02 Ocak 2023 04:42

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri: ‘Devrim’ değil, bize açlığı reva gördüler

Üniversite öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’nun “devrim niteliğinde” dediği KYK kredilerine yapılan zamları değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emre YILMAZ
Enes DOĞRU
Kocaeli

Kredi Yurtlar Kurumunun (KYK) öğrencilere verdiği burs ve kredilere yapılan zam öğrencilerin geçim derdini çözmeye yetmiyor. Derinleşen kriz, temel tüketim maddelerine gelen zamlar karşısında devede kulak bile olamayan kredi zammının yetersizliği nedeniyle pek çok öğrenci en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelirken pek çok öğrenci ise bir yandan eğitim görürken bir yandan da çalışma zorunda kalıyor. Kredi geri ödemeleri ise üniversiteden mezun olan milyonlarca genç için hayata büyük borç yüküyle başlamak anlamına geliyor.

‘BİZİM YERİMİZ OKUL, İŞYERİ DEĞİL’

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, KYK burs ve kredilerine yapılan zamları, yaşadıkları geçim derdini gazetemize anlattı. KYK kredilerine yapılan zammın yeterli olmadığını söyleyen Mühendislik Fakültesinden İbrahim yeni yılın kendisi açısından zor olacağını ifade etti. Öğrencilerin genelinin okulunu sürdürebilmek için çalışmak zorunda kaldığını söyleyen İbrahim, “Bize yapılan zammı çok görenler var. Bir öğrenci okula gitmeli derslerini aksatmamalı. Ama biz geçinmek için sürekli çalışmak zorundayız. Bu durum böyle devam etmemeli” dedi.

Mühendislik Fakültesinden Ahmet ise, kredilere yapılan zamlarla sorunun çözülemeyeceğini, enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini savundu: “Bence enflasyonu düşürmek daha mantıklı. Yoksa bu paralar zaten elimizde eriyecek. Ürünlere gelen zamları düşürseler daha iyi. Bazıları bizi ciddiye almıyor ama gerçek anlamda geçinemiyoruz. Pek çoğumuzun öğrencilik hayatı çalışarak geçiyor. Daha iyi bir gelecek istiyoruz.”

‘DEVRİM NİTELİĞİNDEYSE GEÇİNEBİLMEMİZ LAZIM’

KYK zammını yetersiz bulan İletişim Fakültesinden Zehra ise bugünün şartlarında KYK kredisinin 5 bin TL olması gerektiğini söylüyor: “Gıda, barınma ve ulaşım fiyatlarını göz önüne aldığımızda yetmiyor. Evden dışarı adım atsak 100 TL. Geçinemiyoruz, kitap alamıyoruz. Elimdeki küçük kola bile 15 lira.”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun zamma ilişkin “devrim niteliğinde” açıklamasını hatırlattığımız Zehra, “Devrim niteliğinde olacaksa geçinebilecek miktarda olmalı. Yoksulluk sınırı 27 bin lira, KYK kredileri ise 1250 lira. Bu devrim değil, öğrencilere açlığı reva görmektir” yanıtını veriyor. Zehra da Ahmet gibi enflasyonun kontrol altına alınmadığı koşulda yapılan zamların sorunu çözmediğine dikkat çekiyor.

Eğitim Fakültesinden Buse de açıklanan zamla bir öğrencinin geçinemeyeceğini anlatıyor: “Yurt ücreti 400 lira. Gıda ihtiyacımız var, yurtlarda doymuyoruz. Kitap ihtiyaçları ve şahsi ihtiyaçlarımız derken açıklanan miktar yeterli değil. Enflasyon böyle giderse, ki gidecek, bu zam dayanmaz. Yeni yılda gelen yeni zamlarla geçinmek daha zorlaşacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Rusya yılbaşında da saldırdı

SONRAKİ HABER

Manisa'da kadın cinayeti: Tutuklanan erkek daha önce iki kadını öldürmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa