28 Aralık 2022 04:23

Bu yıl en çok fiyat artışı süt ürünlerinde oldu

Gıda MO İzmir Şube Başkanı Toprak, TÜİK’in süt üretiminin yüzde 162 artış açıklamasına rağmen, 2022 yılı içinde en çok fiyat artışı gösteren gıda ürünleri arasında süt ürünleri olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

GIDA ürünlerindeki fiyat artışıyla geçtiğimiz kasım ayında peynir fiyatı ilk kez et fiyatını aştı. Tüketici fiyatları bazında geçtiğimiz ay tereyağının 15,71’lik artışının ardından peynir fiyatları yüzde 15,05’lik artışla yükselişini sürdürdü. Peynirdeki fiyat artışını ve peynirin insan gelişimindeki önemini TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ile konuştuk. 

2022 yılı gıda enflasyonu artışının kasım ayında da sürdürdüğünü belirten Toprak, geçtiğimiz ay 5,75 artış gösteren gıda enflasyonunun yıllık bazdaki artışı ile 102,55 olarak gerçekleştiğini söyledi. 

Gıda fiyat artışında ilk defa peynirin et fiyatını geçtiğini söyleyen Toprak, “Aralık 2022 itibarıyla zincir marketlerde peynir 154 lira ile 200 lira arasında etiket fiyatını gördü. Bu besi ve süt üreticiliğindeki maliyet artışlarındandır. Hem üretici hem de tüketici açısından acilen önlem alınması zorunludur” dedi. 

"PEYNİR BESLENMEDE ÖNEMLİ FAKTÖR"

Peynir yönünden oldukça zengin bir ülke olduğumuzun altını çizen Toprak, “En çok tüketilen peynir çeşitleri; beyaz peynir, kaşar peynir ve tulum peyniri olarak sıralanabilir. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de peynir tüketimi artıyor” diye konuştu. 

Peynirin birçok vitamin bulundurduğunu ve insan vücudundaki ihtiyaçları karşıladığını vurgulayan Toprak, “B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynirin beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur. Yüksek kalsiyum, protein ve B2 vitamini açısından önemli bir kaynak olan peynirin yeterli ve dengeli beslenmede rolü oldukça büyük” dedi.  

"PEYNİR ÜRETİMİ SIKI DENETİM GEREKTİRİYOR"

Üretilen peynir çeşitlerinin “Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği”nde belirtilen maddelere uygun olmasının esas olduğunun altını çizen Toprak, “Tebliğ gereği, çiğ sütle yapılan peynirlerin de üzerinde ‘çiğ sütten üretilmiştir’ ibaresinin muhakkak yer alması gerekir. Gıda güvenliği açısından piyasada yer alan ürünlerin tümünün mikrobiyolojik kriterleri sağlaması gerekmektedir. Geçmiş dönemlerde peynir üretiminde patates püresi, bitkisel yağ kullanımı gibi çeşitli taklit/tağşişe sebebiyet veren ürünlerin kullanıldığı görülmektedir. Burada sıkı şekilde denetimleri arttırmak önemlidir” diye konuştu.

"BİTKİSEL SÜT KAVRAMI DOĞRU DEĞİL"

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vegan ürünlere olan ilginin arttığını söyleyen Toprak sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemde vegan süt, vegan peynir, vegan yoğurt, vegan mayonez gibi ürünler piyasada yer alıyor. Bitkisel olan bu peynirlerin görüntüsünün hayvansal peynire benzemesinin sorun oluşturduğu belirtilmiştir. Yeni gelişen bir kategori olması nedeniyle bitkisel bazlı gıdalara ait mevzuatın ve tanımlamaların iyi oturtulması gerekmektedir. Bu bakımdan ‘bitkisel süt’ tanımı doğru değildir. Bitkisel içecek tanımı kullanılmalıdır. Süt, hayvansal bir üründür. Bitkisel bazlı beslenme bir tüketici tercihidir. Dolayısıyla tüketicinin bu talebine yanıt verirken, farkındalık yaratarak ‘hayvansal’ ve ‘bitkisel’ bazlı ürünlerin birbiriyle karıştırılmasının önüne geçilmesi önemlidir.”

ÖNCEKİ HABER

Arif Koşar'ın "Robotlar İşimizi Elimizden Alacak mı?" adlı kitabına dair konuşuyoruz - Adaletin İş Yüzü

SONRAKİ HABER

CHP'de 40 il başkanı, milletvekili adaylığı için istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa