabzon'da Metin Lokumcu için, Çağlayan’da Şebnem Hoca'da olduğumuz gibi yarın Deniz Poyraz için, bir gün sonra da Roboski’de olacağız. Hukukun üstünlüğü, özgürlük, barış, adalet demeye devam edeceğiz” dedi. 

“GERÇEK YARGILAMA İSTİYORUZ”

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses de ülkenin adaletsizlikler ülkesi haline geldiğini söyleyerek hem bireysel hem de kurumsal mücadele vurgusu yaptı. 

Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, cezasızlık politikasına dikkat çekerek, gerçekleri açığa çıkarmak ve yargının bağımsız işlemesini sağlamak gibi sorumluluklarının olduğunu söyledi.

Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, “Deniz Poyraz Kürt olduğu için, yasal bir partinin çalışanı olduğu için öldürüldü. Bizler adil yargılama isterken ‘yargılıyormuş’ gibi değil gerçek yargılama istiyoruz” dedi. 

Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın da gerçek failler ve arkasındaki güç odakları tespit edilinceye kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik ise hukuksuzluklara dikkat çekerek, kayyumlara, tutuklamalara sessiz kalınmaması gerektiğinin de altını çizdi.

“NEFESİMİZİ KESMEYE ÇALIŞAN KARANLIK ODAKLARA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ”

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz de “Biz toplumsal barışı sağlamak istiyorsak adaleti gerçekleştirmek zorundayız. Ülke olarak nefes almak istiyorsak, nefesimizi kesmeye çalışan karanlık odaklara karşı mücadele etmemiz ve adil bir düzen için gereğini yapmamız gerekiyor” dedi.

Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, karanlığa karşı mücadelenin önemine vurgu yaparken Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel de Şenyaşar ailesinin adalet arayışından bahsetti. 

Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Seval Yıldırım da Deniz Poyraz’ın katillerinin en ağır cezayı alması ve etkin bir soruşturma yürütülmesi için de İzmir’de olduklarını söyleyerek, “Biz özgürlük ve herkes için adalet diyoruz” dedi. 

“HER DAİM O MAHKEMELERİN KAPISINDA HESAP SORACAĞIZ”

Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Aslı Evke Yetkin, cezasızlık politikasını eleştirdi. Aydın Barosu Başkan Yardımcısı Utku Devrim Barış Arslan, “Bu ülkede yargı bizi adalet nöbetine mecbur bırakmaktadır.  Yurttaşın nefesi olmak adına tüm barolar ciddi sorumluluk yüklenmekteyiz. Hukukun üstünlüğü için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

İzmir Barosunun önceki dönem başkanı Özkan Yücel ise yargılamayı yapanlara ve soruşturmayı yürütenlere seslenerek, “Bir gün adaletin size de lazım olabileceğini unutmayın. İktidar ne söylüyorsa söylesin, yargı mensuplarından mesleğinize uygun bir şekilde adalet bekliyoruz. Biz adaleti aramak için her daim o mahkemelerin kapısında hesap soracağız” dedi.

“GÖRÜNEN DEĞİL GERÇEK ADALET İSTİYORUZ”

Deniz Poyraz dava avukatları adına basın metnini okuyan Özcan Sağıroğlu, “Bu davada yargı sadece görünür gerçeklikle sınırlı bir yargılama yaparak cezasızlık politikasının sürdürülmesine neden olmaktadır. Bu saldırı ile demokrasi, demokratik işleyiş ve anayasal düzen hedeflenmiştir. Biz adalet istiyoruz ve adalet için de iktidarı, yargıyı ve hakimi iktidarının bir aracı olarak görmeyi ve kullanmayı bırakmaya ve yargıyı da kendini iktidarın bir aracı olarak görme zihniyetinden kurtulmaya çağırıyoruz. Görünen adalet değil gerçek adalet istiyoruz” diye konuştu. 

Adalet Nöbeti Grubu adına konuşan Fethiye Çetin de cezasızlık politikasının ve kültürünün oluştuğu bir ülkede cezasızlık hafızasının da oluşturulduğunu belirterek, bu kültürün ortadan kaldırılması için davaları takip etmeye devam edeceklerini vurguladı. 

“NEREDE HAK İHLALİ VARSA ORADA OLACAĞIZ”

Son olarak konuşan Dersim Barosunun bir dönem önceki başkanı Kenan Çetin, yaşam hakkından başlayarak herkese yönelik bir saldırı olduğunu belirtti. Çetin, “Saltanat sahipleri kendi huzurları ve egemenlikleri için anayasayı tanımıyorlar. Bir örnek de Dersim’den, Gülistan Doku’ya hâlâ ulaşılamıyor. Gülistan Doku nerede diye soruyoruz, yılmadan, usanmadan. Yaşam hakkına müdahale, kadınlara, işçilere, emekçilere, nerede hak ihlali varsa avukatlar olarak orada olacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam