28 Aralık 2022 13:35

Beyaz Saray "Trump kanunu"na devam dedi

ABD yönetimi, Trump’ın Kovid-19 pandemisini bahane ederek yürürlüğe koyduğu, belgesiz göçmenlerin sınır dışı edilme sürecini hızlandıran 42. kanunu uygulamaya devam edeceklerini açıkladı.

Fotoğraf: David Peinado/AA

Paylaş

ABD yönetimi, Yüksek Mahkemenin, belgesiz göçmenlerin sınır dışı edilme sürecini hızlandıran 42. kanunun (Title 42) devamına yönelik kararına “uyacaklarını” açıkladı.

Karar eski Başkan Donald Trump zamanında yürürlüğe girmiş, Joe Biden yönetimi ise düzenlemeyi kaldırma vaadinde bulunmuştu.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre yazılı açıklamasında, “Yüksek Mahkeme’nin bugünkü kararı, mevcut 42. kanunun politikasını yerinde tutarken 2023’te konuyu gözden geçirme yönünde oldu. Elbette karara uyacağız ve Mahkeme’nin incelemesine hazırlanacağız” dedi.

Jean-Pierre, “Aynı zamanda, 42. kanun kaldırıldığında sınırı güvenli, düzenli ve insancıl bir şekilde yönetmek için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz ve göç için yasal yolları genişletmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı uygulamanın 21 Aralık’ta son bulacağı, sonrasında ülkeye kanunsuz girişlerin engellenmesi, sınır işlemlerindeki verimliliğin yükseltilmesi için personel, ulaşım, tıbbi destek ve tesislerin artırılması, gözaltı ve kovuşturma gibi uygulamaların sıkılaştırılması gibi yollara başvurulacağı duyurmuştu.

“Title 42” olarak bilinen düzenleme, ABD makamlarının göçmenleri ABD’den sığınma talep etme şansı olmadan hızla Meksika ve diğer ülkelere sınır dışı etmesine olanak tanıyor. 

Düzenleme ilk olarak Mart 2020’de, Donald Trump döneminde çıkarılmıştı. Biden yönetimi de bir yıldan uzun bir süre yürürlükte kalmasına izin verdi. Biden’ın Ocak 2021’de göreve gelmesinden bu yana, ABD-Meksika sınırından gelen 4 milyon göçmenin yaklaşık yarısı "Title 42" kapsamında sınır dışı edildi.

FEDERAL YARGIÇ "HUKUKA AYKIRI" DEMİŞTİ

Bir federal yargıç, geçtiğimiz kasım ayında "Title 42" için "hukuka aykırı" demiş ve 21 Aralık’ta kaldırılmasını emrederek, bu politika nedeniyle hükümete dava açan sığınmacı göçmenlerin yanında yer almıştı.

19 Aralık'ta ise ABD Yüksek Mahkemesi bir son dakika hamlesiyle, Cumhuriyetçi Partili eyalet savcılarının itirazları kabul etmiş ve "Title 42" düzenlemesinin geçici olarak yürürlükte kalmasına izin vermişti.

“Title 42” düzenlemesinin halen uygulanıyor olması göçmenleri zor durumda bırakıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Tabip Odası: Serbest hekimlerin çalışma kısıtlaması derhal kaldırılmalıdır

SONRAKİ HABER

Kamu emekçisinin ve emeklinin gözü açıklanacak enflasyonda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa