29 Aralık 2022 14:37

SGK işveren payını işçiler ödeyecek

Resmi gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, patronlara verilen bu teşvik 1 yıl daha uzatıldı.

İş kuyruğundaki gençler | Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

AKP iktidarı döneminde ‘talan edilen’ işsizlik fonundaki yağma 2023 yılında da sürecek. İktidarın İşsizlik Sigortası kanununda yaptığı geçici değişikliğe göre 1 Ocak 2018 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında istihdam edilen işçilerin 6 ila 54 aylık SGK işveren payları, işsizlik fonundan karşılanmıştı.

Resmi gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, patronlara verilen bu teşvik 1 yıl daha uzatıldı.

1 Mart 2011–31 Aralık 2022 tarihleri arasında işe alınan her bir sigortalı işçi için, 1 Mart 2011'den itibaren özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların, SGK işveren payları 6 ila 54 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılandı. Uygulamanın tarihi 31 Aralık 2022’de bitmesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu teşviği patronlar lehine uzattı. 

İŞSİZLİK FONUNDAN İŞÇİ 11 MİLYAR LİRA, PATRONLAR 25,5 MİLYAR LİRA ALDI

2022 yılının son ayında açıklanan kasım ayı işsizlik sigortası verilerine göre fondan aslan payını yine işverenler almaya devam etti. Bu yıl fondan işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı ocak ayında 482 bin kişi iken kasım ayı itibariyle bu sayı 408 bine düştü. Ayrıca; bu yıl ocak-kasım ayları arasında işsizlere fondan verilen ödenek miktarı toplamda 11,2 milyar TL iken, bu aylar arasında işverenlere verilen destek toplamı tamı tamına 25 milyar 52 milyon TL’ye yükseldi. Yani işverenler işsizlerden fondan tam iki kat daha fazla para kullanmış oldu. Resmi verilerde dahi 3 milyon 5 yüz bin işsizin olduğu ülkede kasım ayı itibariyle işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı resmi verilere göre 408 bin kişi ile sınırlı kaldı.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz'den Mızraklı ailesine ziyaret: "İstanbul, Diyarbakır’ı yanına almadan saldırıları püskürtemez"

SONRAKİ HABER

RSV nedir? Kimler risk altında? Çocuğunuz için ne zaman acile başvurmalısınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa