27 Aralık 2022 15:23

İzmir Sağlık Platformu: İş güvenceli çalışmak istiyoruz

İzmir Sağlık Platformu, sözleşmesi yenilenmeyen aile hekimleri için İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

İzmir Sağlık Platformu, sözleşmesi yenilenmeyen aile hekimleri için İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı, aile hekimleri için iş güvenceli çalışma düzenlemesi istedi.

"Birleşe birleşe kazanacağız", "Sağlık haktır satılamaz", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarınım atıldığı açıklamada basın metnini İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Muteber Çolak okudu.

"2 AİLE HEKİMİNİN SÖZLEŞMESİ YENİLENMEDİ"

Çolak, "İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği yetkiyi kullanmaya devam ediyor. Aile hekimleri bilindiği gibi sözleşmeli olarak çalışıyor ve 2 yılda bir bu sözleşmeler yenileniyor. Yürürlüğe giren Ceza Yönetmeliği (Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği) ile sözleşme imzalama ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verildi. Anayasa mahkemesi tarafından anayasaya aykırılığı kabul edilmiş; yok hükmündeki bu yönetmeliğe dayanarak 2 aile hekimi arkadaşımızın sözleşmesi yenilenmedi" dedi.

"BİZE GÖZDAĞI MI VERİYORSUNUZ?"

İzmir İl Sağlık Müdürüne seslenen Çolak, "Bu hukuk tanımaz keyfi uygulamayı neden yapıyorsunuz? Hedef ne? Bize gözdağı mı vermek istiyorsunuz? Sizlerin bu yaptıklarınızdan dolayı sorumluluğunuz olmayacağını mı düşünüyorsunuz?" diye konuştu.

"BU UYGULAMA AYNI ZAMANDA YURTTAŞLARA KARŞI BİR CEZADIR"

Hukuksuz uygulamaya karşı yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtıklarını ve hukuki yolları sonuna kadar kullanacaklarını ifade eden Çolak, "Bu ceza aynı zamanda bu arkadaşlarımıza kayıtlı, sözleşmesi yenilenmeyen meslektaşlarımızdan hizmet alan yurttaşlarımıza yönelik bir cezadır. Yaşadığımız sorunlarla ilgili çözüm üretmeyen müdürlük iki aile hekimini mağdur ederek ne elde edecek? Birinci basamak sağlık hizmetlerinin olması gerektiği şekilde verilebilmesi için mücadele eden aile hekimlerine destek olmanızı istiyoruz.

Bir an önce sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarımızın sözleşmesini yenilemenizi bekliyoruz" dedi.

"BU UYGULAMALARIN ORTADAN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Açıklama sonrası konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ise, "Aile hekimlerinden bir kısım arkadaşımızın sözleşmesinin yenilenmemesine karşı karşıyayız, bunun geri çekilmesi için bir aradayız. Bugün MHRS sisteminin tıkanıklığından özlük haklarına sağlıkta şiddete kadar onlarca sorun varken bu sorunlara yenileri eklenerek sağlık sektörü daha sıkıntılı hale getirilmektedir. Bu uygulamaların ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.  

"ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"

Ardından konuşan sözleşmesi yenilenmeyen aile hekimi Zafer Becerik de "Bu bir yıldırma politikası. Biz hukuki olarak üstesinden geleceğiz, mutlaka çözülecek. Bunu onların ayıbı olarak tarihe not düşeceğiz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB Merkez Konseyine ‘terör örgütü üyeliği’ soruşturması: Hekimiz, görevimizin başındayız

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı Davası: Emniyet bilgi vermedi, mahkeme bilgilerin yeniden istenmesi talebini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa