31 Aralık 2022 14:51
/
Güncelleme: 20:05

PETKİM'de yaşanan iş cinayetinin ardından işçiler: İhmaller araştırılsın

Eren SARAN
İzmir

SOCAR Holding’e ait PETKİM’deki ACN fabrikasında dün 9 işçi henüz ne olduğu belli olmayan bir kimyasaldan dolayı zehirlendi. İşçilerden saha teknisyeni Faruk Atakul yaşamını yitirirken, 1 işçi ağır olmak üzere 8 işçi ise hastaneye kaldırıldı.

Atakul'un cenazesi adli tıp incelemesinin ardından memleketi Kırıkkale'de toprağa verilecek. Aliağa'dan çalışma arkadaşları ve Petrol-İş Aliağa Şube yönetimi de cenazeye katılmak üzere bu gece yola çıkacak.

Dün akşam saatlerinde Aliağa'ya gelen Petrol-İş Genel Merkez yöneticileri, şube binasında tüm gün boyunca hastanelerde yaralanan işçilerle ilgilenen şube yönetimi ve işyeri temsilcileriyle görüştü. Bu sabah ise tüm şube yöneticileri ve sendika genel merkezi PETKİM sahasında işçilerle görüştü. Sabah vardiyasında işçilerle bir araya gelen genel merkez yöneticilerinin, baş sağlığı dilemekten ve işçilere “Önlemlere dikkat edelim” demekten öteye gitmeyen konuşmaları tepkiyle karşılandı.

İŞÇİLER SENDİKA GENEL MERKEZİNE TEPKİLİ

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz'ün “İş güvenliği ve iş sağlığına dikkat edelim” uyarısına tepki gösteren işçiler, “Burada ihmaller var, bunları bizimle konuşmak yerine bize dikkat edin demek ne kadar doğru bir yaklaşım. Üstelik iş sağlığı değil işçi sağlığı tehlikede. Söylemlerinde bile niyetleri görünüyor” dedi.

PETKİM'de daha öncede Star ile entegrasyon politikası sonucu bir işçinin çıkan yangına müdahale ederken yaşamını yitirdiğini hatırlatan işçiler, “O zaman da yaşanan sıkıntıları, iş izinleriyle ilgili sorunlarımızı defalarca dile getirdik. İlk değildi, sadece baş sağlığı dilemekten öteye gitmeyen tavırlarla da son olmayacak belli” diye ekledi.

“SENDİKA İHMALLERİ AÇIĞA ÇIKARMALI”

Yaşanan iş cinayetinin ardından PETKİM’deki olası ihmaller de gün yüzüne çıktı. ACN fabrikası ticari bakım duruşunda olan bir fabrika. Fabrikanın PETKİM’deki diğer ünitelere oranla yüksek oranda siyanür barındırdığı da biliniyor. İşçilerin siyanüre maruz kaldıkları ilk ifade edilen bilgiler arasında. Tam olarak hangi kimyasala maruz kaldıkları ise raporlarla açıklanacak.

Yaşanan olayın ilk bakışta gösterdiği en önemli ihmal de siyanür gerçeğiyle birlikte tartışılıyor. İşçiler, sendikanın ihmalleri açığa çıkarmak için uğraşmasının önemine değindi. Yıllardır bu alanda çalışan deneyimli PETKİM işçileri, bu fabrikanın kapısında, içerisinde gerekli müdahale ekipmanlarının da bulunduğu ambulansın yaklaşık dört ay önce buradan neden alındığını sordu.

“İŞVEREN AMBULANSI MALİYET OLARAK GÖRDÜ”

“Yangın yoksa itfaiyeye de gerek yok” mantığı ile işveren tarafından iş kazasının olmaması sebebiyle ambulansın ACN’den alınmasının yaşanan kazada arkadaşlarına müdahaleyi geciktirdiğini belirten işçiler, “ACN PETKİM’deki en tehlikeli fabrikalardan biri ve aynı zamanda revire en uzak fabrikamız. Kapıda beklemesi gereken ambulans dün orada olsaydı bugün belki de arkadaşımız aramızda olacaktı. İşveren bu ambulansı da maliyet olarak görüp fabrika kapısından aldı” dedi.

Bu tarz ünitelerde emniyet duşlarının da olması gerektiği ve bunun gibi basit önlemlerin alınmamasının can kayıplarına yol açtığını ifade eden işçiler, “Sahada arkadaşlarımızın tek başına olmaması da önemli bir nokta. Arkalarında gözlemci var mıydı? En az üç kişiyle yapılması gereken işlerde neden tek çalışan var” sorularını sordu.

“REVİRİN KAPMASI ARTTIRILMALI”

İlk müdahalenin oksijen verilerek yapılması gerektiğini söyleyen işçiler, bunun yapılıp yapılmadığının da araştırılması gerektiğini dile getirdi. İşçiler ayrıca revirin kapsamının da bu noktada arttırılması gerektiğini vurguladı.

Bir diğer sorunun da Aliağa Devlet Hastanesi’nin yetersizliği olduğunu ifade eden işçiler, “Acil servise götürülen arkadaşlarımıza devlet hastanesi personeli nasıl müdahale edeceğini tam anlamıyla bilmiyordu. Hangi kimyasala maruz kalındığını bilmeyen hastanede aynı zamanda bu tarz kimyasallara müdahale edebilecek gerekli teçhizat da bulunmuyor” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et