30 Aralık 2022 12:22

Kuduz aşısının ilk dozunu yaptırdı, ikinci dozu bulamadı; "CİMER'e yazın" yanıtı aldı | Bu yokluk insanı kuduz eder!

Birçok kentte kuduz aşısı yokluğu nedeniyle adeta bir kaos yaşanıyor. İlk doz aşısını yaptırabilen şanslılar ise diğer dozlara erişemiyor. Uzmanlar uyarıyor “Bu bir halk sağlığı sorunudur.”

Tahir Canan fotoğrafı: Evrensel, Kuduz virüsü illüstrasyonu: Scientificanimations CC BY-SA 4.0, Aşı fotoğrafı: Pixabay, Kolaj: Evrensel

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

İlaç yoklukları gündemden düşmezken Sağlık Bakanlığının kuduz aşısına erişimi kısıtlamasının ardından vatandaşlar aşıya ulaşamıyor, aşı takvimi sekteye uğruyor. Gebze'de yaşayan Tahir Canan, ilk doz kuduz aşısını olmasına rağmen ikinci doz aşısını yaptıramadı. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğünden konuya dair ‘CİMER'e yazın’ cevabını aldığını söyleyen Canan, “Bulunamayan her ilaç, her aşı o hasta için ölüm kalım meselesi. Bu hastaları ölüme terk etmekten başka bir şey değil” tepkisini gösterdi.

HASTANE HASTANE GEZDİ AŞI BULAMADI

Geçtiğimiz hafta köpek ısırması sonucu kuduz aşı takvimine alınan Canan, Sağlık Bakanlığının kuduz aşısına erişimi kısıtlamasının ardından ikinci doz aşısını yaptıramadı. Kuduz aşısı için hastane hastane gezip, ilgili kurumları da telefonla aradığını söyleyen Canan, “Ayın 24'ünde evimin bulunduğu bölgedeki Beylikbağı Kent Ormanında geziyordum. Karşıma sahipli ama serbest gezen 3 pitbull cinsi köpek çıktı. Saldırmaya kalktılar, sahibi durdurmaya çalıştı ama engel olamadı. Ağızları da bağlı değildi. Etrafımı sardılar, bir tanesi sağ bacağımdan ısırdı” dedi. O gün Fatih Devlet Hastanesinin aciline gidip, durumu anlattığını dile getiren Canan “Beni bilgilendirip, bir form verdiler ve kuduz aşısının ilk dozunu yaptılar. Ama ayın 27'sinde ikinci doz aşımı olmak için tekrar hastaneye gittiğimde 'aşı yok’ dediler. Ardından Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittim, orada da yok. Özel hastaneleri aradım, hiçbirinde yok: En son Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü de ‘aşı yok’ 'CİMER'e yazın' cevabını verdi” dedi.

"AŞI KARTINDA ÖLÜM UYARISI VAR AMA AŞI YOK"

Aşı yokluğunun insanları ölüme terk etmekten başka bir anlamı olmadığını belirten Canan, “İnsanlar bir köpek saldırısına uğrasa kuduz olacak ve etrafındaki insanları da riske atmış olacak. Bu bir toplumsal sorun haline gelecek. Kuduz aşısı aslında Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde üretilen bir aşıydı, 10 yıl önce orayı kapattılar ve bizi ithal aşılara mahkum ettiler. Durum böyle olunca insanları ölüme mahkum etmeye başladılar. Bulunamayan her ilaç, her aşı o hasta için ölüm kalım meselesi. Öte yandan bu durum benim başıma gelmese bunların hiçbirinden haberim olmayacak” diye konuştu. Kendisine verilen aşı kartının üstünde aşının kuduzdan korunmada en etkili uygulama olduğu ve 'Kuduz, hayvandan insanlara bulaşabilen ve kesinlikle ölümle sonuçlanan bir hastalıktır' yazdığını hatırlatan Canan “Geçtiğimiz ay kuduz nedeniyle bir çocuk Türkiye’de hayatını kaybetti. Kuduz nedeniyle karantinada olan köyler var ama Sağlık Bakanlığı kuduz aşısına erişimi kısıtlıyor. Böyle absürt bir şey olamaz” dedi.  

Yaşanan soruna ilişkin aradığımız Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğünden telefon numaramız alınarak yetkili kişinin arayacağı söylenmesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı.

"BU BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR"

Kuduz aşısı yokluğunu gazetemize değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata, insanların aşılara ulaşamamasının büyük bir halk sağlığı sorunu yaratacağını dile getirdi. Kuduz aşısının yanında birçok aşıda da aynı problemin yaşandığını belirten Harata, “İlaç konusunda olduğu gibi aşı konusunda da büyük bir sıkıntı var. İnsanlara yapılan kuduz aşısının yanı sıra Tarım İl Müdürlüklerinde hayvanlara yapılan aşılarda da problem olduğu bilgisi geliyor bizlere. Yine tetanos gibi aşılarda da aksaklıklar var. İnsanların bu aşılara ulaşamaması büyük bir halk sağlığı sorunudur” ifadelerini kullanarak Sağlık Bakanlığının soruna acil müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

TTB: EN TEMEL AŞILARA ULAŞILAMIYOR

Türk Tabipleri Birliği (TTB), on yıllar önce kamu tarafından üretilen tetanos, kuduz gibi temel aşılara artık ulaşılamadığına dikkat çekerek “Sağlık Bakanlığından aşı üreten özel bir şirketin izin belgesinin iptaliyle ilgili açıklama bekliyoruz” dedi. TTB açıklamasında, Hıfzısıhha Enstitüsünün bir an önce açılarak aşıların kamu tarafından yapılmasının sağlanmasını istendi.

ÖNCEKİ HABER

87 gazeteci yeni yılı cezaevinde karşılıyor

SONRAKİ HABER

Pedro Castillo'ya verilen 18 ay hapis cezası onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa