30 Aralık 2022 13:54

Tanıkları polis olan davada hak savunucularına ceza

İzmir'de Boğaziçi Üniversitesi'nde destek açıklamasında gözaltına alınan 3 kişiden 2'sine polislerin tanıklığı ile ayrı ayrı 11 ay 20 gün hapis cezası, Aytül Uçar hakkında beraat kararı verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Boğaziçi Üniversitesi destek açıklamasına yapılan polis müdahalesinde gözaltına alınan 3 hak savunucusunun “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 7’inci duruşması İzmir 41’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya yargılanan hak savunucularının yanı sıra avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmayı HDP Milletvekili Musa Piroğlu, İHD onursal Başkanı Akın Birdal da takip etti.

Kimlik tespitinin ardandan savcının mütalaası tekrar edildi. Savcı Aytül Uçar, İrem Çelikbaş ve Emine Akbaba’nın “cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmasını ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını talep etti.

Esas hakkında söz alan Av. Eylem Zengin, dosyadaki tanık olan polis memurlarının, müvekkillerine husumet güttüğü için iftirada bulunduklarını ifade ederek beraat talebinde bulundu.

Av. Nehir Bilece ise insan hakları savunucularının yargısal tacizle karşı karşıya kaldığını söyledi. Uçar’ın işkenceye karşı çıktığı için polisler tarafından hedef alındığını vurgulayan Bilece, Uçar hakkında beraat talebini yineledi.

“DOSYADA DELİL YOK”

Emine Akbaba’nın avukatı Oktay Uysal da iddia edilen suçun ispatlayacak kesin delillerin dosyada yer almadığını, sadece polislerin sözlü ifadelerinden yola çıkarak yargılama yapıldığını belirterek, beraat talebinde bulundu.

Emine Akbaba ve İrem Çelikbaş'ın "cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediklerinin sabit olduğuna" kanaat getiren mahkeme, ayrı ayrı 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı ve cezanın ertelenmesine karar verdi.

Mahkeme, "suçun kendisi tarafından işlendiğinin sabit olmadığına" kanaat getirerek Aytül Uçar'ın beraatine hükmetti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam