Bursa’da kamu emekçileri eylem yaptı: Maaşlar yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın
Bursa'da kamu emekçileri eylem yaparak ekonomik kayıpların giderilmesini ve vergi adaletsizliğinin son bulmasını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Bursa’da kamu emekçileri eylem yaparak ekonomik kayıpların giderilmesini ve vergi adaletsizliğinin son bulmasını istedi. Hürriyetçi Tarım Orman Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen üyeleri, Fomara Meydanı’nda ortak açıklama yaptı.
Hürriyetçi Tarım Orman Sen Genel Başkanı Muzaffer Genç, “2022 yılında memurlar açlık sınırına yaklaşmış, kaymakam ve genel müdür maaşları hariç çalışanların tamamına yakınının yoksulluk sınırı altında maaş aldığı görülmektedir. Bu durum, kağıtta yetkili ve etkisiz sendikaların eseridir. Sadece ücretler değil; kamu çalışanlarının 3600 ek gösterge, Yardımcı Hizmetler Sınıfı, 4/C-B’liler, sözleşmeli, EYT’liler, kurumlarda birimler arasında yaşananlar, fiili hizmetler, ödenen ek ödemeler, yapılan adaletsizlikler, eş durumları, vergi dilimi, kamu kurumlarında yapılan liyakatsiz görevlendirmeler, 5510 sayılı kanun gibi onlarca sorunumuz orta yerde dururken, yalnızca tweet atanlar memurların sorunlarını çözemez” dedi.
Hürriyetçi Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Sedat Gençler ve 2 No’lu Şube Başkanı Hilal Yazıcı Angın ise, “Ülkedeki gerçek enflasyonla kamu çalışanlarının alım gücünün ne kadar düştüğü açıktır. Tüm çalışanların maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler acilen yapılmalıdır” ifadelerini kullanıldı.
"EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKARILMALI"
2022 yılında asgari ücret ve kamu çalışanlarına yapılan zamlarla memurların maaşları ile asgari ücretli maaşları eşitlendiği vurgusu yapılan ortak açıklamada, “Günlük gelen piyasa zamları ortada iken 2023 yılı ocak ayı için memur aylıklarına toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 8 ve TÜİK’in açıkladığı enflasyona göre enflasyon farkı kadar artış yapılması memurların alım gücüne katkı sunmaz. Bu nedenle insani bir zam oranı mecburidir. En düşük memur maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ayrıca memurlar gelir vergisi kıskacındadır. Memur maaşlarındaki gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmelidir. Zaten açlık sınırında maaş alan kamu çalışanının yüzde 27 oranında gelir vergisi ödemesi, kaşıkla verilen zammın vergi kepçesiyle geri alınmasıdır. İşveren, patronlara her türlü vergi affı ve indirimini uygularken, ülkenin vergi yükünün memurun sırtına bindirilmesini kabul etmiyoruz ve uyarıyoruz; vergi dilimi adaletsizliğine derhal son verilmelidir. İşveren, komediye dönen 3600 ek gösterge düzenlemesini öncelikli olarak gözden geçirmelidir. İşveren, sarı sendikalarla yüzde 2 sendikal baraj garabetine harcadığı zamandan daha fazlasını kamu çalışanlarının problemlerine ayırmalıdır. Altı ayda bir yapılan zam ve enflasyon farkı ödemeleri daha birinci ayında erimektedir. Bu nedenle enflasyon farkı, çalışanlara aylık olarak ödenmelidir” denildi. (Bursa/EVRENSEL)