30 Aralık 2022 09:23

Genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidinin hayvan yeminde kullanımı onaylandı

Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı kararıyla, genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılması uygun bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılması uygun bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin Biyogüvenlik Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

AA'nın haberine göre, Bakanlık başvuru hakkında, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları görüşerek, genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi.

Karar, 10 yıl geçerli olacak. Bu süreçte söz konusu mısır çeşidi, sadece hayvan yemi ya da yem ham maddesi olarak kullanılabilecek.

Karara konu mısır ve ürünlerinin ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakillerinde bulaşmayı engelleyici tedbirler, ürün sahibi ve taşıyıcı tarafından işbirliği içinde alınacak. Ürünün ambalajı, yırtılma ve parçalanmaya dayanıklı olacak, dökme ürünlerin taşınacağı araçlar da ürünün çevreye bulaşmasını engelleyecek şekilde branda ile örtülecek.

Kararın yayımıyla birlikte 30 gün içinde güvenlik ve acil durum tedbirlerinin yer aldığı plan Biyogüvenlik Sekreteryasına sunulacak.

“GDO’LU YEMLE BESLENEN HAYVANLARI TÜKETENLERE OLUMSUZ ETKİSİ BİLİMSEL OLARAK İNCELENİYOR MU?​”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İthaline izin verilen 22 mısır, 15 soya ve 9 enzim olmak üzere GDO’lu 46 çeşidin olduğunu belirterek; “Bu yemlerin etkileri ülkemizde bilimsel olarak inceleniyor mu ? Bu konuda sorularımıza yanıt alamıyoruz. GDO’lu gıda ülkemizde yasak. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi nedeni ile GDO’lu ürünlere izin verilmiyor. Buna karşın GDO’lu yem ithalatına izin veriliyor. Ülkemizde GDO’lu yemle beslenen hayvanları sürekli tüketenlere olumsuz etkisi bilimsel olarak inceleniyor mu? Biz bu sorunun belgeye dayalı yanıtını istiyoruz. Hangi üniversite ya da bilim insanı tarafından araştırılması yapıldı? Ülkemizde vatandaşlar GDO’lu yemle beslenen hayvanların etini tükettiği zaman olumsuz etkisi ve yansıması var mı? Araştırıldı mı?​” diye sordu.

Gürer yem açığının meraların daralması, tarım alanlarının ve çiftçi sayısının azalması ve tarımda plansızlığın ciddi etkisi olduğunu da belirterek “Yem konusunda kendi yemimizi, kendi ülkemizde yeter duruma üretir duruma ermeliyiz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin ve Adana'da IŞİD'e yönelik operasyon: 21 gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

Annesinin kucağında öldürülen Tevriz Dora davasında polislerin tutuklanma talebine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa