29 Aralık 2022 18:30

2022 yılının öne çıkan oyunları

Bu yıl oyun dünyası açısından epey hareketli bir yıl oldu, oyuncu sayısının yaklaşık 3.2 milyara ulaştığı 2022'de öne çıkan oyunları sizin için derledik.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

2022 oyun dünyası açısından hareketli bir yıl oldu. Farklı platformlarda birçok yeni oyun piyasaya çıkarken Activision Blizzard'ın 69 milyar dolara Microsoft'a satılması, Electronic Arts'ın FIFA ile olan lisans ortaklığından çekilmesi gibi gelişmeler de dikkat çekti.

2022 oyuncu sayısının yaklaşık 150 milyonluk bir artışla 3.2 milyara ulaştığı bir yıl oldu. Önceki yıllarda gözlenen artışını yakalamaya yetmese de sektörün hasılatı yıllık 184 milyar dolar seviyelerinde oldu. Platformlara göre bakıldığında, bu hasılatın yarısını 92.2 milyar dolarla mobil oyunlar oluştururken, konsol oyunlarının hasılatı 51.8 milyar dolar PC oyunlarının hasılatı ise 38.2 milyar dolar oldu.

Tüm bu hareketliliğin içinde oyunculara yeni deneyimler sunan birçok oyun da karşımıza çıktı. 2022’nin dikkat çeken oyunlarını Evrensel okurları için derledik.

ELDEN RING

Yılın en iyi oyunu seçilen Elden Ring ile başlayalım, fantastik bir aksiyon rol yapma oyunu olan Elden Ring çeşitli olayları içinde barındıran açık arazilerin, karmaşık ve üç boyutlu tasarımlara sahip büyük zindanlarla buluştuğu devasa bir dünya. Yolculukların sırasında, bilinmeyeni keşfetmenin ve tehditlerin üstesinden gelmenin verdiği o tatmin edici başarım hissi bu yıl oyuncuları cezbetti.

GOD OF WAR RAGNARÖK

Elden Ring’den bahsediyorsak tabi ki de God of War Ragnarök’ü de listeye dahil etmek gerekiyor. God of War serisinin dokuzuncusu olan oyun bu yıl da hayranlarını heyecanlandırdı. İlhamını İskandinav mitolojisinden alan oyun, eski Norveç'te geçmekte ve ana kahramanlar olan Kratos ile küçük oğlu Atreus'a yer vermektedir. Yapım, önceki oyunda Kratos'un Şir tanrısı Baldur'u öldürmesinden sonra olacağı tahmin edilen İskandinav tanrılarının ölümlerini anlatan ve günlerin sonunu getiren bir dizi olayı içeren Ragnarök'ü işliyor.

VAMPIRE SURVIVORS

Vampire Survivors, basit oynanışı ile bağımlılık yapan bir oyun olarak bu yıl dikkat çekti. Luca Galante tarafından geliştirilen ve yayınlanan Vampire Survivors, shoot 'em up tipi bir rol yapma oyunu.

Oyuncular, sürekli canavar dalgalarına karşı savaşırken otomatik olarak saldıran bir karakteri kontrol ediyor.

Cehennemde yeller esiyor, şeytanlar burada ve kaçacak ya da saklanacak yer yok. Yapabileceğin tek şey, ölüm kaçınılmaz olarak çırpınmalarına bir son verene kadar hayatta kalmak. Bir sonraki hayatta kalana yardım etmek için her oynayışında toplayabildiğin kadar akçe topla.

TUNIC

Büyük maceralara atılan küçük bir tilkiyi anlatan izometrik aksiyon oyunu TUNIC te bu yıla damga vuran oyunlardan biri oldu. Birçok dalda listelere giren bağımsız yapımda; kayıp efsaneler, kadim güçler ve vahşi canavarlarla dolu bir diyarı keşfediyorsunuz. Harap olmuş bir diyara düştükten sonra en büyük silahın olan merak duygunu kullanarak devasa yaratıklarla yüzleşiyor, tuhaf ve güçlü eşyalar toplayarak uzun zaman önce unutulan sırları açığa çıkarıyorsunuz.

STRAY

Bu yılın en dikkat çeken oyunlarını listeliyorsak Stray’i eklememek olmazdı. Ailesinden kopmuş, yalnız ve kaybolmuş bir sokak kedisinin, unutulup gitmiş bir şehirden kurtulmak için antik bir gizemi çözmek zorunda olduğu bir hikaye.

Bir kediyi kontrol ettiğiniz oyunda, çürümekte olan bir siber şehrin neon ışıklarla aydınlanan dar sokaklarında ve tekinsiz semtlerin karanlık ortamlarında alçak yüksek demeden dört bir yanda dolaşıyorsunuz.

The Game Awards 2022’de En İyi Bağımsız Oyun seçilen Stray’in Fransa'nın güneyinde, üyeleri bir sürü kediden ve bir avuç insandan oluşan küçük bir takım olan BlueTwelve Studio tarafından geliştirildiğini de ekleyelim.

HIGH ON LIFE

Sıradaki oyunumuz ise Rick & Morty ve Solar Opposites'in yaratıcılarından High On Life.

Bu yılın en eğlenceli oyunlarından biri olan High On Life esprili diliyle keyifli bir deneyim sunuyor.

İşsizsin, hevessizsin, liseden yeni mezun olmuşsun ve hiçbir şey yapmıyorsun; ta ki insanlıkla kafayı bulmak isteyen bir uzaylı karteli Dünya'yı işgal edene kadar. Şimdi; bir grup karizmatik konuşan silahla birlikte, kahramanlık çağrısına cevap vermeli ve kozmosun gördüğü en ölümcül galaksiler arası ödül avcısı olmalısınız.

A PLAGUE TALE: REQUIEM

Bu yıl The Game Awards’ın en iyi oyun ödülüne aday olan A Plague Tale: Requiem’den bahsetmezsek olmaz.

Çarpıcı grafikleriyle dikkat çeken oyunda doğaüstü güçlerin çarpıttığı acımasız, nefes kesici bir dünyaya doğru yolculuğa çıkıyorsunuz.

Yıkıma uğramış vatanlarından kaçan Amicia ve Hugo güneye, yeni bölgelere ve canlı şehirlere giderler. Orada yeni bir hayata başlamaya ve Hugo'nun lanetini kontrol etmeye çalışırlar.

Ancak Hugo'nun güçleri yeniden uyandığında, ölüm ve yıkım, yiyip bitiren farelerden oluşan bir sel halinde geri döner. Bir kez daha kaçmak zorunda kalan kardeşler, umutlarını Hugo'yu kurtarmanın anahtarı olabilecek kehanette bulunulmuş bir adaya bağlarlar.

CULT OF THE LAMB

Tarikat lideri olan bir kuzu Cult of the Lamb.  Yılın dikkat çeken bir başka bağımsız yapımında oyuncular tekinsiz bir yabancı tarafından yok olmaktan kurtarılan ve ona olan borcunu, adına sadık bir kitle yaratarak geri ödemek zorunda kalan, çarpılmış bir kuzu rolündeler. Sahte önderler diyarında kendi tarikatınızı kurun. Sadık takipçilerden oluşan bir topluluk yaratmak için çeşitli gizemli bölgelerde maceraya atılın ve tek gerçek tarikat olmak için dininizi yayın.

ROGUE LEGACY 2

Listemize klasik bir rogue-like (rastgele koşular, değişen karakterler ve daha fazlası) türü olan Rogue Legacy 2 ile devam ediyoruz.

Bu oyunda sizi tanımlayan şey mirasınızdır. Ebeveynlerinin mirasını çocuklarına daha iyi bir dövüş fırsatı yaratmak için harca ve aile malikâneni büyüt. Her çocuk kendine has özellikleri ve yeteneklere sahiptir. Onları benzersiz yapan da budur. Kızın bir okçu olabilir. Aynı zamanda bir vegan da olabilir. Bu oyunu oynayacaksanız her defasında farklı bir deneyime hazır olun. Rogue Legacy 2, oyunu istediğin gibi oynamana imkân verir. Rastgele oluşturulmuş bir dünyanın derinliklerine hızlı ve sert bir dalış yap. Ya da büyük zorluklarla karşılaşmaya hazır olana kadar yavaş ve istikrarlı bir şekilde karakterini geliştir.

HORIZON FORBIDDEN WEST

Sıradaki oyun ise devasa açık dünyası, eşsiz manzaraları ile oyuncuları cezbeden Horizon Forbidden West var.

Guerrilla Games tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayınlanan bir aksiyon rol yapma oyunu olan Horizon Forbidden West 2017 yapımı Horizon Zero Dawn'ın devamı olan bir oyun. Haydut bir robot sürüsünün neden olduğu bir yok oluş olayının ardından toparlanan Batı Amerika Birleşik Devletleri'nin kıyamet sonrası bir versiyonunda geçiyor. Oyuncu açık dünyayı keşfedebilir ve düşman makine yaratıklara karşı menzilli ve yakın dövüş silahlarını kullanarak görevleri tamamlayabilir.

Horizon Forbidden West, 18 Şubat 2022'de PlayStation 4 ve PlayStation 5 için piyasaya sürüldü ve genel olarak olumlu eleştiriler aldı.

SOCCER STORY

Her yıl ufak güncellemelerle birbirini tekrar eden bir futbol oyunun aksine Soccer Story içerisinde hem eğlenceli bir hikaye hem de futbol barındırıyor.

Listemizdeki bir başka bağımsız yapım olan Soccer Story’nin hikayesi aslında oldukça ilgi çekici. Tüm dünyada futbol oynamak, konuşmak ve bahsetmek yasak. Hatta futbol topunun varlığı bile suç sayılıyor. Sadece bir yerde oynanabiliyor ve bu yerin sahibi de şeytani bir futbol şirketi. Tüm dünya üzerinde baskı kurarak futbol oynatıyor, yarışmalar düzenliyor.

Sihirli bir futbol topunun karakterimizi adeta "seçilmiş kişi" olarak bulmasının ardından macera başlıyor. Soccer Story, her sorunun güvenilir sihirli topunuzla çözülebileceği fizik odaklı bir macera RPG'si. Yol boyunca 1'e 1 maçlarda kötü adamları alt etmeniz, bir dizi farklı spor dalında mücadele etmeniz (tabii ki futbol topunuzla) ve bazen toplarınız kadar zekanızı da kullanmanız gerekecek.

DORFROMANTIK

Dorfromantik, sürekli büyüyen, pastoral köy manazaları yaratmak için karolar yerleştirdiğiniz rahatlatıcı bir inşa stratejisi ve bulmaca oyunu. Berlin’de dört oyun tasarım bölümü öğrencisinin yaptığı son dönemlerde de eşine az rastlanır bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Kendinizi dilediğiniz zaman sessiz ve huzurlu bir dünyaya kaptırabilir, günlük hayata ara verebilirsiniz.

Ormanlar, köyler veya su kütleleri gibi manzara grupları ve kombinasyonları oluşturup, karonun ne kadar iyi yerleştirildiğine bağlı olarak puanlarla ödüllendirilirsiniz.

IMMORTALITY

Immortality, Her Story ve Telling Lies'in yaratıcısı Sam Barlow'un yeni interaktif üçlemesidir. İngiliz video oyun tasarımcısı Barlow'un, Full Motion Video tekniğiyle hazırladığı bu oyunun, türü içerisinde yapılan işlerin ötesine geçebildiğini söyleyebiliriz.

Immortality, oynadığı hiçbir filmi yayımlanmayan bir aktristin 20 yıldır neden ortada olmadığını videolar izleyerek anlamaya çalışıldığı bir oyun. Birbirinden farklı zamanlarda kaydedilmiş videolardaki ögelere tıklayarak ipucu edinilen ve yeni videolara geçilerek olay örgüsünü anlamaya çalıştığımız bu yapım The Game Awards’da  birçok dalda adaydı.

Hem oyun tasarımı hem de interaktif anlatısıyla çok iyi kurgulanmış bu oyun, gerçek aktörler tarafından canlandırılan videolarla oyuncuyu gizemin içerisine sürüklüyor.

SIFU

Ailesi vahşice katledilen bir kung fu öğrencisinin intikam mücadelesini konu alan beat ’em up aksiyon-macera türündeki Sifu, 8 Şubat 2022’de piyasaya sürüldü. Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğine sahip oyun, bu yıl pek çok oyuncunun ilgisini çekti.

İster erkek ister kadın bir karakter olarak oynamayı seçin, Sifu'da ailenizin katillerini avlayarak intikam yolunda şu soruyu düşüneceksiniz. Herkese karşı tek başıma, sayısız düşmanı nasıl alt edeceğim. İlgi çekici mekanikleriyle oyuncuyu içine çeken bu yapım aynı zamanda zorluğuyla da çokça konuşuldu. Her öldüğünüzde sizi hayata döndüren gizemli bir tılsımınız var ancak bunun için ödenmesi gereken ağır bir bedel var: yaşlanma ve sonuçları.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayanın ve ağacın yaşama sanatı: Falezia - İsmail Seyrek'in bahçesindeyiz | Çepeçevre Yaşam

SONRAKİ HABER

Hatay'da emeklilerden insanca yaşam talebi: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa