Çavuşoğlu'dan Türkiye, Rusya ve Suriye zirvesine ilişkin açıklama: Ben de Lavrov'la görüşeceğim
Yıl sonu değerlendirme toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya ve Suriye arasındaki üçlü toplantıya ilişkin, "Ben de Lavrov'la görüşeceğim" dedi.
Fotoğraf: DHA
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yıl sonu değerlendirme toplantısı düzenledi. Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır ile normalleşme çalışmalarına değinen Çavuşoğlu, dün Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katıldığı Türkiye, Rusya ve Suriye arasındaki üçlü toplantıya ilişkin, "Ben de Lavrov'la görüşeceğim" dedi.
"MISIR'LA NORMALLEŞME YAVAŞ DA OLSA İLERLİYOR"
Normalleşme ve ara buluculuğun iki önemli başlıkları olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Normalleşme çalışmamız kapsamında emirlikler ve Suudi Arabistan'la önemli mesafe aldık. İsrail'le büyükelçileri karşılıklı olarak atadık. Mısır'la normalleşme süreci daha yavaş olsa da ilerliyor. Ara buluculuk alanında Rusya-Ukrayna dışında da aktif olduk. Bosna Hersek, Kosova-Sırbistan, Kırgızistan-Tacikistan, Etiyopya, Somali, Somaliland, Venezuela ve Filipinler gibi dosyalarda yıl boyunca gayret gösterdik" dedi.
Savunma Bakanı Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan'ın dün Moskova'ya gittiğini hatırlatan, Çavuşoğlu "Ben de Lavrov'la görüşeceğim" dedi.
YUNANİSTAN İLE GERİLİM
Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan gerilim tırmandıran açıklamaları sürdürdü:
"Yunanistan'la yılın başında diyalog kanallarını işletmeye çalıştık. İstişari görüşmelerin 64'üncüsünü şubat ayında gerçekleştirdik. Ancak daha sonra Miçotakis'in Türkiye aleyhine kampanya başlatması, Ege'deki tahrikler, soykırım iddiaları ve Batı Trakya Türklerine baskılar nedeniyle diyaloğu askıya aldık. Yunanistan'ın gayriaskeri statüdeki adalarda yaptığı ihlaller konusunda BM'ye 2021'de 2 mektup vermiştik. Yunanistan'ın Lozan ve Paris antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, egemenlik haklarını ülkemize karşı öne süremeyeceğini kayda geçirdik. Yunanistan'ın bize cevaben verdiği mektuplar siyasi içerikliydi. Her seferinde, uzmanlarla birlikte hazırladığımız hukuki karşı argümanlarımızı kayda geçirdik. Yunanistan'ın 2'nci mektubuna cevaben, eylül ayında 3'üncü mektubumuzu BM'ye ilettik. Son günlerde, Yunan basınında özellikle Girit'in çevresinde kara sularının 12 mile çıkarılacağına dair haberler var. Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege'de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclis'imizin bu konuda 1995'de aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan'ı bir kez daha uyarıyoruz. Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek, sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz." (HABER MERKEZİ)