28 Aralık 2022 17:38
/
Güncelleme: 18:31

Moskova'da Suriye-Türkiye-Rusya zirvesi

Milli Savunma Bakanı Akar, MİT Başkanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin İstihbarat Başkanları Moskova'da bir araya geldi.

Moskova'da Suriye-Türkiye-Rusya zirvesi

Fotoğraf: Arif Akdoğan/AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Segey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve iki ülkenin İstihbarat Başkanları Moskova'daki üçlü zirvede bir araya geldi. 

AA'nın haberine göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan bugün Esenboğa Havalimanı'ndan Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti.

Moskova'daki zirvede, 11 yıl sonra Savunma Bakanları düzeyindeki ilk resmi görüşme gerçekleşmiş oldu.

AA, Moskova'daki Türkiye-Rusya-Suriye Savunma Bakanları ile İstihbarat Başkanları toplantısında, "Suriye krizi, mülteci sorunu ve terör örgütleriyle ortak mücadelenin" ele alındığını aktardı.

Toplantının "yapıcı havada geçtiği" belirtildi ve "Suriye ve bölgede istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındığı" bildirildi.

ESAD-ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİ AÇIKLAMALARI

Erdoğan, geçen haftalarda “Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya, üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız” ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le üçlü görüşme önerisine dair Kremlin’den yanıt gelmiş, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov “Moskova’nın Erdoğan’ın Suriye-Rusya-Türkiye arasındaki üçlü diplomasi mekanizması önerisine olumlu baktığını” söylemişti.

Bogdanov, Şam’daki yetkililerle temas halinde olduklarını da belirtmişti.

SURİYE'YE KARA OPERASYONU MESAJI

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen aylarda Suriye ve IKBY'de düzenlen hava operasyonun ardından kara operasyonu mesajı vermiş ancak ABD ve Rusya başta olmak üzere bölgedeki güçlerden itirazlar yükselmişti.

El Cezire gazetesine konuşan Ankara'dan kaynaklar, Rusya’nın kara operasyonundan kaçınmak adına Türkiye’nin Suriye’deki taleplerini karşılamak için çaba sarf ettiğini söylemişti.  Gazeteye konuşan kaynaklara göre Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Menbic, Kobane ve Tel Rıfat'tan çekilmesini istemişti. Ankara, daha sonra ise bu bölgelere Suriye hükümet güçlerinin yerleştirilmesini talep etmişti

Suriye'deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko'nun da SDG komutanı Mazlum Abdi ile görüştüğü belirtilmişti. Çayko'nun Suriye hükümet güçlerinin Türkiye sınırı boyunca, sınırın 30 kilometre güneyine kadar konuşlandırılmasını önerdiğini yazmıştı. Bir başka SDG sözcüsü Aram Hanna ise Rusların bu görüşmede Türk tarafının şartlarını ilettiğini dile getirmişti. Sözcü, Türkiye'nin tüm taleplerini reddettiklerini söylemişti. Mazlum Abdi ise Alexander Çayko'nun son görüşmelerinde kendisinden herhangi bir talepte bulunmadığı öne sürüp "Ruslara ateşkes şartlarına uymalarını söylediğini" belirtmişti.

Ekim 2019'da Türkiye'nin Rojava'ya yönelik operasyonunun son bulması için Rusya'nın aracılık ettiği bir anlaşma imzalanmıştı. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et