Metal işçileri asgari ücret artışını değerlendirdi: Makas daraldı yoksulluk artıyor
Asgari ücrete gelen son zamla birlikte toplu sözleşmeli işyerlerinde 10 yıllık işçilerin ücretleri asgari ücretle eşitlendi. Türk Metal üyesi Valeo işçileri fabrikada huzursuzluğun arttığını söylüyor.
Fotoğraf: Pixabay
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
Son yapılan artış sonrası asgari ücret genel ücret haline geldi. Toplu sözleşmeli işyerlerinde bile 10 yıllık işçilerin ücretleri asgari ücretle eşitlendi. “Makas daraldı, yoksulluk artıyor” diyen Türk Metal üyesi Bursa’daki Valeo işçileri, henüz bir tepki olarak yansımasa da fabrikada huzursuzluğun arttığını söylüyor.
Asgari ücretin artık ülkede genel ücret haline geldiğini dile getiren Valeo işçisi, “Bizim sosyal hakları çıkar aynı, değişen bir şey yok. Zaten fabrikada 1 yıllık işçi ile 10 yıllık işçi arasında kıdem diye bir şey kalmadı. Kazanımlarımız geriye doğru gidiyor. İleriye giden bir şey yok” dedi.
"TEPKİSİZ BİR BEKLEME VAR"
“Kriz olur fatura bize kesilir, salgın olur fatura yine bize kesilir” diyen işçi şöyle devam etti: “Geçinmek artık çok güç oldu. Doğru düzgün doğal gaz yakmıyoruz, gelen fatura çok yüksek, bir de yaksak ne olacak? Her açıdan köşeye sıkışmışız ama insanlarda buna tepki gösterecek bir hareketlilik yok. En azından kendi bölümümde bunu böyle görüyorum. Kimse kimseye güvenmiyor. Ara ara konuşuyoruz tepkimizi gösterelim diye, hemen sendika ne diye var onlar yapsın ve kimle yapacağız diyerek susuyorlar” dedi.
"VERGİYİ PATRONLARDAN ALSINLAR"
Sendikacıların “İyi bir sözleşme yapıyorsun, üç ayda çöp oluyor” dediğini aktaran başka bir işçi de “Fabrikada kıdem diye bir şey kalmadı. Sendikacılar şimdiden bu sözleşmede kıdem kesin olacak demeye başladı. İnsanlar sessiz olarak dursa dahi bir huzursuzluğun olduğunu görüyorlar” diye konuştu.
Vergi kesintilerinin çok fazla gündemde olduğunu söyleyen işçi, “Bu konuda kesin bir düzenleme şart. Ne kazanıyoruz ki vergisini alıyorlar? Zaten geçinmek her geçen gün zorlaşıyor, bir de vergi kesintisi oluyor. Genel Başkan Pevrul Kavlak vergide düzenleme yapılmazsa sokağa ineriz dedi Bursa’da yaptığı konuşmada. Biz hazırız, işçiden vergi almasınlar, kârlarını her yıl milyarlarca arttıran patronlardan alsınlar. Eskiden alt, orta ve üst tabaka diye bir tabir vardı, artık alt ve üst tabaka var” dedi.
ERDOĞAN’I DIŞARDA TUTAN BİR ELEŞTİRİ
İşçilerin gündeminde İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza ve Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında evlendirdiği kızı H.K.G’ye yönelik istismar da var. Bir Valeo işçisi tartışmaları şöyle aktardı: “İmamoğlu’na verilen cezanın doğru olmadığını söyleyen çok kişi var. Savunan kesim de var ama onların savunması ‘Bu konuda Erdoğan’ın haberi yok, yanlışı etrafındakiler yaptı’ şeklinde. Erdoğan’ı dışta tutma çabası. Bir de ‘Altılı masanın adayını savcı çıkardı’ gibi yorumlayanlar da var. 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi olayı büyük tepki topladı. ‘Bu kadar da olmaz, bunun insanlıkla alakası yok’ diyor insanlar. Bir kişinin bile savunduğunu görmedim.”
“Ekonomideki kötü gidişat insanlarda tepki oluşturuyor” diyen işçi şöyle devam etti: “Bu tepkinin AKP ve MHP’li olduğunu bildiğim kişilerin oy vermeyeceğiz demesine kadar vardığını görüyorum. Özellikle MHP’li yok gibi bir şey oldu fabrikada. Ağırlıklı olarak İyi Partiye kayış var. Zaten İyi Partinin Bursa’da metal fabrikalarında özel bir çalışması var.”