28 Aralık 2022 14:11

Kamu emekçisinin ve emeklinin gözü açıklanacak enflasyonda

Kamu emekçisinin ve emeklinin gözü açıklanacak enflasyonda. Toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla emekçiye yaklaşık yüzde 20’lik bir maaş zammı öngörülüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam, ocak ayında açıklanacak enflasyon ile birlikte belirlenecek. Toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla emekçiye yaklaşık yüzde 20’lik bir maaş zammı öngörülürken memur konfederasyonları ek zam talep ettiklerini ifade etti.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik yapılacak zammın emekçilerin yoksulluğunu gidermeyeceğine dikkat çekerek ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerektiğini belirtti.

EK ZAMSIZ EMEKÇİYE YÜZDE 18-20 CİVARINDA ZAM

Asgari ücretin net 5 bin 500 liradan 8 bin 500 lira olarak belirlenmesiyle birlikte gözler kamu emekçilerinin ve emeklilerin ücretlerine yapılacak zamma çevrildi. Ortalama kamu emekçisi maaşının 9 bin 500 lira olduğu düşünüldüğünde yeni asgari ücret, ortalama memur maaşına yaklaştı. Kamu emekçilerinin imzaladığı toplu sözleşmede 2023 yılı için yüzde 8+6 zam belirlenmişti. Bu şekilde 6 aylık enflasyonun da açıklanmasıyla kamu emekçisine yaklaşık yüzde 20’lik bir maaş zammı reva görülmüş olacak.

MEMUR SEN VE KAMU SEN’DEN EK ZAM TALEBİ

Memur Sen heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yaptığı görüşme sonrası ek zam talebini dile getirdiklerini söyledi. Ek zam yapılmasını zaruret olarak ifade eden Ali Yalçın, “Asgari ücrete iyileştirme sonrası etiketler de değişti. Bakan Bilgin, aralık ayı enflasyonu sonrası bu konuyu belirleyeceklerini söyledi. Vergide ya matrahlar yükseltilmeli ya da vergi sabitlenmeli” dedi.

Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise sosyal medya hesabından ek zammın şart olduğunu belirterek, vergi oranının yüzde 15'e sabitlenmesini, enflasyon farkının aylık ödenmesini talep etti.

“2.VERGİ DİLİMİNE GİREN EMEKÇİLERİN ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA”

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamları bizim açımızdan gerçekleri yansıtmıyor. Çarşı pazardaki enflasyonla karşılaştırdığımızda neredeyse yarısına yakın bir rakam açıklıyor. Memur Sen’in imzalamış olduğu toplu sözleşmeye baktığımızda toplam yüzde 18-20’lik bir artış olacak. Reel anlamda ücretlerde çok büyük kayıplar yaşandı. Ortalama bir memur maaşı açlık sınırının altında kalıyor. Çünkü kasım ve aralık ayında özellikle 2.vergi dilimine girilmesi nedeniyle büyük oranda 7 bin 908 lira ortalama bir kamu emekçisi maaşı. En son yapılana asgari ücret artışı ile birlikte kamu çalışanları ve asgari ücretliler arasındaki makasın giderek daraldığını görüyoruz” dedi.

“YÜZDE 20’LİK ARTIŞ EMEKÇİLERİN YOKSULLUĞUNU GİDERMEZ”

Ocak ayında açıklanacak enflasyon ile birlikte TÜİK önünde basın açıklamaları yapacaklarını, işyerlerinde de kitlesel açıklamalar yaparak ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması talebiyle eylem, etkinlik yapacaklarını söyleyen Bozgeyik, “Taleplerimizle işyerlerinde olacağız. Kamu çalışanlarının aldığı ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkartılması. Yine 1.vergi diliminin yüzde 10’da sabitlenmesi. 1. ve 2. vergi dilim matrahlarının da yeniden yükseltilmesini talep ediyoruz. Ocak ayında yeniden değerlendirme oranı yüzde 123 olarak açıklandı. Her şeye bu oranda zam gelecek. Gelmeye de başladı. Yüzde 20-25’lik bir ücret artışı kamu çalışanları için sahici değil, yoksulluğu gidermeyecektir” diye konuştu.

“EMEKLİ AYLIĞI 2022 YILINDA 191 DOLARA GERİLEDİ”

Asgari ücretteki artışın altında en fazla kalan ise emekli maaşları oldu. Geçen yıla göre yüzde 100, temmuza göre ise yüzde 54 oranında zamlanan asgari ücret ile emekli maaşları arasındaki makas daha da açılmış oldu. 3 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı yeni asgari ücretin 5 bin lira altında kaldı. Son 10 yılın verilerine göre; emekli aylıkları dolar bazında dibi gördü. 2012’de 466 dolar olan en düşük emekli aylığı 2022 yılının son 6 ayında 191 dolara kadar geriledi.

Türk-İş’e göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 7 bin 786 liraya çıktı. Asgari ücrete yapılan artışla beraber yüksek oranda ek zam yapılmazsa, emekliler açlık sınırının çok altında bir ücrete mahkum edilmiş olacak. Bu nedenle kamu emekçileri gibi emeklilerin de gözü yapılacak ek zamda.

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Saray "Trump kanunu"na devam dedi

SONRAKİ HABER

72 yaşındaki eşini öldüren Zekai Coşkun'a ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa