29 Aralık 2022 14:08

EMEP Yüreğir İlçe Başkanı sosyal medya paylaşımlarına verilen cezadan cezaevine girecek

EMEP Yüreğir İlçe Başkanı Ferit Kilis'e, sosyal medyada "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği" suçlamasıyla verilen hapis cezası onandı.

Ferit Kilis | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Emek Partisi (EMEP) Yüreğir İlçe Başkanı Ferit Kilis’e, Mustafa Koçak'ın adil yargılama talebiyle başlattığı ölüm orucunda yaşamını yitirmesi üzerine yaptığı paylaşımlar "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" kabul edilerek hapis cezası verildi.

Kararı değerlendiren EMEP Adana İl Başkanı Av. Sevil Aracı, “Bağımsız ve tarafsız olması gereken hakimler ‘terörle mücadele eden kişi' değildir. Terörle mücadele eden kamu görevlileri olarak görülüyorlarsa bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi ortadan kalkar. Verilen ceza bu ilke ile çelişmektedir” dedi.

Kilis'in Koçak'a ceza veren hakimle ilgili bir paylaşımı "kamu görevlisine hakaret" ve "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" kabul edildi. Mahir Çayan’ın fotoğrafının bulunduğu paylaşım ise “terör örgütü propagandası” sayıldı. Kilis'e bu üç suçlamayla toplam 5 yıl 9 ay ceza verildi. İki maddeden aldığı suçlar temyize tabi olduğu için Yargıtay’a itirazda bulunan Kilis, "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" suçundan verilen ceza Adana Bölge Adliye Mahkemesinde kesinleştiği için cezaevine girecek.

“ADİL YARGILANMA TALEBİNE DİKKAT ÇEKTİM”

Mustafa Koçak ile ilgili paylaşımının tamamen insani bir paylaşım olduğunu dile getiren Ferit Kilis, “Adil yargılama talebine dikkat çekmek için paylaşım yaptım. İnsanlar o acıya tanıklık etsinler diye paylaştım. Kimseyi hedef göstermek gibi bir niyetim yoktu. Ama verilecek cezanın en ağırını verdiler. Hiçbir indirim yapmadılar” dedi.

SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE İNFAZ ERTELEMESİ İSTEDİ

2 yıl önce gözaltına alınıp tutuklandığında F Tipi Cezaevi’nde kalp krizi atlattığını ifade eden Kilis, “Bir saate yakın burnumdan kan aktı. Hastaneye götürülmem için yaptığım başvurulara 'pandemi nedeniyle kurulun toplanamayacağı' ve bu şekilde götüremeyecekleri karşılığını verdiler. Sadece tansiyon aleti ile ölçüm yaparak takip ettiler” dedi.

Kalp kirizi anında hızlı şekilde müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanacak "vazospastik angina" isimli bir hastalıkla ilgili tedavi gördüğünü dile getiren Kilis, bunun için devletin üstlenmediği, yurt dışından temin edilen bir ilaç kullanmak zorunda olduğunu söyledi.

Kilis, “Cezaevinde tedavi imkanlarına ulaşabilmemin ne kadar zor olacağını tahmin etmek güç değil” dedi. Hastanede tedavisine devam ettiğini dile getiren Kilis, infaz ertelemesi için başvuru yaptıklarını belirterek infaz erteleme kararı verilmezse ölüm riskiyle cezaevine gireceğini söyledi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Kilis’in avukatlığını da yapan EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı, paylaşımların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti.

Söz konusu suçların gerçekleşmediğini dile getiren Aracı, “Bu nedenle AYM’ye başvuruda bulunduk. AYM, paylaşımları düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek kararın bozulmasını sağlayacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

“HAKİMLER TERÖRLE MÜCADELEDE YER ALMAZLAR”

Terörle mücadelede görev alan kişilerin hedef gösterilmesi suçunun gerçekleşmesi için kişinin güvenlik personeli veya istihbarat personeli olmasının zorunlu olduğunu dile getiren Aracı, Anayasanın 9. maddesine göre yargı yetkisinin bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanıldığını söyledi. Aracı, böyle bir kararın bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi ile çeliştiğini dile getirdi.

Bu nedenle hakimlerin terörle mücadelede görev almış kişi olarak nitelendirilemeyeceğini dile getiren Aracı, ayrıca hakimin isminin Mustafa Koçak’a verilen ceza ile ilgili haberlerde geçtiğini belirterek, gizli bir bilgi ya da kimliğin ifşa edilmesi gibi bir durumun da olmadığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Yılbaşında İstanbul'da ulaşım kesintisiz, ilk gün ücretsiz olacak

SONRAKİ HABER

Akdeniz'den Mızraklı ailesine ziyaret: "İstanbul, Diyarbakır’ı yanına almadan saldırıları püskürtemez"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa